FETÖ'nün "mülkiye" yapılanması davası

Eski İstanbul Valisi Mutlu ile eski İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın'ın da aralarında bulunduğu biri firari 11'i tutuklu 15 eski vali ve kaymakamın yargılandığı davanın 4. duruşması başladı

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "mülkiye" yapılanmasına yönelik eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu biri firari 11'i tutuklu 15 eski vali ve kaymakamın yargılanmasına devam ediliyor.

 
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dördüncü duruşmaya, tutuklu sanıklar Mutlu ve Çapkın'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 11 sanık, tutuksuz 3 sanık ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmayı sanık yakınları da izledi. 
 
Duruşma, yoklamanın yapılmasının ardından mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başladı. Sanıklardan ele geçirilen dijital dökümlere ilişkin bilirkişi raporunun dosyaya geldiği belirtildi.
 
Evrakların okunmasının ardından duruşmada tanıkların dinlenmesine geçildi. İlk olarak İstanbul Vali Yardımcısı Necip Çakmak tanık olarak dinlendi. Tanık Çakmak, darbe girişiminde sırasında Maltepe Kaymakamı olarak görev yaptığını ifade ederek, “Huzurdaki sanıklar meslektaşlarımdır. Özel bir arkadaşlığımız yok. Darbe girişiminin yaşandığı gün Pendik Kaymakamı Osman Tunç beni aradı, 'Ne yapayım ağabey?' diye sordu. Acil gelmesini söyledim. Karşılığında ne dediğini hatırlamıyorum. Sanırım ertesi gün geldi. Neredeydi bilmiyorum." diye konuştu.
 
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen FETÖ'nün çatı davasının tutuklu sanığı avukat Ali Çelik, emniyetin Marmara Bölgesi'nin avukatlığını yaptığını, işi gereği İstanbul'da il emniyet müdürlerini tanıdığının, müdürlüklerden vekalet alarak avukatlığını yaptığını belirterek, ayrıca diğer sanık Haluk Nadir ile Malatyalı İş Adamları Derneği'nde tanıştığını söyledi. 
 
Bunun üzerine söz alan sanık Hüseyin Çapkın, "Tanığı tanımıyorum, hiç görmedim herhalde otomatik bir işlem." dedi. Tanık Çelik, ''Doğrudur efendim, ben de onu söylüyorum otomatik yapılan bir işlemdi." diye konuştu. 
 
-''15 Temmuz'da Ankara'daki düğünde idi''
 
Daha sonra sanık Haluk Nadir'in akrabası olan emekli Tümgeneral Burhanettin Aktı da tanık olarak dinlendi. Tanık Aktı, sanık Nadir'in 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara Orduevi'ndeki kızının düğününde olduğunu belirterek, sanığın örgüte iltisaklı olduğuna dair bir tespitinin olmadığını öne sürdü.
 
Ergenekon soruşturması kapsamında "gizli tanık" sıfatıyla yalan beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan ve FETÖ soruşturması kapsamında İzmir'de kendisini gözaltına almak isteyen polislerden kaçmaya çalışırken ayağı kırılan eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt tanık olarak dinlendi.
 
Tanık Bozkurt, sanıklardan Eski Erzincan Valisi Abdülkadir Demir'in FETÖ ile bağlantısının olduğunu duyduğunu öne sürerek, "Kendisiyle Erzincan Valisi'yken tanışmıştık. O dönem cemaatin İlhan Cihaner'e yönelik operasyonları vardı. Erzincan TEM Müdürü olduğunu bildiğim Murat isimli kişi bana, 'Bu operasyonları cemaat yapıyor' diyerek operasyonu yaparken yalnız olmadıklarını söylemişti." diye konuştu. 
 
Erzincan'da FETÖ'nün MİT, yargı ve Emniyet koordinasyonunu sağlayan kişinin de avukat Talip Nayir olduğunu iddia eden tanık Bozkurt, sanık Demir'in FETÖ bağlantısının olduğunu ondan da duyduğunu, Erzincan'da söz konusu kumpas operasyonları döneminde 50'ye yakın hakim ve savcının FETÖ bağlantısı olduğunu söyledi.
 
Bu ifadeler üzerine söz alan sanık Abdulkadir Demir'in avukatı, tanığın 2009 yılındaki FETÖ'nün kumpas soruşturmalarında gizli tanık olduğunu ve yargılandığını, şimdi de FETÖ davalarında tanık olduğunu belirterek, eski savcı olan tanığın beyanlarına itibar edilmemesini istedi.
 
Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya öğlen arası verildi. Bu arada duruşmaya ara verilmesinin ardından mahkemeden izin alınarak sanık Hüseyin Avni Mutlu'ya, yeni doğan torunu gösterildi.
 
- İddianameden 
 
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Emine Kocak tarafından hazırlanan iddianamede, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, eski Mülkiye Başmüfettişi Gürkan Polat, eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mürteza Balcı, eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır, eski Mülkiye Başmüfettişi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir, eski Muğla Valisi Fatih Şahin, eski Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan ve eski Pendik Kaymakamı Osman Tunç sanık olarak yer alıyor.
 
İddianamede, 14'ü tutuklu 15 sanık hakkında, "anayasal düzeni̇ ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevi̇ni̇ yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türki̇ye Cumhuri̇yeti̇ hükümeti̇ni̇ ortadan kaldırmaya veya görevi̇ni̇ yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "si̇lahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
 
Sanıklar Fatih Şahin, Hüseyin Avni Mutlu, Mürteza Balcı, Necmettin Kalkan, Nurullah Çakır, Osman Tunç, Yusuf Yavaşcan ve Abdülkadir Demir hakkında ayrıca "Terörizmin Finansmanı Kanunu'na muhalefet" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Fatih Şahin, Nurullah Çakır ve Yusuf Yavaşcan'ın örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirtiliyor.
 
Eski Vali Mutlu'nun FETÖ üyeleriyle iltisaklı olduğu ifade edilen iddianamede, Mutlu'nun FETÖ/PDY çatı örgütlenmesi içerisinde faaliyet gösteren bir şahısla 10 kez irtibata geçtiği, örgütün içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren beş kişiyle 36 irtibatının bulunduğu, haklarında yasal işlem yapılan örgüt mensuplarıyla iltisakının olduğu kaydediliyor.
 
Hüseyin Avni Mutlu'nun telefonunda, darbe girişimi sonucu gözaltına alınarak tutuklanan eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Üyesi Orgeneral Akın Öztürk'ün numarasının "Paşa Akın Öztürk" olarak kayıtlı olduğu belirtilen iddianamede, Mutlu'nun ayrıca Kimse Yok Mu Derneği'ne farklı tarihlerde bağış yaptığı anlatılıyor.
 
- Diğer sanıklar
 
Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Abdülkadir Demir'in en mahrem sınıf kabul edilen mülki yapılanmaya Erzincan Valisi olarak yerleştirildiği ifade edilen iddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği raporuna göre, Demir'in görev yaptığı dönemde kamu kaynaklarının kullanımında örgüt lehine kamuyu zarara uğratarak usulsüz biçimde FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne finans sağladığı kaydediliyor.
 
Sanıklardan Hüseyin Çapkın'ın evinde yapılan aramada, 25 Aralık 2013 tarihli "17 Aralık Operasyonu sabahı" yaşananları el yazısıyla aktardığı dokümanda, operasyonun hiçbir aşamasından bilgisi olmadığının yer aldığı aktarılan iddianamede, Çapkın'ın personel atamalarını örgütün stratejileri doğrultusunda gerçekleştirdiği, kumpas soruşturmalarının sürmesini ve sızmamasını sağlamak amacıyla örgüte mensup olmayanların ilgili operasyonel birimlere atamasını yapmadığı, böylece usulsüz işlemlerin açığa çıkmamasını sağladığı dile getiriliyor.
 
Soruşturmayı tamamlayan savcılık, tutuklandıktan sonra itiraz üzerine tahliye edilen eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Avukatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gelerek teslim olan Çapkın, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Halil İbrahim Pehlivan Çaykur Rizespor’dan Ayrıldı
Ayder Kış festivali ileri bir tarihe ertelendi
Kartalkaya’daki Yangında 4 Kişilik Rizeli Aile Hayatını Kaybetti