Karadeniz Bölgesi'nde Çaykur ve özel sektör kuruluşları tarafından önceki yıl üretimine başlanan beyaz çay talebi karşılayamadı. Kanser hastalığını önleyici etkisinin ortaya çıkması ardından üreticinin beyaz çayı kendi kullanımı için sakladığını belirten Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, önceki yıl 600 kilo olan üretimin bu nedenle geçen yıl 350 kilograma kadar düştüğünü söyledi.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, dünyada, 'İmparatorların çayı' olarak bilinen, Türkiye'de ise 'Beyaz iksir' adıyla kilosu 4 bin 500 lirayı bulan fiyatlardan satılan beyaz çay ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, beyaz çayın ikinci üretim yılında Çaykur'un 800, özel sektörün ise, 300 kilo olmak üzere toplam 1100 kilo beyaz çay tomurcuğu aldığını söyledi. İlk üretim yılında 600 kilo beyaz çay üretildiğini hatırlatan, üretimin bu yıl 350 kiloda kaldığına dikkat çeken Erdoğan, Karadeniz bölgesinde kanser vakalarının fazla görüldüğünü anlatırken, "Beyaz çayın kansere yönelik koruyucu etkisinin ortaya çıkması ardından vatandaşlar tarladan topladıkları tomurcukları kendi tüketimleri için ayırdı. Vatandaşın beyaz çay tüketmesiyle gelecek yıllarda kanser vakalarında azalma olacağına inanıyoruz" dedi.
TALEPLER İÇİN GELECEK YIL BEKLENMELİ
Kilosu 3 bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında değişen fiyatlardan satılan beyaz çayın üretiminin düştüğünü ancak talebin arttığına dikkat çeken Erdoğan, "Daha fazla kişiye daha az miktarda beyaz çay vererek yurt içi ve yurt dışı talepleri karşılamaya çalıştık" diye konuştu.
DÜNYADAKİ EN KALİTELİ BEYAZ ÇAY
Beyaz çayın insan sağlığına yararlarının ortaya konulması yönünde yurt içi ve dışında bilimsel çalışmaların sürdüğünü ifade eden Erdoğan, şöyle dedi:
"Türk beyaz çayı dünyada üretilen beyaz çaylar arasında en kalitelisi. Japonya'da yürütülen bilimsel çalışmalarda Türk beyaz çayında kanseri önleyici 'JP 53' kod adı verilen maddeye rastlandı. Kanserli hastaları tedavi etmek için kullanılıyor. Maddenin aynı zamanda hastalığının oluşmasını engelleyici koruyucu özelliği de var."
KANSER İLACI UMUDU
Türkiye'de faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan'ın Çaykur ile birlikte hazırladığı proje kapsamında üretilen doğal ve organik beyaz çay, Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle Tokyo'daki ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Burada geçen yıl yapılan araştırmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeye rastlandı. Önümüzdeki yıl ilaç olarak kullanılması planlanan maddenin özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut olması bekleniyor.
BEYAZ ÇAY
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde çay tarımında önceki yıl önce beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile 'Tomurcuk' olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve 2 yılda toplamda 950 kiloya yakın üretim gerçekleştirildi. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanı sıra insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.