RTEÜ Kalite ve Yetkinlikte Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Arasında

RTEÜ Başarılarına başarı ekliyor...

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), TÜBİTAK tarafından hazırlanmış olan ‘‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’’ 2020 yılı raporunda, hacim ve kalite açısından 22 araştırma alanında ’Birinci Bölge Üniversiteler’ kategorisinde yer alarak Türkiye’nin en iyi Üniversiteleri’nden birisi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. .

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirildiği ‘‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’’ 2020 yılı raporunu yayınladı. Analizler, ülke için önem arz eden kritik teknoloji alanları ile 160 üniversitenin eğitim alanı dikkate alınarak belirlenen 20 ana araştırma alanı ile 131 alt araştırma alanı üzerinden yapılıyor ve yeterli veriye sahip olanlar için hacim ve kalite ekseninde yetkinlik grafikleri çiziliyor. Bu özelliklere sahip 160 Üniversite TÜBİTAK tarafından alan bazlı yetkinlik grafiği çıkarılmıştır. Bu yıl ikincisi yayınlanan raporda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), hacim ve kalite göstergelerinden elde ettiği puanlar ile 22 araştırma alanında Türkiye’nin birçok köklü üniversitesini geride bırakarak “Birinci Bölge Üniversiteler” kategorisinde yer aldı.

RTEÜ Kalite ve Hacim Olarak Hangi Alanlarda Ön Plana Çıkıyor?
TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda RTEÜ’nün; Su ürünleri Yetiştiriciliği, Bahçe Bitkileri, Gıda İşleme ve Üretim Teknolojileri, Deniz Bilimleri, Yer Bilimleri, Organik Kimya, İnorganik Kimya, Fizikokimya, Teorik Kimya, Eğitim, Felsefe, Coğrafya, Biyokimya, Genetik, Moleküler Biyoloji, Fizik, Yoğun Madde Fiziği, Oftamoloji, Sinir Bilimi, Beyin Araştırmaları, Histoloji, Yüzey Kaplama ve Filmler, Metaller, Alaşımlar, Hidrojen ve Yakıt Pilleri, Güneş Enerjisi ve İnşaat Mühendisliği alanlarında hacim ve kalite bakımından ön planda olduğu, artış sağladığı görülüyor.

Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi; Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında ‘Büyük Veri ve Veri Analitiği’, ‘Elektronik Donanım Teknolojileri’, ‘Robotik ve Mekatronik’, ile ‘Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi’; Çevre Bilimleri alanında ‘Arıtma Teknolojileri’; Enerji alanında ‘Biyoenerji’, ‘Enerji Depolama’; Fizik alanında ‘Atomik, Moleküler Fizik ve Optik’ ve ‘Parçacık ve Nükleer Fizik’; Havacılık ve Uzay alanında ‘Hava Araçları Tasarımı, Testi ve Performansı’; Kimya Mühendisliği alanında ‘Kataliz’; Malzeme Bilimleri alanında ‘Polimer ve Plastikler’ ile ‘Seramik ve Kompozitler’; Matematik alanında ‘Matematik’, Ormancılık alanında ‘Orman Mühendisliği ve Orman Endüstri Mühendisliği’; Otomotiv alanında ‘Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri’; Sağlık alanında ‘Sağlık Hizmetleri ve Epidemiyoloji’; Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında ‘İktisat’ ve ‘Tarih’ alanlarında da kalite göstergeleri açısından da orta değerin üstüne çıkarak Türkiye çapındaki yetkinliğini ortaya koymuştur.

TÜBİTAK Tarafından Yapılan Değerlendirmede Kalite % 60, Hacim % 40 Ağırlığa Sahip..


Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, RTEÜ’nün, TÜBİTAK tarafından yapılan Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi 2020 Raporunda, kendinden önce kurulmuş birçok köklü üniversiteyi geride bırakarak birinci bölge üniversiteler arasında yer almasının önemli bir başarı olduğunu ve kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirtti.

TÜBİTAK tarafından yapılan hesaplamalar ve çizilen grafiklerin, üniversitelerin yetkin oldukları alanlar hakkında objektif veriye dayalı bilgiler içerdiğine dikkat çeken KARAMAN, “Türkiye genelinde 160 üniversitenin değerlendirmeye alındığı araştırmada, üniversitelerin yetkinlik analizleri hacim ve kalite göstergeleri temelinde gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde kalite göstergeleri % 60, hacim göstergeleri ise % 40 ağırlığa sahiptir. Çalışmalarıyla, Üniversitemizin hacim ve kalite bakımından birinci bölge üniversiteler arasında yer almasına katkı sunan tüm öğretim elemanlarımıza, bizlere güvenen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Biz, Sayın Cumhurbaşkanımızın ismini taşıyan bu Üniversiteyi daha ilerilere taşımak için akademik ve idari personelimizle büyük bir aşkla 7/24 çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Değerlendirmede hacim boyutunu oluşturan göstergeler; ‘Dünyadaki Akademik Birikime Katkı’, ‘Akademik Değer Yaratan Kritik Kitle’, ‘Ar-Ge ve Yenilik Proje Hacmine Katkı’, ve ‘Üniversitenin Türkiye’ye Görece Bağıl Odaklanma Endeksi’ ile toplam değerlendirmenin % 40’lık bölümünü oluştururken, kalite boyutunu oluşturan göstergeler; ‘Yayınların Bağıl Atıf Etkisi’, ‘Nitelikli Yayın Üretme Kapasitesi’, ‘Akademisyen Verimliliği’, ‘Ar-Ge ve Yenilik Projelerinin Niteliği’, ‘Sanayiye Katkıda Bulunacak Nitelikli Yayın Üretme Kapasitesi’, ‘Üniversitenin ve Türkiye’nin Uluslararasılaşmasına Katkı’ ile değerlendirmenin %60’lık bölümünü oluşturmaktadır.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

AFAD ve Meteoroloji'den Rize'ye Fırtına Uyarısı!
Çayeli'ndeki sel felekatinde meğer selden korkup köyden inip Merkezde ev almışlar
Türkiye'nin Çay İhracatından 10 Ayda 19,8 Milyon Dolar Gelir Sağlandı
Rize Derepazarı’nda Kentsel Dönüşüm İçin Geri Sayım Başladı
Son Dakika Rize Haberleri