RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ , İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN KULLANDIĞI İŞİTSEL İMPLANTLARIN VERİMLİLİKLERİNİ ARTTIRMAK AMACIYLA “ELEKTROLÜMİNESANS TEMELLİ OPTİK KOKLEAR İMPLANT OPTROD DİZİSİ” ADLI CİHAZ GELİŞTİRDİ

İşitsel İmplantların Verimliliklerinin Artması İçin Cihaz Geliştirildi

Recep Tayyip Erdoğan üniversitesi Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü, İşitme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Arş. Gör.  Emre Cumalı, işitme engelli bireylerin kullandığı işitsel implantların verimliliklerini arttırmak amacıyla “Elektrolüminesans temelli optik koklear implant optrod dizisi” adlı cihaz geliştirdi.
Günümüzde kullanılan işitsel implantların işleyişini ve beraberinde getirdiği bazı sıkıntıları dile getiren Arş. Gör. Cumalı: “İşitsel implantlar temel olarak iç kulağın elektriksel olarak uyarımına dayanmaktadırlar. İç kulağa iletilecek olan sinyaller elektrotlar vasıtasıyla koklea adı verilen ve salyangoza benzeyen iç kulak yapısına iletilirler. Bu şekilde işitme engelli bireyler sesleri işitebilecekleri düzeyde habilite edilebilirler. Çok basit bir anlatımla naklettiğim işitsel implant teknolojisi,  aslında  kompleks tasarım özellikleri ve uyarım türü (elektriksel uyarım) nedeniyle birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Doğal olarak sorunlar işitme engelli bireylerin işitsel performanslarına, akademik becerilerine ve sosyal hayatlarını da etkilemektedir. 
Yakın bir zamanda geliştirilen (2005) bir teknoloji, tam bu noktada yaşanılan sorunların giderilmesi için umut verici olmakta. Optogenetik adı verilen bu teknoloji ile hücreler optik olarak uyarılmaya duyarlı hale getirilmektedir. Boyden ve arkadaşları tarafından 2005 yılında tanıtılan bu teknik ile dokular (ya da hücre)  genetik olarak değiştirilerek belirli bir dalga boyu aralığında bir ışığa duyarlı hale getirilirler. Genetik müdahale, channelrhodopsin-2 (Ch-R2) ve halorhodopsin (NpHR) gibi opsinlerin bir viral vektör yardımı ile hücrelere yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Optogenetik vasıtasıyla işitme ve görme bozuklukları, omurilik zedelenmeleri, epilepsi ve Parkinson gibi rahatsızlıklara yönelik tedavi amaçlı çalışmalar halen aktif olarak yürütülmektedir.
Buluşumuz da optogenetik ile ışığa duyarlı hale getirilen iç kulağa yönelik ışık iletimi sağlayan bir optrod dizisidir. Bu alanda hali hazırda kullanılan teknolojilerden, yararlanmış olduğu teknik ile ayrışmaktadır. Tasarladığımız optrod elektrolüminesans (EL) etkisi adı verilen ve basit olarak bir malzemenin elektrik akımına yanıt olarak ışık yayması olarak adlandırabileceğimiz etkiyi temel almaktadır. Bu etki sayesinde, günümüzde optogenetik uyarım için kullanılan µLED’lerin oluşturduğu sıcaklık artışı kaynaklı doku hasarının da ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Dahası µLED’lerden boyut olarak daha az yer kaplaması nedeniyle çok kanallı farklı tasarımların dizayn edilmesini de kolaylaştırmaktadır. Buluşumuzun işitme engelli bireylere yönelik optik koklear implant çalışmalarına sağlayacağı katkılar göz önüne alındığında potansiyelinin oldukça umut verici olduğunu söyleyebiliriz. Hatta buluşun üretimine yönelik olarak ilk yerli ve yabancı yatırımcı görüşmelerimizi de Türk Patent Enstitüsünün aracılığıyla 30 Nisan’da İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Patent Fuarında (ISIF’23) gerçekleştireceğiz.” dedi.
Bu yıl 3.sü düzenlenen Üniversiteler Arası Patent yarışmasında finale kalma başarısı gösteren buluş,  optogenetik teknolojisinin yardımı ile geleneksel koklear implant kullanıcılarının karşılaşmış olduğu aşırı uyarım, yetersiz uyarım, seslerin ayırt edilmesinde yaşanan zorluklara yönelik çözümler sunacak.
 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize Masası'nda Müdürlükler Masaya Yatırıldı
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Rizeli kadın bugün ne yemek yapacağım sorusunu yapay zekayla çözdü
Kendini Bişey zanneden Rteü'lü akademisyen görevden uzaklaştırıldı