Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı'ndan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan'ın, Twitter'ın Türkiye'de ofis açmadığı ve muhatap bulunmasında zorluk çekildiğine yönelik açıklamalarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de destek geldi. Gül, Alman Cumhurbaşkanı Gauk ile ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Gauck, Türkiye seyahati sırasında yüzlerce kilometre yol katettiğini, Türkiye'de ekonomik bir başarının yaşandığını gördüğünü söyledi. 

''DEMOKRASİ ALANINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI''

Türkiye'de demokrasi alanında önemli adımlar atıldığını, Kürt sorunu, Alevi ve Ermeni sorunlarında önemli adımlar atıldığını söyleyen Gauck, Almanya'nın kendi geçmişiyle yüzleştiğini, bunun Almanya'yı zayıflatmadığını söyledi.
DAHA FAZLA ALMAN YATIRIMCI

Türkiye'de 5400 dolayında Alman şirketinin bulunduğunu söyleyen Gauck daha fazla Alman yatırımcının Türkiye'ye gelmesinden yana olduğunu belirtti.
YOUTUBE VE TWİTTER KONUSU ELE ALINDI

Türkiye ile ilgili konuları dile getirdiklerini, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın ifade tarzı, Başbakan Erdoğan'ın ifadeleri, twitter ve youtube'un kapatma girişimini konuştuklarını anlatan Gauck, Cumhurbaşkanı Gül'ün Avrupa değerleri konusunda kesin ifade kullanmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.
''SON DERECE SAMİMİ GÖRÜŞME KANAATİNDEYİM''

Avrupa'nın Türkiye'ye zaman zaman farklı tavırlar takındığını da söyleyen Gauck,  buna rağmen Türkiye için AB'den başka yönü olmadığı kanatinde olduğunu söyledi. Gauck "Eleştirel sorular sorsam dahi son derece samimi görüşme kanatindeyim" dedi.
GÜL'DEN MISIR'DAKİ İDAMLARLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Mısır'daki idam ceza kararları ile ilgili "Bugünkü çağda böyle cezalar olacak şey değil. Mısır'ın kalkınmaya ihtiyacı var. Umarım bu cezalar uygulanmaz ve cezalar kaldırılır. Umarım Mısır'da özgür seçimlerin önü açılır." dedi.
''DAHA ÖLÇÜLÜ BİR YARGIYA DÖNÜŞMESİ İÇİN ÇABALIYORUZ''

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ise Almanya'da idam cezası olmadığını, Mısır'daki alınan bu karardan endişeli olduklarını, yargının böyle bir karar almasını kabul edemediklerini söyleyerek, "Geçiş dönemlerinde öç alma değil, öncekinden üstün olan bir yargı benimsenmeli. Bu konuda  daha ölçülü bir yargıya dönüşmesi için çabada bulunmalıyız" dedi.
GÜL'DEN ALMANYA'YA TWİTTER CEVABI

Cumhurbaşkanı Gül, Alman gazetecinin Türkiye'ye yönelik eleştirileri nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusuna değinirken Türkiye'nin son 10 yıl içinde hukuk konusunda önemli adımlar attığını, birçok tabuları yok ettiğini, birçok konuda reformist noktaya geldiğini belirterek "Hiçbir ülke mükemmel değildir. Tıpkı Almanya'da aşırı sağcıların işlediği cinayetlerde gelinen nokta gibi Türkiye'de de etksiklikler söz konusudur. " diye konuştu.
''ELEŞTİREL SORULARA AÇIĞIZ''

Gauck ise Türkiye ile ilgili geleceğe yönelik daha iyi bir adım nasıl atılıra yönelik çaba içinde olduklarını belirterek "Türkiye'de hükümetin yargıya ve medyaya karşı neden böyle bir tavır içinde sorusunu soruyoruz. Biz de yabancılardan gelen eleştirel sorulara açığız. Bu ziyaretim vesilesiyle Türkiye'yi gelişmekte olan bir demokrasi olarak değerlendiriyorum. " dedi.
ERDOĞAN'IN TWİTTER TAVRI

Bir Alman gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın twitter tavrının eleştiri konusu olduğu, bunu nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Gül "Sayın Başbakan uluslararası bir şirketin Türkiye'de ofis açması ve vergi konusunda cevap vermesini istemiştir" dedi.
GAUCK'TAN TÜRKİYE İÇİN ÖZELEŞTİRİ CEVABI

Bir Türk gazetecininin AB konusunda  Almanya'nın bir özeleştiri yapmadığı, bugün bir özeleştiri yapıp yapmayacağı sorusuna Gauck "Türkiye'nin AB konusunda çabasını görüyorum. Ancak Almanya'da hükümetler farklı düşünüyor. AB'de farklı topluluklar var. Bazı topluluklar AB'den uzaklaşmak isteyebiliyorlar. Hükümetler toplulukların taleplerini kayda almak durumundalar. Türkiye'nin hızlı üyeliğine ilişkin bazı ülkelerde tereddütler var. Şu anki hükümet de durumu böyle sürdürecektir. Fasıl açılmasıyla ilgili Kıbrıs konusunun çözüme ulaşması söz konusu." cevabını verdi.
TÜRKİYE'NİN ERMENİLERE YÖNELİK TAVRINI YORUMLADI

Başbakan Erdoğan'ın Ermenilere yönelik taziye mesajına ise Gacuk, Almanya'nın milli bir belleği olmadığını, Türk hükümetinin Ermenilere yönelik tavrının çok önemli olduğunu kendine güvenen bir ifade olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül de Başbakan Erdoğan'ın taziye ile ilgili açıklamasının çok yerinde olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

KARAKOYUNLULAR FEDERASYONU FAALİYETLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Nüfus Cüzdanı Değişikliği ve T.C. Kimlik Kartı Başvuru Süreci nasıl olur ?
2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?