Hüseyin Yardımcı İlkokulu öğretmenleri Emine Kalender ve Hümeyra Kaya, okul bahçesinde öğrencileriyle birlikte küçük çapta başlattıkları, “Yerli Tohum Milli Tarım” projelerini velilerin de katılımıyla büyüterek bütün okula ve çevre sakinlerine yaymayı başardılar.
Tarım İl Müdürlüğünün de destek verdiği projede, tohumların nereden toplandığı ve kaç yıllık oldukları tespit edilerek tasnif edildi.
Proje kapsamında, köylerinde, mahallelerinde geleneksel yöntemlerle ve yerli tohumlarla tarım yapan velilerden de destek alındı. Toplanan tohumlar arasında 200 yıldır genleriyle oynanmamış tohumların olması, yerli tohumculuk açısından ümit vericiydi.
Yaklaşık 500 veliden toplanan yerli ve organik tohumlarla bir taraftan okul bahçesinde uygulama yaparken, diğer taraftan da projeye katılan velilerin bahçelerinde ekim yapılacak. Ekim yapan veliler, tohum bankasından aldıkları tohumların iki katı kadar tohumu, hasat sonrasında tohum bankasına iade edecek. Bu şekilde proje daha da yaygınlaşırken, tohum bankası da zengin hale gelmiş olacak. Burada toprağını ilk kez ekenlere öncelik verilecektir.
İlk aşamada, okul bahçesinin öğrenciler tarafından kullanılmayan bir bölümüne DSİ’den getirilen toprak ile veliler tarafından getirilen organik gübre karıştırılarak, organik tarım proje alanı oluşturuldu.
Projeyle amaçlanan; köyden şehre göçle başlayan, tarım toplumundan uzaklaşma sonucunda, ekilip dikilmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasıdır. Ayrıca yerli tohum üretimine katkı sağlayarak organik tarımı destekleme ve GDO’lu ürünlerin sofralarımızdan azaltılmasıdır.
Projeyle ilgili Rize Valiliği, Rize Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım il Müdürlüğüyle görüşülerek, projenin tüm Rize’de yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.