YOL YAPIYORUZ DEDİLER, HES YAPTILAR

Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında Baro Enerji tarafından yapımı planlanan Alicik HES Çed Raporunun iptali için açılan davada Bilir Kişi incelemesi sonucunda, Rize İdare Mahkemesi, projenin geri dönüşü imkansız zararlar verebileceği gerekçesiyle Çed Raporunu iptal etmişti.

 Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında Baro Enerji tarafından yapımı planlanan Alicik HES Çed Raporunun iptali için açılan davada Bilir Kişi incelemesi sonucunda, Rize İdare Mahkemesi, projenin geri dönüşü imkansız zararlar verebileceği gerekçesiyle Çed Raporunu iptal etmişti. 

Bugün aynı dere üzerinde Karayolları tarafından derenin çevreye zarar vermesini önlemek ve köy yolu için yapılan veya vatandaşa bu şekilde anlatılan perde betonun arkasında FORA İNŞAAT tarafından HES borusu döşendiği tespit edildi. 
 
Olaya tanık olan köylü vatandaşlar, meğer bizi, size yol yapıyoruz deyip kandırmışlar. Bu şekilde buna izin veremeyiz, diyerek tepki gösterdiler. Olay üzerine bir araya gelen vatandaşlar topladıkları imzaları ilgili kurumlara ileteceklerini belirttiler. 
 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Kalender, 2010 yılında aynı dere üzerinde planlanan Alicik HES projesi Çed Raporu uygunsuz, eksik ve gerçek dışı bilgi-belgelerle hazırlandığı için Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti, dedi. 
 
Kalender açıklamalarına şöyle devam etti; "Hiçbir dayanağı olmadan, hiçbir tanıtım, bilgilendirme toplantısı yapılmadan, 2010'da DSİ ile Baro İnşaat arasında imzalanan ve Çed raporunun iptaliyle hükümsüz durumuna düşen sözleşmeye atıfta bulunularak hukuksuz, kaçak bir şekilde HES çalışması yapılmaktadır. Burada mahkemenin kararları hiçe sayılmaktadır. Projenin neyi, nereyi kapsadığı, nasıl yapılacağı hakkında hiçbir bilgi-belge yoktur. Tamamen yasa dışı, hukuksuz bir çalışma yapılarak suç işlenmektedir. Bu işlerin bir süreci vardır.



Bu prosedüre uyulmadan adeta yangından mal kaçırırcasına bir telaşla oldu bittiye getirilmek isteniyor. Ancak bugün görüyoruz ki vatandaşlar bu konuda çok daha bilinçli... Şimdi ilgili ve yetkililere soruyoruz; 2010 yılında kapsamlı bir Bilir KiŞi incelemesi sonucunda tutulan rapordaki veriler, bu derede HES'in yapılması durumunda adeta bir çevre felaketi oluşabileceği yönündeydi. Rize İdare Mahkemesi de bu rapora dayanarak projeyi iptal etmişti. Simdi ne değişti de, üstelik Çed raporu bile olmadan böyle bir projeye izin verildi? Üstelik suya duyulan ihtiyaç her geçen gün daha fazla artış gösterirken…

Hatta Rize’de yaşanan su sıkıntısının sebebi, vadilerin yeterince yağış alamaması ve su kaynaklarının azalma eğiliminde olması resmi kaynaklardan açıklanmıştı. 


 
Bu arada 2010 yılında dava açtığımız, aynı dere üzerindeki Tepe HES Çed raporunun Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden sonra, Güneysu Belediyesinin bu dere üzerinde yaptığı içme suyu projesi şu anda Güneysu ve köylerine içme suyu sağlamaktadır. Hes iptal oldu, su gerçek sahibinin, yöre halkının hizmetine sunulmuş oldu.

Yani bir başka deyişle buradaki Hes projesi hayata geçseydi su projesi hayata geçirilemeyecekti. Sadece bu örnek bile suyun yöre halkı için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir sanırım.
Sonuç olarak şunu belirtmek isterim ki, bu hukuksuz ve kaçak çalışmaların devam etmesi durumunda haklarımızı Rize İdare Mahkemelerinde arayacağımızı bildiririz."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize Masası'nda Müdürlükler Masaya Yatırıldı
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Rizeli kadın bugün ne yemek yapacağım sorusunu yapay zekayla çözdü
Kendini Bişey zanneden Rteü'lü akademisyen görevden uzaklaştırıldı