RİDOK BAŞKANINDAN CORONAVİRÜS BİLGİLENDİRMESİ ?

RİDOK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞENER BÜLBÜL'DEN CORONAVİRÜS NEDİR ? NASIL KORUNULUR ?

RİDOK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞENER BÜLBÜL'DEN CORONAVİRÜS NEDİR ? NASIL KORUNULUR ?

CORONAVİRÜS (KORONAVİRÜS) NEDİR?

Dünya’da ilk olarak 1960’lı yıllarda görülen Covid-19 koronavirüs ya da corona virüsü adıyla biliniyor. 400'den fazla koronavirüs türü bulunup, bunlardan sadece 4'ü insanlarda hastalığa yol açmaktadır. Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen Koronavirüs (corona virüs) daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Coronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdedir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılır. Hapşırık ve öksürük sonucu, havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşıp soğuk algınlığı gibi ortaya çıkan coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.  Coronavirüsün özellikle yaşlılarda ve bağışıklığı zayıf kişilerde olumsuz sonuçlar doğurduğu gözlemlenmiştir.
 
CORONA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?
 
Gündem olan yeni koronavirüs ile enfeksiyonu  önlemek için herhangi bir aşı olmamasına rağmen, enfeksiyon riskinizi azaltmak ve bulaşmayı önlemek için kişisel olarak önlem alabilirsiniz. WHO ve CDC, solunum yolu virüslerini önlemek için standart önlemlerin alınmasını tavsiye eder. Bu önlemler şu şekildedir;
Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık sabun ve su ile yıkayın veya alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirsek veya doku ile kaplayın.
Elleriniz temiz değilse gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
Hasta olan herkesle yakın temastan kaçının.
Hastaysanız bulaşıkları, bardakları, yatak takımlarını ve diğer ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının.
Sık dokunduğunuz yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
Hastaysanız işten, okuldan ve genel alanlardan uzak, evde kalın.
 
Özellikle toplu kullanılan alanlarda profesyonellerin dezenfektan amaçlı yapacak oldukları uygulamalar çok önemli. Bulaşmayı önlemek için;
Okul ,hastane ,cami, spor salonu, terminaller, bankalar, yurtlar ,oteller, avm, marketler, kafeler, pastaneler  gibi toplu kullanılan yerlerde mutlaka dezenfektan uygulaması yapılmalıdır.
Bu uygulamalar mutlaka profesyoneller tarafından uygulanmalı ve kullanılan kimyasalların içeriği ve etkin maddesinin oldukça önemlidir.
Gıda üretimi yapan işletmeler; toplu yemek firmaları, lokantalar, cafe ve restoranlar, fırınlar, pastaneler mutlaka dezenfekte edilmeli ve müşteriler mutlaka bu uygulama belgelerini sorgulamalıdır.
 
Yapılacak uygulamalar ilgili kurumlar tarafından mutlaka yerinde izlenmeli ve denetlenmelidir. Bu virüsle topyekûn bir mücadele gerçekleştirebilirsek kısa zamanda kesin sonuçlar alınır.
 
“Siyah yada yeşil çay içmeyi unutmayalım.”
 
RİDOK YÖNETİM KURULU BAŞKANI
                ŞENER BÜLBÜL
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize'de Faciadan Dönüldü
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Rize’de Araç Sayısı Artışa Geçti
Rize’de Ters Şeride Giren Kamyonet Tehlike Yarattı