Gürcistan, Azerbaycan ve Karadeniz Bölge Çalışma Grubu Toplantısı 10 Mayıs 2018 tarihinde Trabzon'da Gerçekleştirildi.
2018 yılı Ocak ayında değişmiş haliyle yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve taşıma yapılan ülkelerdeki muhtemel sorunların görüşüldüğü toplantıda, yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin sektöre getirdiği yeni hususlar, UND'nin karayolu taşıma yönetmeliği maddelerine ilişkin bakanlıkla paylaştığı sektörel talepler, Gürcistan'ı transit geçen araçların taşıdığı eşyaya yönelik usulsüz bir şekilde uygulamış olduğu tam tespit ( XRAY, boşaltma, fiziki kontrol, yükleme ) kontrolleri ve diğer sektörel sorunlar toplantının gündem maddeleri oldu.
Toplantıya, UND YK Üyeleri K. Faysal Çillioğlu ( Rizeport ) ve Alişan E. Topaloğlu ( Başoba ), Çalışma Grubu Üyeleri Haşim Çavdar ( Çavdaroğlu 61 ), Salim Uzun ( Uzunoğlu ), Hayati Ediz ( Koçtur ), Adil Bekçi ( Meybek ), Sedat Mahmutoğlu ( Kaytrans ), Oğuzhan Kayıkçıoğlu ( KLT Kaytrans ) ve UND Bölge Temsilcisi Hakan Demircan katılım göstermiştir.
UND Yönetim kurulu üyesi ve aynı zamana “TOBB Kara Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclis Üyesi” Kral Faysal ÇİLLİOĞLU yapmış olduğu açıklamada :Gürcistan'ı Transit Geçen Türk Araçlarına Yönelik Usule Aykırı Tam Tespit Kontrolleri
Gürcistan'ı transit geçerek diğer ülkelere gerçekleştirdiğimiz taşımalarda, araçlarımız sık olmamakla birlikte Gürcistan gümrüklerince tam tespit kontrolleri nedeniyle çıkış gümrüklerinden geri çevrilerek taşınan eşyalara yönelik Tiflis gümrüğünde bir takım maddi tespit ( XRAY taraması, eşyaların boşaltılması, tartılması, sayılması, kaplarının açılması vs ) işlemlerine tabi tutulmaktadırlar.
2 yılı aşkın süredir devam eden tatbiklerde, uygulamanın başladığı dönemlerde ülkeye giriş noktası olan Sarpi sonrasındaki Adria gümrüğü ya da Tiflis gümrüğünde gerçekleştirilen bu kontroller, son zamanlarda Azerbaycan-Rusya-Ermenistan'a geçiş yapılacak sınır kapılarından araçlarımızın Tiflis Gümrüğüne geri çevrilmesi marifetiyle devam etmektedir. Tiflis Gümrüğüne çekilen araçlarımızın işlemleri 8 ila 12 gün gibi uzun süreli beklemeler neticesinde başlatılmakla birlikte beyan edilen eşya ile elleçlenen eşya arasında bir problem olmaması halinde araçlarımız yollarına ancak 10 ila 14 güne varan beklemelerden sonra devam edebilmektedirler.
Gürcü yetkililerin herhangi bir şüphe, ihbar, kaçakçılık ihtimali olmaksızın rutin bir hale getirilen bu usulsüz kontroller, ülkeyi terk aşamasında iken çevrilen araçlarımızın ve ihraç ürünlerimizin zaman ve maliyet unsurlarını arttırmasının verdiği mağduriyetin yanı sıra, taşınan eşyaların indirme-bindirme-elleçleme işlemleri sırasında aldıkları zararlar neticesinde ihracatçı ile ithalatçı arasında da ihtilafa sebebiyet vermekte ve neticede usullere uygun yürütülmeyen kontroller sebebiyle Türk ihracatına ve Türk taşımacılığına büyük bir darbe vurulmaktadır.