Döviz kuru ve yurtdışı piyasalar bahane edilerek, gübre fiyatları bir yıl içinde 6-7 kat artarak, çiftçi gübreden resmen uzaklaştırıldı.
Gübre fiyatlarına gelen zamlar ‘fahiş fiyat artışlarının’ da ötesine geçerek büyük bir vurguna döndü. Market rafları fiyatları yakından takip edilirken, çiftçinin tarımsal üretimde en önemli girdilerinden olan gübrede yaşanan büyük vurguna sessiz kalınması ise vatandaşın tepkisine sebep oldu.
Geçtiğimiz yıl tonu 1800 TL/Ton’dan satılan üre gübresi, bu yıl pandemi ve Avrupa ülkelerindeki fiyat artışları gerekçe gösterilerek Ağustos ve Eylül aylarında 8 bin liraya kadar çıktı. Ekim ayından sonra kurda yaşanan artışlar da bahane edilerek fiyatı 16 bin liraya kadar çıkarak tarihi bir rekor kırdı.
TÜİK verilerine göre 2021 ilk 10 ayında toplam 2 milyon 221 bin ton üre gübresi ithal ederken, ithal edilen üre gübresinin ortalama ton fiyatı ise 344 dolar olarak gerçekleşti. Yani pandemi, kur artışları ve yurt dışı piyasalar bahane edilerek ortalama 344 dolardan ithal edilen üre gübresinin, çiftçiye bin doların üstünde bir fiyatla satılması, gübre lobisinin nasıl bir vurgun yaptığını gözler önüne seriyor.