Fındık üretiminin dünyada yüzde 70’ini karşılayan Türkiye’de, fındık üreticisi toplayıp kuruttuğu ürünlerini yavaş yavaş pazara indirmeye başladı.
Fındığın pazara inişi ile birlikte fiyatlarda hareketlenmede başladı. Trabzon’da dün ve bugün itibariyle 50 randıman Tombul fındık 20 TL’den alıcı bulurken, sivri fındık ise 20,5 TL’ye alınıyor.
Trabzon Moloz’da faaliyet gösteren fındık tüccarı ve Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Celil Karabina, Trabzon’da 300 rakımda fındıkların toplanarak kurutulduğunu, 400 rakımda ise sivri fındıkların toplanmaya devam ettiğini ifade etti.
Kalitesi Geçen Yıla Göre Daha İyi
Karabina, devletin de açıkladığı gibi rekoltede geçen yıla göre düşüş yaşandığını ifade ederken bu rakamı yüzde 35 olarak gördüklerini belirtti.
Tombul fındığın kalitesinin geçen yıla göre daha iyi olduğunu belirten Karabina, “Fındığın kalitesi bu yıl çok güzel. Geçen yıla nazaran tombul fındıklarda randıman artışı var. Çürük oranı geçen yıla göre çok az. Yalnız sivri fındıklarda yanma söz konusu. Sivri fındıklarda randıman anlamında düşüş var. Ancak tombul fındığın kalitesi geçen yıla göre daha iyi” dedi.
Geçen Yıl İhracat Rekoru Kırıldı
Koronavirüs sürecinin fındığı etkileyip etkilemediği sorulduğunda ise Karabina, ihracatta olumlu etki yaptığını ifade etti. Karabina, “Koronavirüs süreciyle birlikte Mart’tan sonra müthiş bir ihracat oldu. Çikolata ve onun yan ürünlerinde yüzde 15’lik bir artış olduğu için fındığa da artış yaşandı. Bu etki eksi yönde değil. Koronavirüsten dolayı ihracatta artış olduğu görülüyor. 340 bin ton ile son yılların ihracat rekoru kırıldı” diye konuştu.
Bu Yıl Aynı Rakamlar Beklenmiyor
Bu yıl aynı rakamları bekleyip beklemediklerine ise Karabina, “Ama bu yıl aynı rakamları beklemiyoruz. Aslında bunu şimdiden tahmin etmek çok zor. Geçen yıla nazaran ihracatta bu yıl düşüş yaşanmasını bekliyoruz. Bize ihracatçıların bize söylediği bu şekilde. Geçen yıl 340 bin tonun üzerinde fındık ihraç oldu. Bu sezon içinde 280 bin ton civarında tahmin ediliyor” dedi.
İhracatta artışı ise Karabina, “Dünya rekoltesinin geçen yıl düşük olup, Türkiye’de rekoltenin yüksek olması, fiyatın etkisi, pandemi süreci, Çin’e yapılan ihracat. Bunların hepsinin geçen yılın ihracat rakamlarının yüksek olmasında etkili” diye konuştu.