Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın da 6. en yüksek barajı olan Deriner Barajı, 12.12.2012 tarihinde hizmete alınacak.
Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak baraj, yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal edildi. TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka Barajlarından sonra Çoruh Nehri'nin üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı'nın inşaatına 1998 senesinde başlanmıştı. 2003 yılından itibaren her yıl ihtiyaç duyulan ödeneğin sağlandığı dev baraj hızla tamamlandı.
685 BİN KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK
Toplam gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan Deriner Barajı'nda 1 milyar 920 milyon metreküp su depolanacak. Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olup, yıllık 2 milyar 118 milyon kilowatt saat enerji üretilmesi planlanıyor. Ülkemizde 2011 yılında kişi başına elektrik tüketiminin ortalama 3 bin 100 kilowatt saat olduğu düşünülürse, Deriner Barajı ve HES'ten elde edilecek elektrik ile yaklaşık 685 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.
KENDİNİ 7 SENEDE AMORTİ EDECEK
Çoruh Nehri Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olması sebebiyle Deriner Barajı, Borçka ve Muratlı Barajlarının ekonomik ömrünü uzatacak ve kendisini 7 senede amorti edecek. Çoruh Nehri üzerindeki kilit baraj olan Deriner Barajı ve HES, gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.
MÜHENDİSLİK HARİKASI DERİNER'E ÖDÜL
DSİ'nin büyük projeleri arasında yer alan ve bir mühendislik harikası olan Deriner Barajı, 15 Ekim'de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda Mimar Sinan Uluslararası Proje Yarışması'nda ödüle layık görüldü.
Mühendislik projeleri jürisi tarafından ödüle layık görülen Deriner Barajı'nın ödülünü DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı aldı.