Asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkarılması önerisine işadamlarından gelen tepkiler üzerine harekete geçen hükümet çalışma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili kurumlar özellikle KOBİ'ler için asgari ücret üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi maliyetlerinde kamunun neler yapabileceğini araştırıyor. Çalışmaya göre, iş dünyasına 'şartlı' destek gündemde. Vergisini ve sosyal güvenlik primini düzenli ödeyen işletmelerin yükünü hafifletmek için asgari ücret üzerinden yeni yılda alınacak damga vergisi, gelir vergisi ve prim yükünün hafifletilebileceği konuşuluyor.
SGK PAYI İNDİRİLMEYECEK
İş dünyası yüzde 15.5 olan SGK işveren payında 3 puanlık indirim talep ediyor. Ancak, gelir kaybının büyüklüğü ve mevcut uygulamada 5 puanlık indirim nedeniyle hükümet 3 puanlık yeni bir indirime sıcak bakmıyor. Sadece asgari ücretlileri kapsayan vergi indiriminin maliyeti de yaklaşık 2.5-3 milyar lira olarak hesaplanıyor. Öncelikle prim indirimini öngören teşvik paketinin güncellenmesi ve destek sürelerinin uzatılması öngörülüyor. Vergi ve SGK priminde indirim yapılmazsa, asgari ücretli bir işçinin işverene halen bin 496.36 TL olan maliyeti, 439 TL artarak bin 935.23 TL'ye çıkacak.
KRİTİK TOPLANTI 1 ARALIK'TA
Milyonlarca asgari ücretlinin gözü kulağı 1 Aralık'ta yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısına çevrildi. Hükümet 1 Ocak 2016 itibarıyla asgari ücretin 1.300 lira olmasına yönelik tavsiyesi iletilecek. İş dünyasının devletten destek talebi konusunda başlatılan çalışmanın da eşzamanlı tamamlanması bekleniyor. SABAH GAZETESİ