KARADENİZDE MİKROPLASTİKLER ARAŞTIRILIYOR

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Karadeniz Bilimsel araştırma inceleme ve eğitim gemisi “Karadeniz Araştırma” Sinop- Rize arasında 7 gündür sürmekte olan Karadeniz Mikroplastik Seferinden bugün dönüyor.

 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Karadeniz Bilimsel araştırma inceleme ve eğitim gemisi “Karadeniz Araştırma” Sinop- Rize arasında 7 gündür sürmekte olan Karadeniz  Mikroplastik Seferinden bugün dönüyor. 

 
Yürütücülüğünü RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Ülgen AYTAN'ın yaptığı “Güneydoğu Karadeniz Ekosisteminde Mikro- ve Nanoplastiklerin Dağılımı, Kompozisyonu, Kaynakları ve Ekolojik Etkileşimleri ” başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında balıkçılık açısından önemli bir alanı temsil eden Güneydoğu Karadeniz’de (Sinop- Rize arası) mikroplastiklerin su yüzeyi, su kolonu ve sedimandaki kompozisyonu, bolluğu, dağılımı ve olası kaynakları Karadeniz’de  ilk kez eş zamanlı araştırılıyor. 



Proje kapsamında deneysel çalışmalar ile de mikro- ve nanoplastiklerin Karadeniz pelajik besin zincirine olası giriş yolları ve besin zincirinin alt basamaklarının işleyişine etkileri de değerlendiriliyor.



Proje ile SıFır ATIk Mavi Hareketi kapsamında denizlerimizin korunması için alınması gereken önlemlerin alınmasında yerel ve ulusal ölçekte karar vericilere yol gösterici olacaktır.



Proje çıktıları Avrupa Komisyonu kararı ile yürürlüğe konulan ve Avrupa denizlerinde “İyi Çevresel Durum”a erişilmesini hedefleyen “Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi” kapsamında Karadeniz’de izlenmesi gereken mikro/nanoplastikler ve etkilerine ilişkin veri boşluğunun giderilmesine katkıda bulunacaktır.














 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Ç.Rizespor Bu haftayı bay geçecek
Rizeluyum İle Unutulmaz Bir Gün, Üniversite Öğrencileri Rize İle Kaynaştı
Türkiye'nin en soğuk yerleri sıralamasına Rize'de girdi
Rize'de Faciadan Dönüldü
Rize İnstagram sayfaları