Okulların açılması ile birlikte, çocuklarımız kalabalık ortamlara girecek ve birçok virüse bakteriye maruz kalacaklar. Bu dönemde neler yaparsak çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirebilir?
Özellikle havaların serinlemeye başlaması ile birlikte ortaya çıkan hastalıklar, okul döneminde çocuklarımızı olumsuz etkilemekte bağışıklık sistemlerini düşürmektedir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve su içilmesine önem verilmelidir. Çocuklar okul sırasında yeterli su içmeli ve beslenmelerinde mutlaka meyveye yer verilmelidir. Kabızlık ve ishal problemi var ise mutlaka hekime başvurulmalıdır. Kahvaltı ile güne başlamalı, ara öğünlerinde meyve, öğle yemeklerinde dengeli bir öğün bulundurulmalıdır. Paketli ve şekerli gıdalar çocukların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek olup, hareketlerini yavaşlatıp uykularının gelmesine de sebep olmaktadır.
Çocuklarımızın bağışıklığını güçlendirmek için ne yapmalıyız?
Öncellikle bağışıklığı güçlendirmenin altın kuralını: Yeterli ve dengeli beslenmek. Baklagiller, sebze ve meyveler beslenmelerinin baş tacı olmalıdır.
Paketli gıdalar?
İşlenmiş gıdaları, şekerli ve yüksek yağ içeren paketli hazır yiyecekleri mümkün olduğunda çocuklarımızdan uzak tutmalıyız. Çocukların okulda rahatça tüketebilecekleri lif içeriği yüksek tahılları, kalsiyum, fosfor ve protein kaynağı antioksidan içeriği yüksek sebzeleri, omega 3’ten zengin badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumları ve bağışıklığı güçlendirecek birçok vitamini barındıran mevsim meyveleri içeren sağlıklı öğünleri beslenme çantalarına koymalıyız. Okul sonrası eve gelindiğinde mutlaka meyve ve sebze tüketimi devam etmelidir. Büyüme ve gelişme çağında çocukların öğün atlamamasına özellikle dikkat edilmelidir. Yapılan çalışmalarda öğle vaktine kadar aç duran çocukların okul başarısının düşük olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Öğün atlayan ve yeterli su içmeyen çocuklar sağlıksız atıştırmalara yönelmektedir. Bu da bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Çocuklarınız okula giderken yanında yiyecek götürmek istemiyorsa onlara kafeteryalarından alabilecekleri sağlıklı yiyecekleri anlatın ve gösterin. Yeterli su tüketimi için yanlarında mutlaka matara taşımalı, her çeşmeden su içmemeleri gerekmektedir. Su temizliği ve hijyeni oldukça önemli olup, kendi sularını kendilerinin götürmesi, tuvalet ve açık suları içmemeleri gerektiğini anlatın.
Tüm bunlara ek olarak, çocukların hareket etmesi de metabolizmaları ve bağışıklık sistemleri için önemlidir. Çocukların spor yapması, hareket etmesi teşvik edilmelidir ki geleceğin sağlık dolu hücrelerine sahip olsunlar. Çocukların düzenli uykusu da bağışıklık sisteminin anahtarlarından birisidir. Yeterli uyku, çocuğun her türlü gelişimini, sağlığını ve okuldaki başarısını olumlu olarak etkilemektedir. Yeterli uyku almadan okula giden çocukların bağışıklık sistemi zayıf düşer ve çocuklar hastalıklara karşı daha güçsüz hale gelirler.
Mevsim koşullarına göre kılık kıyafet nasıl olmalı?
Havaların bir denge içerisinde gitmemesi, çocukların okul içinde hareketli olması, teneffüs ihtiyaçları derken, koşullara uygun giyinmeyen çocukların hızla hastalanmasına sebep olabilir. Çocuklarınızın yanına yedek bir çift kıyafet koyarak hangi durumlarda kıyafetlerini değiştirmeleri gerektiğini anlatıp destek olmanızda büyük fayda sağlayacaktır.
D Vitamini Şart mıdır?
D vitamini bağışıklık sistemini desteklemektedir. Kış mevsiminde, kapalı alanlarda vakit geçirileceğinden dolayı güneş ışığına maruziyet oldukça azalacaktır. Çocuklarımız da D vitamini yetersiz ise bağışıklık sistemine destek olmayacak demektir. Hekimin çocuğunuz için D vitamini tahlili yaptırıp uygun görür ise takviye kullanmanızda büyük fayda vardır. (Kendiniz için de yaptırmalısınız)
Bağışıklık savunucusu demir – çinko magnezyum
Bağışıklığın güçlü savunucularından olan demir, çinko ve magnezyum da beslenmede önemlidir. Çocuklarımızın beslenmesine kuruyemiş, kurubaklagil eksik olmamalıdır. Bununla birlikte anemik (kansızlık) durumlar bağışıklık sistemine dezavantaj olup çocuklarınızın kansızlık durumu var ise hekiminizin ilaç takviyesi dışında pekmez ve kuru üzümle desteklemelisiniz.
Beslenme süreci ve hareketli yaşamı destekleyip, su içmesini ihmal etmemesini, i el hijyenine dikkat etmesini anlattığınızda çocuğunuz güvenlik kalkanları ile okul yolunda demektir.