YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, dünyada bilinen mikrobiyalitlerin boyu genelde 2-3 metre civarında iken, Van Gölü’nde 20 metre civarında boyu olan mikrobiyalitler tespit edildiği ve bunları görüntülediklerini söyledi.
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü’nün orijinal ekosistemini su altından incelemek, inci kefalinin göldeki ve akarsudaki yaşamını görüntülemek, dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini tespit ederek kayda almak, su altında olabilecek tarihi ve kültürel yapıları belirlemek amacıyla iki yıl önce sualtı görüntüleme yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan ve rehber-eğitmen dalgıç Murat Kulakaç tarafından başlatılan çalışmadan bulguların gelmeye devam ettiğini söyledi.
arı'nın verdiği bilgiye göre 28 Mayıs-2 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılan dalışlardan çıkan sonuçlar şöyle: Bu dalışlar esnasında dünyanın en büyük mikrobiyalitlerine ilişkin yeni bulgular elde edildi. Mikrobiyalitler, Van Gölü’nün dibinden çıkan kalsiyumca zengin suların etrafında cyanobakteriler ile bazı alg türlerinin toplanarak kireç taşı çökeltisi oluşturması sonucunda oluşmaya başlamakta. Oluşan kireç taşı çökeltisi içinde su borularının yukarıya doğru devam etmesi sonucunda büyümeye devam eden mikrobiyalitler, su altında ağaç gibi yapılar oluşturmakta. Dünyada bilinen mikrobiyalitlerin boyu genelde 2-3 metre civarında iken, Van Gölü’nde 20 metre civarında boyu olan mikrobiyalitler tespit edildi..