TRABZON'UN ORTAHİSAR İLÇESİNDE MURAT YÜKSEL AKADEMİK ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ HİZMETE AÇILDI

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi hizmete açıldı.

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi hizmete açıldı.

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki 2 Nolu Erdoğdu Mahallesi'nde içerisinde Arapça ve Farsça el yazması eserlerin de yer aldığı ve yaklaşık 4 bin 400 adet kitabın bulunduğu Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi hizmete açıldı. Kütüphanenin açılışına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, yazarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kütüphaneye ismi verilen Murat Yüksel'in eşi Mesude Yüksel ile oğlu Kamil Yüksel, kızı Gül Akkaya, damadı Kadir Akkaya ve torunu Cem Akkaya'nın da katıldığı açılışta bir konuşma yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, göreve geldiği andan itibaren kütüphaneye, kitaba ve okumaya değer veren bir yönetim anlayışını ortaya koyduğuna dikkat çekti. Başkan Genç, "Hepiniz malumu değerini bilene en büyük nimet kitaptır. Eğer kitabı ciddiye alırsak, o kitap bize kocaman bir gelecek inşa edecektir. Bu anlayıştan ve bu düşünceden hareketle göreve geldiğimiz andan itibaren kitaba, kütüphaneye, okumaya önem veren bir anlayışı ortaya koyduk. Sayvan Mahallemizde kütüphane açtık. Ve Akyazı'da Mustafa Yazıcı Kütüphanesi açtık. Hemen belediyemizin yakında Dijital Gençlik Kütüphanesi açtık. Şimdi de şehrimize çok büyük hizmetler yapan, geleceğe dair de iz bırakan, şehrimizde kütüphane müdürü olarak hizmet eden merhum Murat Yüksel büyüğümüzün kütüphanesini açıyoruz. Onun şahsi kütüphanesini şehrimizde teşekkül ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hakikaten güzel izler ve güzel eserler bırakmış, adını yaşatmak istiyoruz. Şahsi kütüphanesinden 6 bin 400 tane kitabını aşık olduğu, görev yaptığı Trabzon'a bağışlamak istemiş. O iradesini de kıymetli evlatları bir vasiyet olarak kabul etmiş. Bize de şehrimizin değeri Mustafa Yazıcı hocamız bu konuda sebep oldu. Bu şehre hizmet ettiği için onu bir kez rahmetle, minnetle anıyoruz" dedi.

"Şahitlik etmekten gurur duyuyoruz"

Murat Yüksel'in oğlu Kamil Yüksel ise yaptığı konuşmada babasının tarihte iz bıraktığını belirterek, "Bugün bir yandan babamızın kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, bir yandan da hayatında büyük başarılarının tarlası olan kütüphanesinin dünya döndükçe kendisi gibi ilim adamlarının faydalanabileceği Murat Yüksel Akademik Araştırma Kütüphanesi'ne dönüşmesine şahitlik etmekten gurur duyuyoruz. Babamız Türk İslâm eserleri ve edebiyatı alanında, şiirler, kitaplar, Osmanlıyı anlatan kitaplar ve daha birçok çalışmasıyla tarihte iz bıraktı. 200'yakın kitabı ve eserleri hiçbir zaman maddi karşılık beklemek için kullanmadı. Yaşamı boyunca kitapları, çalışmaları Trabzon halkı, yöneticileri ve ileri gelenleri tarafından hep sahiplenildi ve takdir edildi. Bu sahiplenme fahri hemşeri ilan edilerek somutlaştırıldı. Babamızın adını yaşattığı için kadirşinas Trabzonlulara, başkanımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Vali Yıldırım: "Kitap okuma noktasında eksiğimiz var"

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise konuşmasında, kitaplara, yazarlara ve kütüphanelere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Medeniyetlerin ölçüsünün kütüphanelerinin kalabalıklığı, kitaplarının çokluğu ve çeşitliğiyle ölçüldüğünü ifade eden Yıldırım, "Ben konuşmalardan şunu anladım ki, Murat Yüksel Hocamız hakikaten kitap aşığı, ilim aşığı, irfan ehli bir insandı. Onun hâlâ kitaplarından, kütüphanesinden ve isminden bahsediyor olmamız bu düşüncemizi doğruluyor. Bir medeniyetin ölçüsü kütüphanelerinin kalabalıklığı ve oradaki kitapların çokluğu ve çeşitliliğiyle ölçülüyor. Murat Yüksel hocamızın Trabzon'a hediye ettiği bu kütüphane hem Trabzon'a, hem Trabzon gençliğine, Trabzon akademisine, araştırma yapacak olanlara ve bütün vatandaşlarımıza muhakkak ki çok faydalı olacaktır. Günümüz dünyasında çok şey okuyoruz belki ama kitap okuma noktasında biraz eksiğimiz var. Ben elektronik kitaplardan ziyade kitabı elime alıp, onun kağıt ve mürekkep kokusunu, hele eski bir kitapsa kokusunu hatta neredeyse yazarının elinin terini belki orada hissetmeyi arzu ediyorum. Bunun çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Rahmetli babacığımın güzel bir kütüphanesi vardı. Hâlâ muhafaza ediyoruz. O kitapların içesinden bir söz vardı. Kitaba hürmet etmeyen ondan feyiz alamaz. Başkanımızın kurmuş olduğu bu kütüphane o nedenle çok değerli. Elektronik dünyadan biraz uzaklaşıp burada lütfen kitaplara elimizi dokunalım. Emin olun okumasanız bile o kitaplara elimizi dokundurmak bize belli bir kültür kazandırıyor. Tarihte gördük bir medeniyeti ortadan kaldırmayı arzu edenler, önce kütüphanelere saldırmışlar. Bu demektir ki, kütüphaneler ve kitaplar çok kıymetli biz onları muhafaza etmeliyiz. Ama sadece raflarda değil, bir taraftan da beynimizde yüreğimizde onları muhafaza etmemiz gerekiyor. Hep anlatılır, Endülüs kütüphaneleri bugünün Avrupa medeniyetinin temelidir aslında. Biz bazı şeyleri şimdi onlardan yeniden öğreniyoruz. Onun için biz değerlerimize sahip çıkmalıyız, biz kitaplarımıza, yazarlarımıza sahip çıkmalıyız. Ve onları bizden sonraki nesillere aktarmak için de bütün gayretimizi göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haberleri

Fanatik Trabzonsporlu İkiz Buzağılarına Futbolcu İkiz Kardeşler Şota Ve Arçil’in İsmini Koydu
Trabzon’da İkinci Kent Lokantası İnönü Mahallesinde Açıldı
Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın: “rize’de Son Yaşanan Deprem, Yağışlar Sonrası Bölgedeki Heyelanları Da Tetikler”
Paten futbolu Futbolun başkenti Trabzon'da yapılacak
Başkan Kaya, Ortahisar’daki Mahalle Muhtarlarıyla Bir Araya Geldi