Fındıkta verim arttırılıyor

Trabzon ticaret borsası yönetim kurulu başkanı şükrü güngör köleoğlu:“amacımız arazilerden daha verimli ve daha kaliteli ürün almak”türkiye artık önceki yıllar gibi depoya koyup saklama yerine ürettiği fındığı ihraç edebilecek konumda”

Trabzon’da ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma’ projesi kapsamında oluşturulan örnek fındık bahçeleriyle birlikte il genelinde bütün bahçelerde verim arttırılmaya çalışılıyor.
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, merkeze bağlı Kisarna köyündeki örnek fındık bahçesinde incelemelerde bulundu. Köleoğlu, bir dönümlük fındık bahçesinden 200 kilo ve üzeri fındık almayı hedeflediklerini söyledi.
Amaçlarının arazilerden daha verimli ve kaliteli ürün almak olduğunu belirten Köleoğlu, “Samsun’dan Doğu’ya kadar olan arazilerdeki fındıklar genellikle 80-90 senelik fındık ağaçları. Normalin de bir dönümden 80 kg fındık alınan bir yerden bakımlı olduğu zaman 200 kg civarında fındık alınabilir. Projemizin amacı da tam olarak budur. Amacımız da aslında arazilerden daha verimli ve daha kaliteli ürün almak. Trabzon Ticaret Borsası, Tarım İl Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ortak bir proje yaptık. Bu projenin finansmanını, yürütmesini Ticaret Borsası olarak biz yapıyoruz. Diğer hizmetlerden ve bölümlerden yararlanıyoruz. Üreticilerin bahçelerinden 3’er dönüm alıyoruz. Tüm analizlerini her şeyini biz yaptırıyoruz, fındıklarını biz dikiyoruz, bakımlarını da yapıyoruz bunları üreticilere gösterebilmek için, fındık bakıldığı zaman, gerektiği gibi dikildiği zaman ve fındıkların yaşlılıklarından dolayı üretim kaybının olduğunu üreticilere ispatlamaktır” dedi.
Tüm Türkiye’de 700 bin hektar alanın üzerinde fındıklık olduğunu kaydeden Köleoğlu, “Trabzon Ticaret Borsası’nın buna gücünün yetmesi mümkün değil. Biz kendi yöremizde ilk etapta 3 tane Trabzon’un doğusunda, 3 tane batısında, 4 tanede merkezinde üreticilerin arazilerinde bu işi yaptık. Ana gayemiz onlara bu farkındalığı belirtmek. İleri ki zamanlarda projeye destek aldığımız müddetçe bu yaptığımız alanları daha fazlalaştırmak niyetindeyiz. Tabi buda esasında devlete bir gösterge olur. Devlette bir şekilde üreticiye destek olup bu projeyi artık devletin yürütmesi gerektiğini onlarda görecekler. Destek almak için tarım bakanlığına gittiğimizde çok olumlu olduğunu ve Türkiye için iyi olacağını söyledi. Türkiye artık önceki yıllar gibi depoya koyup saklama yerine ürettiği fındığı ihraç edebilecek konumda. Bizde üreticiler için elimizden gelen her şeyi yaparız ve her türlü bilgi birikimimizi onlarla paylaşabiliriz ama önce inanmak lazım” ifadelerini kullandı.
Trabzon’un Kisarna köyünde arazine örnek fındık bahçesi kurulan Adnan Sağlam ise, projenin ileride çok verimli olacağını ifade ederek, “Bu projeyi yapan ve meydana getiren her kese teşekkür ederim. Bu araziler dededen, babadan kalma yerler. Son yıllarda fındıktan fazla gelir elde edilemediği için bakımda oldukça azalmış durumda. Ve bilimsel olarak bakım yok, herkes dededen kalma yöntemlerle fındık bakıyor. Sıcak ve soğuk hava şartlarına uygun bir fındık nesli yetiştirilmesi gerekiyor. Bu işe önem veren kurum ve kuruluşlar daha çok önem vermeli ve köylerde örnek bahçeler oluşturulmalıdır. Bu projeden netice alabilmek için belli bir sürenin geçmesi gerekiyor ki üreticiler bir şeyler görebilsinler” diye konuştu.





İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haberleri

Trabzon’da Organ Ve Doku Bağışı Eğitimi Verildi
Fanatik Trabzonsporlu İkiz Buzağılarına Futbolcu İkiz Kardeşler Şota Ve Arçil’in İsmini Koydu
Trabzon’da İkinci Kent Lokantası İnönü Mahallesinde Açıldı
Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın: “rize’de Son Yaşanan Deprem, Yağışlar Sonrası Bölgedeki Heyelanları Da Tetikler”
Paten futbolu Futbolun başkenti Trabzon'da yapılacak