Çaykur`da dün sabah uygulamaya konulan ancak işçi katılımının düşük olması nedeniyle sona erdirilen grevin ardından Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başladığı öğrenildi.
Son 5 yılda imzalanamayan toplu iş sözleşmesi dönemlerinde işçi ücretlerine gerekli zamların yapıldığını belirten Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası yetkilileri, bu sürede verilmeyen sosyal haklarda iyileştirmenin görüşüleceğini bildirdi. Çaykur`un da, her işçi için biriken yaklaşık 500`er TL sosyal yardımı, anlaşma sağlanması halinde peşin olarak ödeyeceği ifade edildi. Tek Gıda-İş Sendikası yetkililerinin de anlaşma yönünde görüş bildirdiği ancak Çaykur`da çalışan ve sayıları yaklaşık 900 civarında olan Öz Gıda-İş Sendikası`na üye işçilerin de toplu iş sözleşmesinden faydalanması yönündeki talebi kabul etmediği öğrenildi.
GREV KARARI NASIL ALINDI?
Çaykur`da 2009 yılında Tek Gıda-İş Sendikası ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında başlayan yetki mücadelesi nedeniyle 5 yıl toplu iş sözleşmesi imzalanamadı. 5 yılın sonunda yargı kararı ile Çaykur`da üye çoğunluğunu ellinde bulunduran Tek Gıda-İş Sendikası`na yetki verildi. Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Tek Gıda-İş Sendikası, işçinin toplu iş sözleşmesi imzalanamaması nedeniyle geriye dönük 5 yılı kapsayan mağduriyeti olduğunu belirterek ücretlerine, `Kampanya primi ve yıpranma zammı` adı altında günlük 17 TL`den aylık 510 TL zam talep etti. Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası ise, `Kamu Çerçeve Protokolü` kapsamında işçilere gerekli zammın verildiğini açıkladı, sadece bir defaya mahsus olmak üzere işçi başına ortalama 500 TL`lik sosyal yardımları ödeyebileceğini belirtti. Çaykur kurumda çalışan Öz Gıda-İş Sendikasına üye işçilerinde yapılacak toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istedi. Ancak istekler karşılıklı olarak reddedilince toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı, sendika grev kararı aldı.