288 sayfadan oluşan kitabın Yayın Danışmalığını Ekrem Orhon konusunda yaptığı çalışmalarla bilinen Azmi Kandemir yaptı. Kitabın ana iskeleti, Çayhan Orhon Dervişoğlu’nun 2013-2020 yılları arasında yapmış olduğu ses kayıtlarından oluşturuldu. Daha önce Ekrem Orhon üzerine yazılmış kitaplar, dergi ve gazete haberleri tek tek taranarak, ortaya çıkan materyaller Fatih Sultan Kar’ın Arşivi’nde kullanılan fotoğraflarla zenginleştirildi.
AMAÇ DÜŞÜNCELERİNİ FİKİRLERİNİ YARINLARA TAŞIMAK
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin kitabın girişinde yar alan “Ekrem Orhon’a Vefa” başlıklı yazısında Rizelilerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında üzerine düşen görevi yerine getirdiklerini, Rize’nin; ekonomi, siyaset, sağlık, sanat ve spor başta olmak üzere her alanda başarıya ulaşmış, ülkesine faydalı insanlar yetiştirdiğini ve Merhum Ekrem Orhon da bu isimlerin en önde gelenlerinden olduğunu belirtti.
Başkan Metin’in yazısında ayrıca şu bilgilere yer verdi: “Büyük Düşün” diyerek Rizelilerin ufkunu açan Ekrem Orhon; şehrimizin imarında baş mimarlık yapmış, bunu yaparken de Rizelilerle gönül bağını hep sıcak tutarak şehrin unutulmazları arasında yer almıştır. Ekrem Orhon, ömrünü Rize’ye hizmet için adamış, son nefesine kadar Rize’nin geleceğini düşünmüştür. “Bugün Rize senden, Rize için elinden geleni yapmanı ister” sözü kalplerden ve hafızalardan silinmeyecektir. O Rize‘yi çok sevdi, Rizeli hemşehrileri de onu çok sevdi. Hayatı boyunca ideallerinde hep Rize vardı. Hafızalarda, “Denizi kara, karayı para yapan adam” olarak yer edinmiştir. Ekrem Orhon eserleriyle daima anılacak, örnek kişiliği nesilden nesile aktarılacaktır. 9 Ağustos 1983 tarihinde aramızdan ayrılan Ekrem Orhon’un ardından hep güzel şeyler söylendi. “Söz uçar, yazı kalır” düşüncesinden yola çıkarak bu güzel sözleri, hatıraları bir kitapta toplayarak yarınlara taşımak istedik. Gelecek nesillere rehber olacak bu çalışmayı hazırlayan arkadaşlara teşekkür ediyorum”.
BABAMA ARMAĞAN OLSUN
Kitabı hazırlayanlardan biri olan Ekrem Orhon’un Kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu kitap fikrinin ortaya çıkışını ve hazırlanma aşamalarını şöyle dile getirdi: “Ekrem Babamın ardından her gittiğim yerde babamla ilgili inanılmaz anılar dinledim. Bir sohbet sırasında değerli kardeşim Rize İl Eski Kültür ve Turizm Müdürümüz İsmail Hocaoğlu bu konuyu paylaşırken “kitap haline getirmelisin” dedi. İlk kıvılcım bu şekilde ortaya çıktı. Baba dostum değerli büyüğümüz Azmi Kandemir ağabeyimin birikimlerinden de yararlandık. Fatih Sultan Kar’da bütün materyalleri yoğurarak kitabı oluşturdu. Ekrem Orhon Rizeli’nin gönlünde yaşamaya devam ediyor. Rize Belediyesi’nin her yıl 9 Ağustos’ta Kale’de mezarı başında düzenlediği anma törenlerine pek çok hemşehrimizin katılması da Rizelinin yüksek vefasının fevkalade güzel örneğidir. Bu vesile ile Rize’de babamdan sonra başkanlık yapmış tüm kardeşlerime, bu kitabın hazırlanmasında katkısı olan herkese, kitabı yayımlayan ve her zaman babama olan vefasını ortaya koyan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin Bey’e sonsuz minnetlerimi sunuyorum”.
YARINI GÖREN ADAM
Rize tarihini ve Rize’ye değer katan isimlerin biyografilerini araştırırken en çok etkilendiği isimlerin başında Ekrem Orhon’un geldiğini belirten Fatih Sultan Kar ise şu ifadelere yer verdi: “Hazırlanan bu Armağan Kitap projesinin içinde olmanın mutluluğunu her daim taşıyacağım. Bu çalışmanın temel iskeletini Baba Reis Ekrem Orhon’un Kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu’nun on yıl boyunca derlediği ses kayıtlarının çözümü ve Azmi Kandemir büyüğümüzün 1984 yılında yayımladığı Ekrem Orhon Kitabı oluşturdu. Kitabın hazırlanmasında Hatice Çelik bu çalışmanın bir vefa çalışması olduğu bilinciyle hareket etti. Belediye’nin gündelik çalışmaları yanında kültürel çalışmalarına da büyük önem veren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin kitabın yayınlamasını üstlendiler. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.