RTEÜ Rektörü Karaman, "Çay Gen Havuzu Oluşturuyoruz"

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çay Tv ekranlarında Togay Muratoğlu'nun sunduğu "Gündem" programına konuk oldu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çay Tv ekranlarında Togay Muratoğlu'nun sunduğu "Gündem" programına konuk oldu.
 
Üniversitelerin bir görevinin de içinde bulunduğu toplumun sorunlarıyla ilgilenmek ve o topluma yol göstermek olduğunu dile getiren Karaman, bu nedenle RTEÜ olarak çay ile ilgili bir misyon belirlediklerini ifade etti.
 
RTEÜ'nün aynı zamanda çay ihtisas üniversitesi olduğunu da hatırlatan Karaman, "Çay ihtisas üniversitesiyiz biz. Çay, ilimizin ve bölgemizin en önemli ticari ürünüdür. Yeşil altınıdır bir nevi. Gerçekten yıllarca bu ülkeye, bu millete, bu bölgeye hizmet etmiş." dedi.
 
Üniversite olarak çay gen havuzunu oluşturduklarını ifade eden Karaman, toplamda 2000 farklı genin tespit edileceğinin düşünüldüğünü, şu anda ise 800 civarında olduklarını kaydederek "Hocalarımız yaklaşık 800 farklı gen türü tespit etti. Bunu ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile beraber yapıyoruz. Bu neden önemli bizim için? Her genin verimi aynı değil. Her vadiye, her bölgeye aynı gen uygun değil. Dolayısıyla biz her bölge için, her yükselti için, her vadi için hangi gen daha uygun, daha verimli bunu tespit edeceğiz. Gen bankası ülkemizde yoktu. Böyle ciddi bir ihtiyacı gideriyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Organik gübre konusunda üç yıldır devam eden ve üç farklı sürgünde yapılan çalışmaların da sona geldiğini aktaran Karaman, raportlaştırma aşamasında olduklarını dile getirdi.
 
Üniversite olarak Pazar'da AR-GE çalışmaları yapmak için çay fabrikası kuracaklarını belirten Karaman, "Biz burada çay üretim süreçlerinde değişik denemeler yapacağız. Diyelim ki hangi denemeyi yaptığınızda daha kaliteli ürün ortaya çıkıyor? Hangisinde daha az enerji harcıyorsunuz? Bütün bu süreçlerle ilgili oarada bir AR-GE tesisi de kuruyoruz." dedi.
 
Çayın pazarlaması ile ilgili de çalışıldığını aktaran Karaman, "Çayın marka değerinin daha da yükselmesi ile ilgili çalışmalar var. Ama malumunuz bunların bir kısmı hemen sonuç verecek, bir kısmı süreç içerisinde verecek. Ama önümüzdeki bir yılda ve daha sonraki yıllarda bunların bütün sonuçlarını yavaş yavaş görmeye başlayacağız. ÇAYKUR da burada bizim önemli bir paydaşımız. ÇAYKUR ile beraber, Ticaret Borsası ile beraber, Ziraat Odası ile beraber yürüttüklerimiz var. Zaten bu ihtisaslaşma konusu birlikte yapılması gerekir. Sadece üniversitenin değil, ilgili herkesin sahip çıkmasıyla beraber başarıya ulaşacak bir süreçtir." şeklinde konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Kalkandere’de Gönüllü Arama Kurtarma Ekibi Kuruldu
Rize Masası'nda Müdürlükler Masaya Yatırıldı
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Rizeli kadın bugün ne yemek yapacağım sorusunu yapay zekayla çözdü