Formda anneler mutlu bebekler için; PİLATES

Formda anneler mutlu bebekler için; PİLATES

 Hamilelik ve pilates …

Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin etkisi ile, eklemlerde bir takım gevşemeler olur. Bu gevşemelere gelişen ve büyüyen bebeğin ağırlığı da eklendiği zaman, vücudun ağırlık merkezi yer değiştirip, bel eğiminin öne doğru fazlalaşmasına sebep olur.Hamilelik dönemi içerisinde pilates egzersizleri yapıldığında amaç, bu stabilite silindirini korumaktır.Bunu uygularken de, muhakkak nefes ile beraber yapmak gerekir.Hamile olanların veya olmayanların her sporda olduğu gibi pilatesi de yetkili uzmanlar denetiminde yapması önemlidir. Hamile kadınların doktorları tarafından gerekli kontrolleri ve gebeliğin durumu hakkında bilgi sahibi olmadan pilates yapmaları kesinlikle önerilmez. Hamileliğin her ayında pilates yapılabilmektedir ancak gebeliğin ayına göre hareketler değişmektedir, bu konuda da bir pilates eğitmenin yönlendirmeleriyle kendinize gebelik haftanıza uygun bir program çizmeniz önemlidir.

Hamile pilatesinin faydaları

Duruşunuzu düzeltir

Pilates, hamilelik süresince vücutta yaşanan değişikliklerin, negatif etkilerini en aza indirmeye yardımcı olur. Büyüyen karnınızla birlikte vücudun ağırlık merkezinin değişmesi ve bel kavisinin artması omurgaya binen yükü artırır, bunun için egzersizlerle doğru pelvis yerleşimi sağlanır ve böylece sırt kasları sıkışmaktan kurtarılır. Ayrıca sırt ve bacak kaslarını esnetme hareketleri de yine bele binen yükün azalmasına yardımcı olur.

Daha esnek bir vücuda kavuşursunuz

Pilates egzersizleri boyunca yaptığınız hareketler vücudunuzu esnetir. Bu sayede kasılmalarınız varsa rahatlayabilir, tutulma ya da ağrı hissediyorsanız bunlar da hafifleyebilir. Normal doğum yapmayı planlıyorsanız, pilates yaparak doğum süreci için de iyi bir hazırlık yapmış olursunuz.

 

Doğumunuzu kolaylaştırır

Birçok pilates hareketi karın kaslarını da güçlendirir ve denge-konsantrasyon kontrolünü arttırır. Bu sayede anne adayı normal doğuma daha iyi konsantre olur, bebeğin doğumu sırasında bedenini ve kaslarını daha kolay kontrol edebilir.

 

Lohusalığı da kolaylaştırır

Aktif pilates yapan anne adayı kendine olan güveni sayesinde doğum sonrası lohusalık evresine hazırdır. Değişen hormonlarla birlikte vücudunda değişim yaşayan anne adayı pilatesle hem kilo kontrolü sağlayarak hemde iskelet  sistemindeki güçlü duruşla sağlıklı bir gebelik yaşar bu sayede bu evreyi rahat ve bilinçli bir biçimde atlatır.

- Pilates, içerdiği nefes egzersizleri sayesinde hamilelik ve doğum sonrasında uzayan ve gevşeyen karın kaslarının hızla toparlanması sağlar.

- Anne adayları yaptıkları bu egzersiz sayesinde günlerini daha enerjik ve motive geçirir, gece uykularına daha kolay dalarlar. Düzenli uyku alışkanlığı edinen anneler doğumdan sonra da daha rahat uyuyabilirler. 

 

Daha iyi bir hamile psikolojisi

Kendiniz ve bebeğiniz için bir şeyler yapıyor olmak iyi hissetmeniz için başlı başına bir etken. Aynı zamanda pilates yaparken nefesinizi doğru kullanmayı da öğrenirsiniz ve bu sayede gebelik sürecinde yaşanan duygusal  dalgalanmalardan daha az etkilenirsiniz. Doğru nefes ve zinde bir vücut, uyku düzeninizi ve kalitenizi de çok olumlu etkileyecektir.

 

Ödemi azaltır

Hamilelik sürecinde vücutta normalde olduğundan daha fazla su toplanabilir. Pilates yaparak aynı zamanda, el ve ayak bileklerinizde hatta bacaklarınızda oluşabilecek hamilelik ödemini de atmaya yardımcı olabilirsiniz.

 

 

Kas ve iskelet sorunları olan gebelere birebir

Fibromiyalji ,omurga eğriliği, fıtık, kas problemleri, doğuştan kalça çıkığı gibi rahatsızlıkları olan gebelerin, hamilelik süreçlerinde ve sonrasında vücutlarında hissettikleri şikayetler normal bir gebeye göre daha fazladır.

Bu durum onları bu mucizevi süreçte iki katı yorar iyi bir pilates eğitmeni ve düzenli doktor kontrolleriyle sağlıklı bir doğum serüveni oluşturulabilir.:

 

“Pilates egzersizleri düzenli olarak  yapıldığında iskelet ve kas sisteminde büyük değişiklikler sağlar. Anne adaylarının rahatsızlıklarından dolayı hissettikleri ağrıların azalmasına yardımcı olur. Bu tip problemleri olan kişiler için en ideal yöntem, hamilelik öncesi pilates egzersizlerine başlayıp vücutlarını hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime hazırlamaktır.”

Rahat Bir Doğum İçin Pilates Yapın!

                                                                                                                                                      Sercan ÖZGEN

                                                                                                                                                     Pilates Eğitmeni

                                                                                                                                                  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize’de Türkiye Kart İle Ulaşım Dönemi Başlıyor
Ardeşen'deki 220 Yıllık Tarihi Merkez Camii Restorasyon Sonrası İbadete Açıldı
Rize İş ilanı
Rize-Artvin Havalimanı’na Bahreyn ve Ürdün’e Haftalık 7 Sefer Yetkisi
Rize İnstagram sayfaları