Akil Adamlar Karadeniz Heyeti toplantı öncesi Rize Valisi Nurullah Çakır’ı ziyaret ederek burada Rize çayı ile birlikte, Rize simidi ve pepeçura yediler.
Toplantıda Akil Adamlar Karadeniz Heyeti’nden Karadeniz Bölge Başkanı KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Berdevi Palandöken, Avukat Fatma Benli, Gazeteci Oral Çalışlar ve Gazeteci Yıldıray Uğur katıldılar. Konuşmacıların oturduğu masanın arkasında sonradan yerleştirilen Türk Bayrağı ve Atatürk posteri dikkat çekti.
Hükümet adına çalışma yürüttüklerini belirten Hakyemez "30 yıldır süren terör sorununun çözümü noktasında hükümet bir inisiyatif başlattı. Hükümetler bu sorunun çözüm için büyük mücadele etmişlerdir. Bu hükümet de 12 yıldır mücadele ediyor. Ama bu hükümet terörü sonlandırmak amacı ile çözüm süreci adı altında bir çalışma başlattı. Bu süreç yoğun bir şekilde tartışılıyor. Tepkiler alıyor, destek görüyor. Hükümet bu süreci kendisi başlattı. Kendisi yürütüyor. Ama sürecin halka anlatılması noktasında, halkın düşüncelerinin öğrenilmesi noktasında 63 kişilik bir heyet oluşturdu. Bu heyete Akil insanlar denildi ve 7 bölgede görev yapıyoruz" dedi.
"Türkiye'de kanayan bu yarayla ilgili olarak siyasi iktidar bir inisiyatif almıştır^" diyen Hakyemez "Güvenlik politikalarıyla birlikte başarıya ulaşmanın zor olduğunu görüyorum, gelecekte bu güvenlik politikaları daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu sürecin silahları susturarak, sorunu çözme yoluna sokması benim için önem arz etmektedir. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün daha güçlü olması açısından daha rasyonel bir yöntemdir. Bu nedenle süreci destekliyorum. Hükümetin politikasını destekliyoruz, evet doğru ama bunu başka bir parti de yapsaydı yine desteklerdik. Çünkü bu, Türkiye'de akan kanın durması için iyi bir fırsattır” ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Elbette bazı endişeler var. Deniyor ki, ‘gizli bir ajanda mı var. Hükümet bu ajandayı hayata mı geçirdi’ deniyor. Türk Bayrağı Türkiye’nin her tarafında dalgalanacak mı deniyor. PKK elebaşı cezaevinden çıkartılacak mı deniyor. Türk milleti kavramı Anayasa'dan çıkartılacak mı deniyor. Bu ülkede millete rağmen hiçbir şey yapamazsınız. Bu süreç özellikle Doğu ve Güneydoğu’da büyük destek görüyor. Batıdan da çok önemli destek alınıyor. Talepleriniz ve endişeleriniz elbette karşılıksız kalmayacak. Sizin istemediğiniz bir şeyi hayata geçirmek hangi hükümet tarafından gerçekleştirilebilir. O yüzden fazla endişe duymaya gerek olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise yaptığı konuşmasında, amaçlarının törerle mücadele olmadığını, amaçlarının bataklığı kurutmak olduğunu belirterek “Ülkemizde 60 darbesi ve 61 Anayasasından sonra 2010 referandumuna kadar öteki ilan edilen kesimler var. Ülkemizde ötekilere bakınca belli dönemlerde aleviler, belli dönemler dindarlar, belli dönemlerde ise Kürtler öteki ilan edilmiş. Başörtülüler öteki ilan edilmiş. İskifli Akif Hoca öteki ilan edilmiş. Dindar Kürtler ise iki kez öteki ilan edilmiş. Bu ülkede maalesef Kürtler Cumhurbaşkanı oldu ama Kürt olamadı. Başörtülüler Cumhurbaşkanı eşi oldu ama birey olamadı” şeklinde konuştu.
ADD BAŞKANININ KONUŞMASI SALONU GERDİ
Toplantının talep ve sorular kısmında söz alan Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şubesi Başkanı Ömer Toprak’ın konuşması gerginliğe neden oldu. Toprak konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti ismi devlet binalarından kaldırılıyor. Bu bir sürecin parçası değil midir. Gelişi güzel olaylar mıdır?” diyerek linde konuşmasını sürdürürken, oturum başkanı Hakyemez müdahale ederek, “Burası şov yeri değil. Git şovunu dışarıda yap” diyerek tepki gösterdi.
Programın ilerleyen bölümlerinde katılımcılar büyük bir bölümü çözüm sürecine verdikleri destekleri belirterek, Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili duydukları hassasiyeti dile getirdiler.
Toplantı devam ediyor.