AK Parti, 1 Kasım seçimi öncesi 78 milyonun gelecek kaygısını ortadan kaldıran 25 dev adım atıyor. Bildirgede sosyal destekler öne çıkıyor.
AK Parti, 1 Kasım seçimleri için vatandaşın karşısına ekonomik ve sosyal alanda somut adımlarla çıkıyor. Emekliden memura, öğrenciden öğretmene, ev kadınından işadamına kadar toplum kesimlerinin beklentileri karşılanacak. Her ailede en az bir sigortalı çalışan olacak, emeklilerin gelir kaybı önlenecek, konut kredisinde vatandaşın yükü hafifleyecek, doğum izninde iyileşmeye gidilecek, 3 milyon aileye sosyal yardım, 100 bin kadına evde istihdam desteği, işini kuran gençlere hibe, üniversiteyi bitirene iş bulana kadar "harçlık" verilecek.
25 ÖNEMLİ ADIM
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetimi 7 Haziran seçim bildirgesinin ekonomi bölümünde güncelleme yaptı. Hükümet programının da yol haritası olan ve 4 Ekim'de açıklanacak bildirgede 25 önemli başlık yer alıyor.
TOPLUM YARARINA İŞLER:
Toplum yararına işlerde istihdam artırılıyor. Kamusal alanın yenilenmesi, ağaçlandırma, çevre temizliği, park düzenlemeleri başta olmak üzere toplum yararına yapılan işlere bu yıl 200 bin kişi alınması öngörüldü. Yılsonuna kadar ihtiyaca göre bu sayı artırılacak.
100 BİN KADINA EVDE İSTİHDAM:
100 bin kadına evde istihdam için teşvik verilecek.
İŞİNİ KURAN GENÇLERE HİBE:
Kendi işini kuracak gençlere hibe verilecek.
GENÇLERE YURTDIŞI EĞİTİM:
100 bin genç yurtdışına eğitime gönderilecek.
TÜKETİCİ KORUNACAK:
Finans sektöründeki tüketici ve yatırımcı haklarının gözetilmesi sağlanacak.
YATIRIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRECEK:
Ticari kredilerde faiz sübvansiyonu, yatırım teşvik sisteminde iyileştirici düzenlemeler, iç piyasaları güçlendirmeye yönelik adımlar devam edecek. Yatırımları artıracak reformlar devam edecek. Dört yılda 350 milyar dolarlık yatırım hedefi koruna
GELİR PAYLAŞIMINDA EŞİTLİK:
İhtiyaç sahibi asker ailelerine, eşi vefat eden ve sosyal güvencesi olmayan yoksul kadınlara yönelik yardım programları devam edecek.
VERGİ YÜKÜ HAFİFLEYECEK:
Kamu harcamalarının finansmanında doğrudan vergilerin ağırlığı artırılacak. Mahalli idare vergilerinin genel sistemle uyumu sağlanacak.
EVDE BAKIMIN KAPSAMI GENİŞLEYECEK:
Tüm yaşlıların ev ve sosyal çevresinden ayrılmadan yaşamlarını sürdürmeleri sağlanacak.
ÜNİVERSİTEYİ BİTİRENE HARÇLIK:
Üniversiteyi bitiren gençlere iş buluncaya kadar "harçlık" verilmesi öngörülüyor.
BÜYÜK PROJELER SÜRECEK:
Türkiye'yi 2023'e taşıyacak büyük projeler aralıksız sürdürülecek. Projelerin ilerleyişi gözetim altında tutulacak
İÇ PİYASALAR DESTEKLENECEK:
İç piyasaları destekleyecek adımlar atılacak. Kriz algısı yapmak isteyen, dolar üzerinden kaos yapmayaçalışanlara karşı topyekun mücadele edilecek. İstikrarlı büyümeden geri adım atılmayacak, büyüme desteklenecek ve maliyetler aşağı çekilecek.
HER AİLEYE SOSYAL GÜVENCE:
Her aile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Her evde en az bir çalışan olacak. Türkiye İş Kurumu, iş başvurularında sigortalı çalışanı olmayan ailelere öncelik verecek. Ailelerdeki sosyal güvenceli sayısı en üst düzeye çıkarılacak.
İŞ KAPISI AÇANA TEŞVİK:
İstihdam paketi gençlere ve kadınlara daha fazla iş fırsatı yapacak şekilde güncelleniyor. Her iki grupta yer alanlara iş kapısı açılırken işletmelere finans desteği veriliyor.
BANKAMATİKLE YARDIM:
Sosyal yardım kapsamında 30 milyon kişinin sosyo-ekonomik bilgileri merkezi veri tabanında toplandı. Sosyal Yardım Kartı ile 2 milyon kişinin bankamatik ile yardım almaları sağlandı.
DOĞUM İZNİNDE İYİLEŞME:
Çalışan kadının ücretli doğum izninde iyileştirme yapılacak. Kadınların çalışma hayatına katılımını artırmak amacıyla, çocuk bakımevleri ve kreş hizmetleri için teşvik güçlendirilecek.
KONUT KREDİSİNDE YARDIM:
Konut kredisinde vatandaşın yükü hafifliyor. Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilecek. TOKİ hızlı fiyat artışının olduğu şehirlere yoğunlaşacak.
3 MİLYONA SOSYAL DESTEK:
12 yılda 100 milyarlık sosyal yardım yapan hükümet, engelli, şehit ailelerine desteklerini sürdürecek. 3 milyon aileye destek verilecek.
EMEKLİLERİN YÜZÜ GÜLECEK:
Emeklilere bu yıl yapılan 100 liralık artışın herkese yansıtılması planlanıyor. Gösterge esaslı sistemden gelişme hızından pay alınan sisteme geçildi. Böylece gelişme hızından pay alamayan yaklaşık 1.9 milyon emeklinin intibakı düzenlendi. Yeni dönemde de emeklilikte gelir kaybı engellenecek, maaşların düşmesi önlenec
ÇALIŞAN EMEKLİ UNUTULMADI:
Çalışan emeklilerden yapılan destek primi kesintisi yüzde 15'ten yüzde 10'a indirildi. Çalışan emeklilerden prim alınmaması planlanıyor.
GELİRİ OLMAYANA AÇIK İŞ:
Hiçbir geliri olmayana açık işlerde öncelik verilecek. Sosyal yardım almayanlara açık iş imkânları artırılacak.
İŞLETMELERE UCUZ FİNANSMAN:
KOBİ'lerin işçilik maliyetlerini düşürmeye yönelik desteklerin kapsamı genişletilecek. Sanayicinin maliyetleri düşecek.
İŞSİZLİK MAAŞI:
İşsizlik maaşı almak kolaylaşacak, yararlanma süresi uzatılacak.
EMEKLİYE FAİZSİZ KREDİ:
Emeklilere faizsiz, geri ödemesi kolay kredi veriliyor.
TAŞERONUN DERDİ BİTECEK:
Taşeron işçilere yönelik bürokratik süreç tamamlanacak. Kamuda taşeron işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik projeler hızla yaşama geçirilecek. (Sabah)