RTEÜ Tıp Fakültesi Eski Dekanı PROF.DR.ŞABAN ŞİMŞEK , Hastanelerde Doktor Kalmadı

EY YÜKSEK İDARECİLERE-posta:battibatiyor. comBiliyorum, “Bu iş ‘Gitti Gidiyor com.’ gibi bitti bitiyor.Artık aklınızı başınıza alın” desem beni haddini aşmakla itham edersiniz veya sevenlerinizden (bağlılardan!) eden çok arkadaşımız, insanımız olur!

Şunu da biliyorum ki yazmamın bir faydası da olmayacak!

Zira bu şimdiye kadar yazdıklarıma, söylediklerime kulak asılmayışından bellidir.  Ama insanını, vatanını, milletini, devletini seven bir tıp mensubu olarak duyduğum vicdani sorumluluk gereği  yine de iki maddelik bir şey yazacak, sizleri naçizane uyaracağım, burnunuzdan kıl aldırmayacağınızı adım gibi bilsem bile!

1. Artık bazı branşlarda kamu hastanelerinde uzman doktor bulmak imkansız hale gelmiştir! Mesela dünya başkenti dediğimiz tarihin en önemli şehirlerinden biri olan İstanbulumuzda, çok önemli bir hastanede, sadece bir ciliye uzmanı kalmıştır….

Kıssadan hisse: Demek ki eşek ölüsü gibi dev hastaneler yapmak sağlık hizmeti sunmakta yeterli değil. Hatta bu toplam getirisine bakıldığında geriletici bir unsurdur. Bu konuda üzerinde durmanız gereken nokta “ biz ne ettik de özel sektörü böyle palazlandırdık, cazip hale getirdik, Hekimleri kaptırdık!” olmalıdır. Bu konuda kamudan ayrılan doktorları sakın suçlamayın buna hakkınız yoktur!.

2. Doğu’da önemli  bir Tıp fakültesi hastanesinde 3 sene önce 40 civarında çocuk  kliniği asistanı varken bugün sayıları sadece 4’e düşmüştür. Birkaç ay sonra bunlar da mezun olduğunda artık asistansız uzmanların hocaların hizmet verdiği devlet hastanesi konumuna geleceklerdir. Kapıda asılı olan tıp fakültesi çocuk kliniği tabelası ise asar-ı atika olacaktır.

Kıssadan hisse: Pratisyen hekimler artık uzmanlık alanlarını eskisine göre çok farklı ölçütler üzerinden tercih etmektedir.  Bundan 20 sene önce en revaçta olan branşlar bugün en sonlara kalmıştır. Mesela Hacettepe tıp fakültesi çocuk bölümüne ihtisas sınavından 75 puan alanlar girebilirken bugün 55 puanla oraya girilebilmektedir. Bu bağlamda bu yıl çocuk asistanlığı için açılan Türkiye çapında 450-500 civarındaki kadronun (tam sayıyı bilmiyorum!) ancak 239 ‘u  doldurulabilmiştir. Yani kalite bir yana sayısal anlamda da vahim bir durum söz konusudur; Çocuk sağlığında gelecek felakettir.

Sanırım yazıyı uzatmaya gerek yoktur. Derdi olana(!) bunlar yeter çünkü!

Son söz: Vatan haini değil insan-millet-devlet sevdalısı olarak söylüyorum ki ülkemizde sağlık işlerinin hızla gittiği adres  battı battibatiyor com olmaktadır.

Prof Dr Şaban Şimşek
18 Ekim 2021
Kartal/İSTANBUL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Rize Haberleri

81 İlin Muhtarı Rize’de Bir Araya Geldi, Konfederasyon Başkanı Uyardı
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Kalkandere’de Gönüllü Arama Kurtarma Ekibi Kuruldu
Rize Masası'nda Müdürlükler Masaya Yatırıldı