'Ahilik Prensipleri Hayat Felsefesi Olarak Kabul Edilmeli'

RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu, Ahilik teşkilatında adalet, yardımseverlik, kardeşlik, emek ve sebat gibi birçok ortak değer bulunduğunu söyledi.

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD) Başkanı Mustafa Külünkoğlu, Ahilik teşkilatında adalet, yardımseverlik, kardeşlik, emek ve sebat gibi birçok ortak değer bulunduğunu ve bu değerlerin hayat felsefesi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Külünkoğlu, 17-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, şöyle dedi: Ahilik; Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi, manevi tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşudur. Sosyo-ekonomik bir kuruluş olan Ahilik teşkilatında adalet, yardımseverlik, kardeşlik, emek ve sebat gibi birçok ortak değer mevcuttur. Bu prensipleri bizlerde hayat felsefesi olarak kabul etmeli ve ticari yaşantımıza uygulamalıyız.

Türk toplumunun en önemli yapı taşlarından biri olan Ahilik teşkilatı, uzun yıllardır Ahilik Haftası olarak kutlanır olmuş ve bizler için de son derece önemlidir. Bu öneme binaen artık "Esnaf Bayramı" olarak anılmaya başlanmıştır. Esnaf sisteminin koruyucusu sayılan pirler piri, azizler azizi Ahi Evran, Ahilik teşkilatı öğretisiyle asırlardır yıkılmayan bir kardeşliği tesis ederken, yüzyıllar boyunca Türk toplumunun sosyal, siyasi ve ekonomik hayatından etkin bir rol oynamıştır. İlkeleri Peygamber Efendimizin düsturlarında alınmış ve Ahilik Nasihati olarak bilinen "Harama bakma, Haram yeme, Haram içme. Doğru, sabırlı dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaç iken bile, başkalarına verecek kadar cömert ol" ilkeleri oluşmuştur."

Başkan Külünkoğlu, RİSİAD ailesi olarak tüm esnafların Ahilik bayramını kutladıklarını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu
Kahramanmaraş Pazarcık'ta 5 Büyüklüğünde Deprem