Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan düzenlediği basın toplantısında 2012 çalışmalarını ve 2013 yılı hedeflerini değerlendirdi. Erdoğan, 2017 yılında 20 bin, 2023 yılında 50 bin ton çay ihracatı hedeflediklerini belirtti. Erdoğan, 2013 yılında; çay çarşısı, organik gübre üretim merkezi, çay çeşitliliğinin artırılması gibi projeleri hayata geçireceklerine vurgu yaparak en önemsedikleri çalışmanın çayda KDV indirimi olduğunu söyledi. Erdoğan, yaptığı açıklamada, “2012 yılında yapacağımız çalışmalarda çaydaki KDV’nin diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi yüzde 1’e indirilmesi için sıkı girişimlerimiz olacak. Sayın Maliye Bakanımız ile yaptığımız görüşmelerimizde sayın bakan uygulamanın birkaç sebep ile olmayacağını ancak ileriye yönelik bir çalışma yapılacağını söylemişti. Bu nedenle bu yıl KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi için elimizden geleni yapacağız”
1 MİLYON 150 BİN TON ÇAY ALINDI
Erdoğan, bu yıl 1 milyon 150 bin tona yakın bir yaş çay üretimi gerçekleştiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu beklenen üretimin altında bir rakam. Daha yüksek bir rekolte bekliyorduk ancak bu rakamda kaldık. Alınan yaş çayla 220 bin ton kuru çay üretimi yaptık. Bu üretim miktarı şu an Türkiye’nin tüketiminin altında. Ülkemizde yaklaşık tüketim 240 bin civarlarındadır. Bundan sonraki süreçte düzgün bir çalışma sergilenirse hem çayın kalitesini artırma hem de rekolteden kaynaklanan ürün düşüklüğünün Türk çay sektörüne değer katacağını düşünüyorum.“
Kaçak çayla mücadelelerinin süreceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “2013 yılı içerisinde hedeflerimize koymadık çünkü görevimizdir. Kaçak çay ile mücadeleyi düzgün bir hale getirip gerçekten engel olabilirsek, hem düşük fiyatlı yaş çay alımlarını hem de düşük kuru çay fiyatlarını düzenlemiş oluruz. Türkiye’ye 50 bin ton kaçak çay giriyorsa çayın iştigal alanının yüzde 85’i Rize ise çayla ilgili yapılan herhangi bir araştırma ve soruşturmada Rize’nin adının geçmesi çok normaldir. Ama bu Rizeli kaçak çay işi yaptığı anlamına gelmez.”
KAÇAK ÇAYDA BÜYÜK TEHLİKE
Erdoğan, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 90’a varan kaçak çay tüketimine dikkat çekerek kaçak çaydaki tüketiciyi bekleyen büyük tehlikenin altını çizdi. Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi: “Antep bölgesinde Çaykur ayda 8 ton çay satıyor. Urfa’da 15 ton civarında satıyor. Özel sektör satışları ile Antep’de 30 ton bir satış var. O bölgede kişi başına 3.5 kilo çay tüketiliyor. Bunun sadece yüzde 8’i Türk çayıdır. Gerisi kaçak çay. Kaçak çay analizlerinde hayvan dışkısı ve böcek kanına rastlandı."