Balık sezonu bitmeden çoğu esnaf tezgahını şimdiden kapattı

Karadeniz’de bugünlerde az miktarda avlanan hamsi tezgâhlarda az görülürken kilosu 50 TL’den satılıyor.

Aralık ayından bu yana kilogramsu 50-60 TL arasında satılan hamsi bugün itibariyle çinekopun fiyatını yakaladı. Trabzon’da son günlerde hamsinin kilogramsu 50 TL çinekop ise kilogramsu 50 TL’den satılırken, en pahalı balık ise 300 TL fiyatıyla kalkan balığı oldu.
Balık fiyatlarının yüksek olduğundan dolayı çoğu balıkçı esnafı toptancı balık halinden balık alamadığı için tezgâhlarını açamadı. Henüz sezonun yarısı olmasına karşın özellikle hamsinin çok az olması bazı balıkçı esnaflarını olumsuz etkilerken, diğer balık çeşitlerinin fiyatları da yurtdaşın balık talebini azaltıyor.


Hamsinin artık son vakitleri olduğunu belirten balıkçı esnaflarından Turgay Memiş, "Hamsi artık son vakitlerinı yaşıyor. Karadeniz halkı önceki senelerde hamsiye hasret kalmıştı ama bu sene bayağı hamsi yedi. Hamsi şu anda az geliyor. Gelen hamsiyi de pahalı almış olduğumuz için kilogramsunu 50 TL satıyoruz dolayısı ile da vatandaş yarım kilogram bir kilogram kadar alıyor. Yaklaşık 20-25 gündür hamsinin fiyatı hiç gerilemedi. Daha öncesinde kilogramsunu 10-15 TL’den satıyorduk şimdiyse 50 TL’ye satıyoruz. Şu an istavrit çok güzel kilogramsu 15 TL herkes alabiliyor. Çinakop ile hamsinin fiyatı aynı 50 TL. Balık pahalı olunca çoğu esnaf tezgâhını açmıyor. Her balıkçı böyle durumlarda ayakta pek kalamaz” dedi.
Balık halinin en pahalı balığı 300 TL ile kalkan balığı olurken balık esnaflarından Ahmet Çoğalmış, çok az olduğundan dolayı fiyatının yüksek olduğunu ifade etti.

Çoğalmış, “Hamsinin fiyatı değişmedi kilogramsu 50 TL. Az gelince fiyatı da yüksek oluyor dolayısı ile kilogramsu 50 TL’nin üstünde satılıyor. Diğer balık çeşitlerinin fiyatı ise barbun 40-50 TL, mezgit 25-50 TL, istavrit 15-20 TL, çinekop 50 TL, çupra 75 TL, levrek 80-90 TL. Somon 60 TL. Kalkan pek olmadığından dolayı fiyatı uçuk 250-300 TL arasında değişiyor. İstanbul’da ise 400-500 TL arasında satılıyor. Sezon bizlere göre iyi geçti. İstavritle başladık hamsi ile devam ettik Sonrasında ise çeşit oldu. Dolayısıyla bu sezon yüzümüz güldü yalnızca palamut olmadığı için biraz burukluk yaşadık. Çoğu esnafımız balığın pahalı olması sebebiyle tezgâhını açmıyor” ifadelerini kullandı.


Bu zamanlarda balığın pek az olduğunu bunun da sebebinin hava muhalefeti olduğunu belirten balık esnaflarından Çetin Kavzoğlu da “Bu zamanlarda balık pek az oluyor. Az olmasının başında denizin durumu yani hava muhalefeti geliyor. Dolayısıyla denizin durumundan dolayı tekneler ağ kurmakta güçlük çektikleri için av da az oluyor. Az olunca da bu durum fiyatlara yansıyor. Zaten tezgahımızın çoğunluğunu çiftlik balıkları oluşturuyor. Kaliteli mezgitin fiyatını söylerken bile zor söylüyoruz; kilogramsu 100-110 TL. 50-60 TL’ye de küçük mezgit var. Bu aylarda böyle olur. Herkes balık alamıyor balık artık lüks oldu. Vatandaş bütçesine göre balık alıyor. Balık fiyatları gün geçtikçe değişik oluyor. Bir gün önce çok ucuz balık bir gün sonra fiyatı iki katına çıkabiliyor. Hamsinin kilogramsu 50 TL inşallah Gürcistan’dan bol gelir de fiyat aşağı gelir” biçiminde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haberleri

Kendi Otobüslerini Kendileri Tamir Ediyor
Ortahisar Belediyesi 2024 Yılında 107 Milyon Ton Çöp Topladı
Trabzon Uluslararası Sağlık Zirvesi’ne Hazırlanıyor
Hem Öğreniyorlar Hem De Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyorlar
Kostümleri Giyindiler, Kalandar’ı Kutladılar