Bekaroğlu'ndan Kamulaştırma ve Bilirkişi Raporları İçin Soru Önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Rize’de yapılan kamulaştırmalarda bilirkişi raporlarının kamulaştırmaya konu olan taşınmazın bedelinin tespitinde taşınmazın bedelinin gerekenden düşük belirlenmesi konusunu TBMM’ye taşıdı.

 CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mehmet Özhaseki’nin cevaplandırması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Bekaroğlu, soru önergesinde şunları kaydetti:

İdareler, kanunlarla yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını kamulaştırma yapabilmektedir. Ancak idare tarafından yapılan kamulaştırmalar esnasında çeşitli mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda kamulaştırma bedellerinin değerinin altında belirlenmesi en çok şikâyet edilen konu olmaktadır. Kamulaştırmaya konu olan taşınmazın bedelinin tespitinde taşınmazın bedelinin gerekenden düşük belirlenmesi, Anayasa tarafından güvenceye alınan mülkiyet hakkı ve eşitlik ilkesinin ihlali anlamını taşımaktadır.

Bu kapsamda bana iletilen şikayetlerde Rize ve ilçelerinde yapılan kamulaştırmalar sonucunda kamulaştırma bedellerinin neredeyse değerinin 2 - 2.5 kat altında belirlendiği ifade edilmektedir. Bu konuda yaptığım incelemelerde özellikle bilirkişilik mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemediği dile getirilmektedir.  

Bu bağlamda;

1. Kamulaştırma bedelleri neye göre belirlenmektedir? Bu konuda rayiç bedeli dikkate alınmakta mıdır?

2. Rize ve ilçelerinde kamulaştırma bedelinin değerinin altında belirlendiğine yönelik açılmış kaç dava vardır? Bu konuda verilen kararlar ne yöndedir?

3. 2002-2017 yılları arasında Rize ve ilçelerinde yapılan kamu yatırımları için ne kadar kamulaştırma bedeli ödenmiştir?

4. Kamulaştırma davalarında bilirkişiler hangi esaslara göre seçilmektedir?

5. Kamulaştırma bedeli tespit edilirken bilirkişiler hangi kriterleri dikkate almaktadır?

6. Kamulaştırmalarla ilgili ortaya çıkan anlaşmazlıklarda mevcut mevzuatın yeri nedir? Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için yapılması gerekli olan mevzuat değişikliği var mıdır? Bu konuda Bakanlığınızın herhangi bir hazırlığı söz konusu mudur?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ