Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılında 318 milyarlık lilarık vergi geliri hedeflerinin olduğunu belirterek, "Bu hedefi tutturmamız lazım. Ülkeyi ileriye taşıma konusunda iddialıyız. Hedeflere ulaşmak için sağlıklı vergi gelirlerine ihtiyacımız var. Kaynak milletimiz, hizmet de millet için" dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Bolu'nun Karacasu Beldesi'nde bulunan Gazelle Otel'de düzenlediği "2012 yılı değerlendirme ve 2013 yılı hedefleri belirleme" toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. Bolu Valisi İbrahim Özçimen ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci tarafından karşılanan Mehmet Şimşek, toplantının yapılacağı salonda Türkiye'nin 81 ilinden gelen defterdarlarla selamlaştı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Şimşek, cari dönem tahsilat ve birikmiş alacakların tahsili konusunda Rize'nin Türkiye ortalamasını geçtiğini açıklayarak, "Cari dönem tahsilat oranları ve geçmişte birikmiş alacakların tahsilatında Rize, Tunceli ve Erzincan en başarılı iller arasında. Buna kaynak tabanlı oran da diyoruz, Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Cari dönemde Türkiye'nin tahsilat oranı yüzde 91,2. Kaynak tabanlı tahsilat hedef ortalaması da yüzde 50,25. Bu illere baktığımız zaman Rize'de yüzde 99,97. Kaynak tabanlıda da yüzde 86. Ülke genelinde aslında hedeflerimizi tutturduk. Ama defterdarlıklar itibariyle baktığımız zaman bu hedefin çok gerisinde bir performans ortaya koyan arkadaşımız var. Hedeflerin gerçekleştirilmesini çok önemsiyoruz" dedi.
Tahsilatta gönüllü uyum çalışmasının esas olduğunu belirten Şimşek, "Amacımız gönüllü uyumu arttırmaktır. Gönüllü uyumu arttırmanın en iyi yolu diyalogdur. Birçok estrümanımız var. Esas olan bu uyumda defterdarların mükelleflerle yakın diyalog içinde olması lazım. Yeni bir iş yeri açıldığı zaman gidin tebrik edin, diyalog kurun. Sıkıntı varsa yardımcı olun. Bu diyaloglar beraberinde tahsilatı da arttıracaktır. Sadece kendi odanızdan kendi defterdarlık binanızdan bu işi yönetmeye kalkarsanız çok zor olur. Çalışanların iyi bir şekilde teşvik edilmesi de önemlidir. Gönüllü uyumda özellikle teknolojik imkanları devreye koyduk. Elektronik vergi dairemiz var. Beyannamelerin yüzde 100'ünü elektronik ortamda alıyoruz. Eskiden defterdarlıklarda ve vergi dairelerinde kuyruk oluşuyordu. Beyanname anlamında uzun kuyruk kalmadı. Birçok vergiyi defterdarlıklara veya vergi dairesine uğramadan mükelleflerimiz vergilerini ödeyebiliyorlar. Hedefimiz vatandaşı kendi ayağımıza getirmemek. Mümkün olduğunca bütün hizmetleri vatandaşın ayağına götürmek ve elektronik ortama aktarmak için çabalıyoruz. Bizim için vatandaş memnuniyeti esastır" diye konuştu.
İNTERNET BANKACILIĞI İLE BAŞARILI OLDUK
Bakan Mehmet Şimşek, internet bankacılığı uygulaması ile tahsilatta başarı yakaladıklarını açıklayarak, şöyle konuştu:
"Bugün internet bankacılığı ili motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası gibi ödemeler kredi kartıyla yapılıyor. Gelir vergisini de yaygınlaştırdık. Trafik cezaları veya motorlu taşıtlar değil, bütün vergileri kapsayacak şekilde elektronik sisteme geçeceğiz. Kira beyanname sistemi 2011 yılından itibaren uygulamaya konuldu. Çok başarılı olduk. Gönüllü uyumu artırmak için 1 milyon 200 bin mükellefimize bilgilendirme mektubu gönderdik. Çok faydalı oldu. Bu yıl 1 milyon 500 bin mükellefimize gönderiyoruz. Geçen yıl bu proaktif yaklaşımın sonucu olarak ilk kez kaydını yaptırdığımız mükellef sayısı 372 bin 208. Bu yıl bu rakam daha da üst düzeye çıkacak. Geçen yıl biliyorsunuz vergi gelirlerinde performansımız çok yüksek değildi. Ekonomik gidişatla bağlantılı olarak vergi gelirlerindeki artış yüzde 10 civarında. Bu uygulamamız sayesinde gönüllü uyumunu arttırırsak diyaloga geçmemiz çok iyi olacak. Geçtiğimiz yıl beyan edilen kira gelirlerinde yüzde 29'luk artış var. Beyan eden mükellef sayısında yüzde 35'lik artış söz konusu.
Hiçbir şey bire bir diyalogun yerini tutmaz. Bütün elektronik ortamda yapılan ticaretin kayıt altına alınmasına yönelik sistemi de geliştirdik, geliştirmeye devam edeceğiz. Sadece bilgilendirme mektupları göndermiyoruz. SMS'le mükellefin borcunu kendisine hatırlatıyoruz. Birçok mükellefe yeni gelişmeleri elektronik ortamda ve ücret talep etmeden bu hizmetleri sunuyoruz"
HİÇBİR ÜLKE BORÇLANARAK BİR YERE VARAMAZ
Başkasının parasıyla iş yürütemeyeceklerini açıklayan Şimşek, "2013 yılı bizim için çok önemli. Bütçede 318 milyarlık lilarık vergi geliri hedefimiz var. Bu hedefi tutturmamız lazım. Bu ülkenin harcamaları sağlıklı vergi gelirleri ile esas itibariyle yapılması lazım. Hiçbir ülke borçlanarak bir yere varamaz. Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Başkasının parasıyla bu işi yürütemeyiz. Bu ülkenin eğitim, sağlık, alt yapı ve araştırmada son 10 yılda kat ettiği mesafe herkesin malumudur. Geldiğimiz nokta yeterli değil. Ülkeyi ileriye taşıma konusunda iddialıyız. Bu hedeflere ulaşmak için sağlıklı vergi gelirlerine ihtiyacımız var. Kaynak milletimiz, hizmet de millet için" dedi.
İYİ NİYETE RAĞMEN TAHSİLAT OLMUYORSA ELEKTRONİK HACİZİ KULLANIN
Şimşek, gönüllü uyum esasına göre diyalog kurmalarına rağmen tahsilat konusunda sıkıntı yaşamaları durumunda elektronik haciz işlemi yapılması gerektiğini belirterek, "Herkesin kazandığıyla orantılı olarak makul bir düzeyde vergilendirilmesi esastır. 2013'ten itibaren çıkış içinde olacağız. Tahsilatın etkinliğini arttırmak için elimizdeki diğer enstrümanları da gerektiği zaman kullanmak gerekiyor. Vergi 76 milyonun hakkı. Alacağı takip ederken bir tereddüte bile düşmenize gerek yok. Tabi ki gönüllü uyum esastır ama eğer bütün bu çabalarımıza rağmen, tüm iyi niyetimize rağmen mükelleflerimiz ödeme konusunda gereken hassasiyeti göstermiyorsa bizim tabi ki diğer enstürümanları kullanmamız lazım. Bunlardan bir tanesi elektronik hacizdir. Bu süreç tabi ki elimizi güçlendiriyor. 25 banka ve PTT ile tahsilat anlaşmamız var. Elektronik tahsilat da rahat bir şekilde yapılabiliyor. Bu hataları da azaltır. Tahsilatın hızlandırılması çabaları çok boyutludur. Diyalogu ve yaklaşımları esas alıyoruz ama elimizdeki yasal verileri de kullanacağız" diye konuştu. Mehmet Şimşek'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.