İkizdere`de tansiyon yükseldi

RİZE`nin doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi`ndeki maden suyu kaynağının yer aldığı Şimşirli Köyü`nde yapımına başlanan hidroelektrik santral projesine karşı çıkan köylüler oturma eylemi yaparak İkizdere karayolunu ulaşıma kapattı.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi’nde bir HES projesi bitiyor, diğeri başlıyor. Mahkeme kararları ve yöre halkının protestolarına rağmen yapımı tamamlanan 3 HES projesinin ardından bu kez de maden suyu kaynağının bulunduğu Şimşirli Köyü’nde HES yapımı için çalışma başlatıldı. Şimşirli Köyü girişinde toplanan yaklaşık 500 kişi,  “Deremiz köyümüz, köyümüz deremiz” pankartı ile İkizdere karayolunu kapattı,  Jandarma ’nın uyarılarına rağmen 1 kilometre mesafedeki HES inşaat alanına doğru yürüyüşe geçti. “Kararlıyız haklıyız, kazanacağız” , “Şimşirli’de HES’e hayır” ve “Maden suyu bizimdir, bizim kalacak” sloganlarıyla yapılan yürüyüş sonrasında şantiye sahasına yaklaşan köylülerin yolu Jandarma tarafından kesildi. Jandarma görevlileri ile köylüler arasında tartışma yaşandı.


YOLDA OTURMA EYLEMİ

Jandarma’nın yürüyüşe izin vermemesi üzerine köylüler karayolunda oturma eylemine başladı. Bir süre karayolunda oturan köylüler daha sonra geri dönerek köy girişine doğru yürüyüşe geçti. Yolu kapatan köylülerle Jandarma komutanı arasında sert tartışmalar yaşandı. Ancak köylüler yolu açmadı. Köy girişinde bir süre daha oturma eylemi yapan grup saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından maden suyu kaynağının yanında toplandı.



"KIRGIN VE KIZGINIZ"

Burada konuşan Şimşirli Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hızır Özcan, köylerinde yapımına başlanan HES projesinin felaket projesi olduğunu belirterek kırgın ve kızgın oldukları ancak ümitsiz olmadıklarını söyledi. HES yapımının köyleri için faydalı olacağına ikna olmadıklarını ifade eden Özcan, şöyle konuştu:

“Maden suyumuz, köyümüzün sembolü olan şifalı bir sudur. Bu proje onu yok edecek. Deremizde akan suyun ölçümü yapılmamıştır. Akan suyun projede yer alan enerjiyi üretmesi imkansızdır. Proje ekonomik değildir. Kırmızı pullu alabalığımız derede su kalmayacağı için yok olacaktır. Yapımcı firma dürüst davranmayarak köylüleri bilgilendirmemiş, onaylarını alma gereği duymamıştır. Hazırlattığı rapor eksiklerle doludur. Maden suyumuzdan, alabalığımızdan, balımızdan ve dağ horozumuzdan bahsetmemiştir. Yapımcı firmanın tutumu ve tarihten gelen husumet bazı tatsız hadiselerin tekrarlanma riskini artırmıştır.”


"HES’LER YETERİNCE DERT ÜRETTİ"

Sevimsiz projeye karşı bin 200 imza topladıklarını hatırlatan Özcan, “Faydalı olanların karşısında değiliz. Ama HES’ler yeterince dert üretti. Biz deremizin yeni dert kaynağı olmasını istemiyoruz. Dağlarımıza, ormanlarımıza, maden suyumuza, deremize ve kültürümüze vurulacak her darbe Şimşirlilerin yüreğine vurulacaktır. Biz dedelerimizin ruhlarını incitmek istemiyoruz. Tabiat katliamı kabusu görmek istemiyoruz. Torunlarımızın nefretini çekmek istemiyoruz. Mücadeleye evet, Şimşirli’de HES’e hayır diyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. Grup daha sonra alkış ve ıslıklarla dağıldı.




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Çayeli'ndeki sel felekatinde meğer selden korkup köyden inip Merkezde ev almışlar
Türkiye'nin Çay İhracatından 10 Ayda 19,8 Milyon Dolar Gelir Sağlandı
Rize Derepazarı’nda Kentsel Dönüşüm İçin Geri Sayım Başladı
Son Dakika Rize Haberleri
Rize İnstagram sayfaları