Asgari ücretliden vergi alan ender ülkelerden birisiyiz. Adı üstünde asgari ücret, bir işçinin hayatını devam ettirebilmesi için -ne kadar devam ettirdiği tartışılsa da- asgari koşulları sağlayan ücrettir. Dolayısıyla bunun üzerinden vergi alınması ciddi bir çelişkidir.
Son yıllarda asgari ücretlilerden vergi alınmaması konusu çokça tartışıldı. Hatta bir türlü toplanamayan yeni Anayasa Komisyonunda dört parti bu konuda uzlaşmıştı. Fakat buna rağmen somut bir gelişme olmadı.
Öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki, esasında bunun için anayasa değişikliği de gerekmiyor. Bir kanun teklifiyle, bir gecede değişebilir. 2014’te vergi dilimi arttı, asgari ücretle çalışan 5 milyon işçi, acaba asgari ücret vergi dışı bırakılır mı beklentisi yaşarken, 2014 yılında başka bir sürprizle karşılaştı.
Verginin kaldırılması şöyle dursun, önümüzdeki ay, yani Aralık ayında asgari ücretlilerin vergi dilimi arttığı için ilave 12.28 TL daha fazla vergi ödeyecekler. Buna göre bu sene devlet asgari ücretlilerden 61.4 milyon lira daha fazla vergi almış olacak. Böylece 2014 yılı için asgari ücrete yapılan zammın bir kısmı vergi olarak geri alınmış olacak. Ne diyelim, 2015’te Allah beterinden korusun!
EKSİK GÜNLER ÖDENEBİLİR Mİ?
Soru: Sadettin Bey, ben 5.300 günü tamamlayıp 50 yaşımda emekli oluyorum. Fakat 50 yaşımı doldurduğum tarihte 5.300 günüm tamamlanmamış oluyor. Acaba borçlanma veya başka bir yolla eksik günleri tamamlama imkânım var mıdır? Muammer K.
Cevap: Değerli okurum, askerlik, avukatlık stajı veya yurt dışı hizmet gibi borçlanma durumları dışında maalesef geriye dönük prim ödeme imkânınız bulunmuyor. Varsa askerliğinizini borçlanabilirsiniz. Eksik günlerinizi bundan sonra ödeyerek tamamlamanız gerekir.
BABAM SSK'YA GEÇMELİ Mİ?
Soru: Sadettin Bey, babam 07/08/1961 doğumlu ve 30/05/1997 tarihinde Bağ-Kur girişi var. Babam ne zaman emekli olabilir? SSK’ya geçse emeklilik yönünden avantajı olur mu? Fikret Ş.
Cevap: Değerli okurum, babanız Bağ-Kur’dan 9.000 günü tamamlayıp 56 yaşında emekli olabilir. SSK’ya geçmesi halinde emeklilik tarihi bir yıl daha uzayıp 57 yaşa çıkar fakat prim günü 9.000 günden 5.900 güne düşer. Ayrıca SSK’dan alacağı aylık Bağ-Kur’a göre %10-15 kadar daha yüksek olur. Yani SSK’da bir yaş daha geç emekli olurken prim günü ve emekli aylığı açısından avantaj sağlamış olur. Burada tercih babanıza kalmış durumda.