Rize'den gürcistan'a çay tarımını yerinde görmek için gittiler ama hayal kırıklığı yaşadılar

Gürcistan’da çay kaderine terk edilmiş geçmişte dünyanın önce gelen çay üreticisi ülkelerinden bir tanesi olan gürcistan’da bugün çay sektörü içler acısı bir durumda

Rize Ziraat Odası öncülüğünde Rize’deki çay tarımı ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan 36 kişilik bir heyet, Gürcistan’daki çay tarımını yerinde incelemek için Gürcistan’ın Acara bölgesine bir gezi düzenlediler.
Gezide geçmişte dünyanın önce gelen çay üreticisi ülkelerinden bir tanesi olan Gürcistan’ın bugün çay sektöründeki içler acısı durumu yerinde görüldü. Gürcistan’daki çay tarımı hakkında bilgi edinmek için ülkeye giden Rizeli ziyaretçiler ilginç bir durumla karşılaştı. Heyet uğradıkları bir çay fabrikasının kapalı ve atıl durumda olduğunu gördü. Terk edilmiş fabrikada kalan tek bir güvenlik görevlisi fabrikanın kapılarını Rizeli ziyaretçilere açarak içeriye girmelerini sağladı. Ziyaretçiler fabrikaya girdiklerinde uzun yıllar kullanılmadığı için paslanmış makineler ile karşılaştılar. Çay bahçelerini de gezen Rizeli ziyaretçiler, bakımsızlıktan arazilerin verimsizleştiğini, çay bitkilerinin ise uzayarak insan boyuna kadar ulaştığını gördü.
Karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Gürcistan’ın karşı karşıya kaldığı tablonun Türkiye’de de yaşanmaması için Türk çay sektörünün korunması gerektiğini söyledi. Paliç “Gürcistan’ın çay yetiştirilen bölgelerini gezdik. Çay bahçeleri terk edildiği için bakımsızlıktan ağaç halini almış. Çay tarımı için çok elverişli olan bu araziler terk edilerek bu hale gelmelerine neden olunmuş. Rize ve bölgesinde 1 milyon insan çaydan geçimini sağlamaktadır. Eğer çayımızın değerini bilin onunla ilgilenmezsek bizde Gürcistan’ın düştüğü bu duruma düşebiliriz. Gürcistan’da Türkiye’den önce çay üretiliyordu. Hatta arazi yapısı ve toprağın verimliliği dolayısı ile Gürcistan çayları bizden çok daha iyiydi. Ancak bugün bizim tüm engebeli arazi yapımıza rağmen sürdürüyoruz. Arazilerimiz çok bakımlı ve çayımız kalitelidir. Fabrikalarımız ise tıkır tıkır çalışıyor. Burada tarlalar bu durumda olduğu için fabrikaların da ne halde olduğunu gördük. Çay sektörü Gürcistan’da tamamen kaderine terk edilmiş” dedi.
Öte yandan Gürcistan, 1990 öncesi SSCB’ye bağlı olduğu dönemlerde dünyanın önde gelen çay üreticisi bölgelerinden bir tanesiydi. 90’lı yıllarda SSCB’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan eden Gürcistan’da yaşanan siyasi çalkantılar dolayısı ile çay üretimi neredeyse durma aşamasına geldi. Dünya çay sektöründeki yerini ise kaybetti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Gerçek Güvenlik Kamerası Görüntüsüyle Ortaya Çıktı
Rize’de Heyelan Riski Nedeniyle Bir Ev Tahliye Edildi, Yaşlı Hasta Sedye İle Taşındı
Smart Holding Çayelispor, Beykoz İshaklıspor’u 3-2 Mağlup Etti
Rize’nin Eksikleri Neler? Rize Gündeminin Nabzıını Tutan ‘Rize Masası’nda yapılan Projeler Konuşuldu
Rize Kent Konseyi 7. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi: Murat Yazıcı Yeniden Başkan Seçildi