1. Yedigöller
Yedigöller, Erzurum’un İspir ilçesi sınırlarında. Bu göl grubu, bir buzul çanağının içinde birbirine çok yakın on civarında gölden oluşuyor ama bazıları çok küçük. Bu doğa harikaları, Doğu Karadeniz Dağları’nın en güzel gölleri arasında. 15 yıl öncesine kadar göllere sadece Yedigöl (Salaçor) köyünden yürünerek ulaşılıyordu. Ancak önce Moryayla köyünden itibaren göllerin en güzel gözlendiği noktaya kadar yol yapıldı. Sonra da bu tepeden inen patikaya beton merdivenler yapıldı ama bu sırada doğal yapıya büyük zarar verildi. Yine de Yedigöller hâlâ olağanüstü bir manzaraya sahip. İspir’den otomobille bir günde gidip dönebileceğiniz gibi göllerin kenarında kamp da kurabilirsiniz. Buzul gölleri genellikle çok soğuk olur ama hava sıcaksa yüzmeyi deneyebilirsiniz.
2. Kapılı Göller
Kapılı Göller, ismini Rize-Erzurum arasındaki geçişlerden almış. Dağlarda geçit veren yerlere Rize tarafında “kapı” deniyor. Bu iki il arasındaki ticarette kapı görevi gören Hemşin Aşıtı’na göllerden geçilerek gidildiği için bunlara zamanla Kapılı Göller denmiş. Birbirine bağlanmış 2 göl ve bunları eteğinde barındıran kara piramit Verçenik, birbirini tamamlayan birer doğal mucize gibi. Hemşin Gediği mevkiine ilerlerken aradaki düzlüklerde iki göl daha var. Bu muhteşem gölleri görmek için sabah erkenden araçla Çat’tan yola çıkarak akşama geri dönmek mümkün. Çat’ta konaklamak için uygun pansiyon bulunabiliyor. Zamanı olanlar 2900 metre rakıma sahip bu göllerin kenarında bir gece bile olsa konaklayabilir. Otomobilin son ulaştığı nokta olan Verçenik Yaylası’ndan 2-3 saatlik bir yürüyüşle Kapılı Göller’e ulaşmak mümkün. Patikalar çok belirgin ve eğim yürümek için çok müsait. Kapılı Göller’in sıcaklığı civardaki diğer göllere oranla yüzmek için daha uygun.
3. Tatos Gölleri (Sulak Göller)
Tatos Dağları’nın eteğindeki bir çanakta bulunan ve birbirine bağlanan bu üç göl, Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın en güzel gölleri arasında. Göllerin kenarı yaz aylarında sürekli çiçeklerle kaplı. Çat’ta konaklayarak otomobille Verçenik Yaylası’na gidildikten sonra, bu kez soldaki yamaçtan yürünüp 3 saatlik bir süre içinde göllere varmak mümkün. Bu yürüyüş sırasında en zor etap, yokuşun başlangıç kısımları. Yaklaşık bir saat sonra patikanın eğimi azalıyor. Göle giderken yol üzerinde bulunan Mocar Gölü de bir başka doğa harikası. Mocar Gölü’nden yaklaşık yarım saatlik mesafedeki aşıda vardığınızda hemen aşağıda Tatos Gölleri’ni göreceksiniz. Bu göller de yaklaşık 2900 metre rakıma sahip.
4. Deniz Gölü
Deniz Gölü için Kaçkar Dağları’nın incisi demek yanlış olmaz. Ulaşımı oldukça zor olan Deniz Gölü 3370 metrelik rakımı, 60 metre derinliği ve yaklaşık 200 metrelik çapıyla ismini fazlasıyla hak ediyor. Bölge halkı bu doğa değerine “Derin Göl” de diyor. Deniz Gölü’ne ulaşmak için iki yol var. Biri Yusufeli’nin Yaylalar köyü rotası. Bu rota gidiş dönüş yaklaşık 10 saat civarında sürüyor. İkinci rota ise İspir’in Sırakonaklar (Hodiçur) köyünden başlıyor. Her iki rotada da farklı konaklama seçenekleri mevcut. Zamanı olanlar Deniz Gölü’nün kenarında kamp kurarak bu doğal anıtın tadını biraz daha fazla çıkarabilirler.
5. Çeymakçur Gölleri
Çeymakçur Gölleri, Kaçkar Dağları’nın uzak ara en çok ziyaretçiye sahip gölleri. Ayder Yaylası’nda konaklayan onlarca kişi her gün Çeymakçur Gölleri’ne yürüyüş yapıyor. Bu göller aynı zamanda klasik Kaçkar geçişinin yapıldığı rota üzerinde. Göllerden Kındevul Tepe’nin olağanüstü bir görüntüsü var. Otomobille Çeymakçur Yaylası’na kadar gidildikten sonra yaklaşık 2-3 saatlik bir yürüyüşle göllere ulaşmak mümkün. Yaklaşık 2900 metrelik rakıma sahip göllere Yukarı Kavrun Yaylası’ndan da gidilebiliyor. Yukarı Çeymakçur Yaylası’ndan itibaren patikanın eğimi dikleşiyor. İlk olarak karşınıza Karadeniz Gölü çıkacak. Burada yüzme molası verip geri dönebilir veya diğer göllere de gidebilirsiniz.