Özer, son yıllar ticaretin doğuya kaydığını belirterek, “Biz son iki yıldır hem uluslararası hem de Türkiye içinde gerek rekabet ve müşteri anlamında ciddi kazanımlar elde ettik. Geçen yıl itibariyle bu yıl arasında tonaj bazında yüzde 50 artış var” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilen ihracat ya da ithalatı yapılan ve transit kullanım amacının önemli olduğunu ifade eden Özer, “Bir çok bölgeye lokasyon olarak daha çok transit olarak nasıl dahil olabiliriz anlamında araştırmalar yapıldı. Uzakdoğu ve Okyanus aşırı ülkelerden gelen gemilerle bu malları hopa limanında tahliye edip kendi imkanlarımızla gemilere yükleyip hazar denizine kıyısı olan Türkmenistan’a taşındı. Demiryolu projeleri olmadığı taktirde rekabet etme şansınız belli yere kadar. Müşterilerimiz her aşamada ilk olarak limanda demiryolu bağlantısının olup olmadığını soruyor. Bizde buna alışık olduğumuz için cevap hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
“BÖLGEMİZ GELİŞMEYE AÇIK BİR BÖLGE”
Ukrayna, Gürcistan, Rusya ve Romanya gibi ülkelerin limanlarıyla da rekabet ettiklerini kaydeden Özer, şöyle konuştu:
“Hopa Limanı Türkiye’de özel liman statüsüne sahip içinde akaryakıt, kapalı depoları, tahıl siloları ile başka bir liman olmadığını düşünmüyorum. Batum bize çok yakın mesafede ancak hedefimiz 1 milyon Batum elleçlemesi 5 milyon ton Batum 8 milyon ton elleçleme yapıyor. Tonajlar arasındaki farkın tek mantıklı açıklaması Batum ve demiryolu bağlantısı ile pencere vazifesi görmesi. Hopa-Batum demiryolu analizinin bölgeye getireceği istihdam, getireceği yükler karşılığındaki imkan ve olanaklar üzerinde çalışmaya başladık. Bunlar uzun projeksiyonlu çalışmalar. Bölgemiz gelişmeye açık bir bölge. Bu kayan ticaret için en güvenli bölge. Müşterilerimize de bunu anlatmaya çalışıyoruz. Rekabet çok azla sadece Türkiye içinde değil uluslararası alanda Ukrayna, Gürcistan, Rusya, Romanya gibi limanlarla da rekabet ediyoruz. Bizi en fazla vuran demiryolu eksikliğimiz. Diğer konularda hem tecrübe hem eğitim hem de tesis ve uygulamalar konusunda çok daha iyi olduğumuzu bilsek de rekabet söz konusu olduğunda tercih nedeni tamamen bir demiryolu bağlantısı olabiliyor.”