8 kat büyük istavritler geliyor

150 gramlık istavritler balıkçılıkta yeni bir çığır açacak.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) çeşitli kurumlarla ortak yürüttüğü, "Doğu Karadeniz'de İstavrit Balığı Yetiştiriciliği" projesi kapsamında, 18-20 gramlık istavritler 8 kat büyütülerek, yaklaşık 150 gram ağırlığa ulaştı.
BAKANLIK DESTEKLİYOR

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nadir Başçınar, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kültür Balıkçılığı Anonim Şirketi tarafından uygulanan "Doğu Karadeniz'de İstavrit Yetiştiriciliği" projesini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklediğini söyledi.
11 ARAŞTIRMACI GÖREV ALDI

Doç. Dr. Başçınar, 2010 yılında başlayan ve 11 araştırmacının görev aldığı ARGE projesinin 2013'ün Eylül ayında sona ereceğini belirterek, "Projeye, 'istavritin kültürünü alabilir miyiz' düşüncesiyle başladık. Balığı doğal ortamından kafes ortamına aktardığımızda stres yaşar mı, yem alır mı, istihdamı artırabilir miyiz, yaz aylarında balık azaldığı zaman insanımıza özellikle sevdiği istavriti yedirebilir miyiz gibi çeşitli sorulara yanıt aradık" dedi.
SON DERECE MUTLUYUZ

Alınan sonuçların, aradıkları cevapları verdiğini ifade eden Doç. Dr. Başçınar, "Bunu başardığımız için son derece mutluyuz. Gördük ki, balık doğadan kültür ortamına alınabilir, yavrular yeme alışabilir, hızlı bir şekilde büyür ve iyi katma değer üreterek yaz aylarında pazarlanabilir büyüklüğe ulaşır, kar ettirir. Özellikle yaz aylarında ticari avcılığın yasaklanmasıyla birlikte piyasada sadece çipura, levrek ve alabalığı görüyoruz. 'Acaba dördüncü bir tür olarak istavriti de koyabilir miyiz' diye bir soruyla yola çıktık ve artık koyabileceğimize eminiz" diye konuştu.




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haberleri

Trabzon’da Şiddetli Yağışlar 3 İlçede Hayatı Felç Etti
Kıbrıs Gazisi 50 Yıl Sonra Göğsünde Mermi Olduğunu Öğrendi, Mermiyle Mezara Gidecek
Trabzonlu başkandan Kinayeli gönderme
Sağlık Memuru Kalbine Yenildi
Trabzon’da Havalimanı Yatırımına Tepki: 1 Milyar TL’lik Masraf Neden Yapıldı?