Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren hayata geçmesi beklenen Filyos Projesi’nin binlerce dönümlük alanı Endüstri Bölgesi ilan edilerek yatırımların 2013’te başlaması hedefleniyor.
Sultan Abdülhamit döneminde hazırlandığı bildirilen ”Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle başlayan yatırım hedefinin, yıllar sonra hayata geçirilecek olmasının heyecanı yaşanıyor.
Liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alan Filyos Vadisi’nde, büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımı yapacak firmaların 2013’te yatırımlarına başlaması planlanıyor.
Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, endüstri bölgelerinin, ilgili kanunu uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önerisiyle Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabildiğini söyledi.
Ceylan, Filyos’ta Türkiye’nin en büyük limanı inşa edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ”Liman ihalesi için teknik açıdan sorunlar ortadan kalktı. İlgili bakanlık projenin finansmanı konusunda AB fonlarından yararlanmayı planlıyor. İhale hazırlıkları sürdürülüyor. Benim bildiğim kadarıyla proje 4 etap olacak.
Birinci etapta 360 milyar lirayı bulan bir proje bedeli var. Bunun yaklaşık yüzde 80’nin AB fonlarından yararlanarak ihale edilmesi planlanıyor. Toplamda da 640 milyar liraya ulaşacak bir proje büyüklüğü mevcut. İlgili bakanımız yeni yılın ilk aylarında limanın ihalesinin yapılmasına yönelik talimat vermiş. Liman, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) açısından da önem taşıyor. KARDEMİR gelecek yıl kapasitesini 3 milyon tona çıkarmış oluyor. 3 milyon ton çelik üretebilmek için sanırım 4-5 milyon ton demir cevheri ve kömür getirmek durumunda. Bunu da Filyos Limanı’na getirmeyi istiyor.”
ZAMAN VE PARA KAZANDIRAN TÜNEL
Doğu Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan Tarihi İpek Yolu’nun alternatifi olarak gösterilen, Trabzon-Bayburt arasındaki Araklı-Dağbaşı Uğrak Yolu’nun iyileştirme çalışmaları ve Salmankaş Tüneli’nin tamamlanması halinde 60 yıllık rüya gerçek olacak.
Türkiye’yi kuzeyden güneye bağlayacak en önemli arterlerden biri olan, Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Erzurum ve İran hattındaki Tarihi İpek Yolu’nun alternatifi olarak gösterilen ve Trabzon’un Araklı ilçesi sınırlarından başlayıp Gümüşhane’den geçerek Bayburt’a bağlı Uğrak beldesine uzanan ”Araklı-Dağbaşı Uğrak Yolu”nun iyileştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Bu çerçevede 104 kilometre uzunluğundaki yolun Trabzon sahilinden itibaren 64 kilometrelik bölümü iyileştirilerek bir süre önce hizmete sunuldu.Kısa süre önce de engebeli ve aşırı eğimli yolun en kritik kesimini oluşturan 36 ile 40. kilometreleri arasındaki Salmankaş Geçidi’nde, her biri 4 bin 30 metre olan 2 tünelin temeli Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla atıldı.
Tünellerin tamamlanması ve mevcut yolun iyileştirilmesiyle kış aylarında yoğun kar, çığ ve buzlanma sebebiyle 6 ay ulaşıma kapalı kalan yol yıl boyu hizmet verebilecek. Böylece Trabzon-Bayburt arasındaki güzergah 16 kilometre kısalacak ve bu iller arasında 2.5 ile 3 saat süren karayolu yolculuğu 1.5 saate düşecek.
Vergilerle yıllık toplam 34 milyon lira tasarruf sağlaması planlanan yolda, seyahat süresinin kısalmasıyla yılda zamandan 745 bin saat, akaryakıttan ise 2.5 milyon litre tasarruf sağlanacak. 105 milyon liraya mal olacak Salmankaş Tüneli’ni de kapsayan proje toplam 170 milyon liraya mal olacak.