Ulusal Çay Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, Konsey Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Sütlüoğlu’nun; son yıllara kadar Türk çayının doğru şekilde tanıtımının yapılamadığını, güçlü yönlerinin anlatılmadığını belirttiği ifade edilerek, ”Ulusal Çay Konseyi ve çayla ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa 2023 hedefimiz olan 50 bin ton çay ihracatını, yapacağımız projeler ve tanıtım çalışmaları ile gerçekleştireceğiz.” denildi.
ÖNCELİĞİMİZ TANITIM
Türk çay sektörünün geliştirilmesine yönelik Ulusal Çay Konseyi olarak Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Sütlüoğlu’nun öncülüğünde bir dizi faaliyet yapılması planlandığı vurgulanan açıklamada, ”Çay kültürü Türklerin yaşam tarzını, misafirperverliğini, kişiliğini yansıtan Türk kültürünün adeta aynası olmuştur. Fakat ülkemiz kendi kültürel öğesi olan Türk çay kültürünü tanıtmakta geç kalmıştır. Örneğin Japonya’daki ‘Çay Seremonisi’ ve İngiltere’deki ‘İngiliz Beş Çayı’ kültürü dünyaca ünlüdür. Ulusal Çay Konseyi olarak Türk çayının ve Türk çay kültürünün tanıtımı için bir dizi çalışma faaliyetleri başlatmış bulunmaktayız. Ülkemizin geneline seslenmek amacıyla Çayda Kamu Spotu, gençlerimize seslenmek amacıyla Çayda Kısa Film Yarışması, çocuklara seslenmek amacıyla da Pepee isimli çizgi filmde Türk çayı tanıtımı çalışmaları yapılacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, öncelikle Türk çayının organik ve sağlıklı yönünü anlatan Çayda Kamu Spotu çalışmasına Konsey tarafından başlandığı, Kamu spotu çalışmalarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla ortaklaşa yürütüldüğü belirtilirken, ”Bir diğer çalışmamız, hayatımızın vazgeçilmez içeceği olan Türk çay kültürümüzün çocuklar tarafında da tanınması ve tanıtılması amacıyla çocukların severek izlediği Pepee isimli çizgi film kahramanını çay kültürümüzle tanıştırmak amacıyla TRT Genel Müdürlüğü ile yazışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca üniversiteler arası Çayda Kısa Film yarışması düzenlenecektir. Bu yarışma Ulusal Çay Konseyi, ÇAYKUR ve Rize Ticaret Borsası ortaklığıyla hazırlanacaktır.” denildi.
ARŞİV OLUŞTURACAĞIZ
Ulusal Çay Konseyinden yapılan açıklamaya şöyle devam edildi:
“Ülkemizde çay denince akla Rize gelir. Fakat ilimizde çayla ilgili kapsamlı bir arşiv bulunmamaktadır. Bu sorunu çözebilmek amacıyla Konseyimiz, Çay Arşivi oluşturma çalışmalarına başlamıştır. Öncelikle Türkiye’deki tüm üniversitelerden şimdiye kadar çayla ilgili yazılan, tez, makale, anket çalışmasına dair dokümanlarını ve çayla ilgili yazılan bütün kitapları toparlayıp arşiv oluşturacağız.”
VİZYONUMUZU GENİŞLETMEYE ÇALIŞIYORUZ
Ulusal Çay Konseyi öncülüğünde ve Rize Ticaret Borsası ortaklığı ile DOKA tarafından desteklenen ‘Türk Çay Sektöründe Stratejik Marka Yönetimi Eğitim Projesi’nin tamamlandığı hatırlatılan açıklamada, ”Eğitimde; farklı pazarlar incelendi, dünyadan ve Türkiye’den farklı uygulamalar üzerine konuşuldu, katılımcıların fabrikalarında var olan durumların tartışılması sağlandı ve marka değerinin nasıl oluşturulacağı, markanın firmalar, tüketiciler açısından faydaları, marka yaratmada kalitenin önemi, yöneticiler ve çalışanlar için iletişimin önemi gibi konularda kurum yetkilileri ile görüşmeler yapıldı. Konsey adına tüm proje programlarını yakından takip ediyor ve AB Hibe programlarına proje hazırlıklarına devam ediyoruz. Türk çayının tanıtılması, pazarlanması ve markalaşması konusunda çok önemli projeleri hayata geçireceğiz. İlgili kurum ve kuruluşlarla, çay sektöründeki işletmelerle ortak çalışmalarımızla yolumuza devam edeceğiz. Ulusal Çay Konseyi’nin temel amaçlarından biri de çay sektörünü bir çatı altında toplamaktır.” ifadelerine yer verildi.