Balı ile dünyaca ünlü Anzer Yaylası’nın bitkileri şimdi de kozmetik dünyasına ilham kaynağı oldu. Rize’nin İkizdere ilçesinin 2 bin 200 metre rakımdaki Anzer Yaylası’nda endemik bitki türünü korumak amacıyla özel bir kozmetik firmasının maddi desteğiyle Rize Recep Tayyip Erdoğan (RTE) Üniversitesi tarafından bilimsel bir çalışma yapılıyor.
Anzer Balına özellik veren bölgede 110 endemik bitki türü bulunduğunu söyleyen Rize RTE Üniversitesi Pazar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Yüksek “Endemik bitkinin yok olmasını istemiyoruz. Anzer Vadisi’nde dünyanın en kaliteli balı olan Anzer Balı üretiliyor. Bu balı bu çiçeklerden oluşuyor. Balın yanında çok değerli polen bu çiçeklerden elde ediliyor. Bugün Almanya’da 6 endemik bitki var, İsviçre’de 1 endemik bitki var. Bunlar bilinenler. Buna rağmen yalnız Anzer Yaylamızda 110 endemik bitki çeşidimiz var. Bunu korumalıyız. Üniversitemiz olarak halkımızı aydınlatacağız. Dünya markası olan Anzeri bitki çeşitleriyle de öne çıkarabiliriz. Çevreye doğaya ve insanlara hiçbir zarar vermeden, maddi kayıplar oluşmadan plan hazırlıyoruz” dedi.
Kozmetik firması yetkilileri ise yaptığı açıklamada “Anzer dünya markası bunu kabul etmeyen yok. Biz bitkisel sektörde buradan gerek toplayarak gerek üreterek alacağımız bitkilerin özünden bakım setleri ve şampuanlar üretmek istiyoruz, maddi destek bizden ama bilimsel manada üniversite ile birlikte hareket edeceğiz. Ürünlerimizin saçlara, ciltlere yararı var” diye konuştu.
RTE Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz ise açıklamasında “Anzeri bilmeyen tanımayan yok. Balı, poleni şifa kaynağı. Bozulmamış bitki örtüsünü muhakkak korumalıyız. Burada gördüğüm kadarıyla her şey organik. Kentlerde herkes organik tarım yapmaya istekli iken, organik ürünler ararken Anzer yaylamızda organiğin en alasının yaşandığı bu güzel bölgemizin bozulmasına göz yumamayız. Üniversitemiz olarak akademik bir çalışma yapmak istiyoruz. Bizim ticari işimiz yok ama bizden akademik bilgi isteyen herkese de yardımcı olacağız. Sanayide hazırlanan projelere destek veriliyor. Önemli olan üretici olmaktır” ifadelerini kullandı.
ANZER BALI KOOPERATİFİ KOZMETİK SEKTÖRÜNDE ‘ANZER’ İSMİNİN KULLANILMASINDAN RAHATSIZ
Anzer Bal Kooperatif Başkanı Şükrü Çatır ise kozmetik sektöründe ‘Anzer’ isminin kullanılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Çatır “Biz köyümüzün adının istismar edildiğini düşünüyoruz. Biz Anzer Balı’nı hastalarımıza yetiştiremiyoruz. Bu firma bizden önceki yıllarda 300 kg. bal istemişti. Böyle bir ihtiyaçlarını gidermemiz mümkün değil. Hava şartlarına göre üretimi değişen balımızın da toplam ürün garantisi yoktur. Anzer adı zaten bir marka. Bu firma gerek şampuanlarının üzerinde gerek internet sitesinde Anzer köyümüzün adını kullanıyor. Oysa patent almamış. Bize gösterdiği ürünlerinde Anzer köyümüzden hiçbir şey yok. Anzer yanında ürünlerinde bal kullandıklarını yazmışlar. Anzer adının yanında bal yazıyorsa bu Anzer Balı’ndan başka bir bal olamaz. Bunlar balımızın adını kullanarak vatandaşı aldatıyor. Biz buna şiddetle karşıyız. Yasal yollarda hakkımızı arayacağız” diyerek tepkisini dile getirdi.