Çay Bahçelerinde Gübreleme Çalışmaları

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay üreticilerini, bahçelerine tavsiye edilen miktar üzerinde gübre verilmemesi konusunda uyardı.

 Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay üreticilerini, bahçelerine tavsiye edilen miktar üzerinde gübre verilmemesi konusunda uyardı.

Akman, yaptığı yazılı açıklamada, yaş çay sezonunun yaklaşması nedeniyle Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'un bir kısmında yaklaşık 800 dekar alanda organik ve kimyasal gübreleme yapılacağını ifade etti.

Gübrelemede temel amacın toprakta noksan olan bitki besin elementlerini yeterli seviyeye getirmek olduğunu vurgulayan Akman, çay bitkisinin de büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için zamanında, uygun teknikle gübreleme yapılması gerektiğini belirtti.

Akman, kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesinin fiziksel yapısını bozarak toprağı verimsizleştirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

"Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığının doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresinin bahçelerde verilmesi önerilmektedir. Dekara 60-70 kilogram verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün almak anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesine, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine, toprak yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme öncesi bakım işlemleri yapılmalı ot ve yosun kaplı toprak yüzeyi temizlenmeli, çapalama yapılmalı ve gübreleme iklim şartlarına göre yüzde 60 kısmı şubat-mart aylarında, kalan kısmın birinci sürgün sonunda verilmesi uygundur."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı karar ile çay bahçelerinde kimyasal gübrenin 2017 yılında son kez uygulanacağına işaret eden Akman, bilinçsiz şekilde verilen ve toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin çay bahçelerinde kullanılmasının, toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne neden olacağını vurguladı.

Akman, organik tarım havzalarında kimyasal gübre kullanılmasının yasak olduğunu anımsatarak, katı organik gübrenin toprağa karıştırılarak en geç mart ayı sonuna kadar dekara 200-300 kilogram verilmesi gerektiğini belirtti.

Organik çay tarım alanlarında ayrıca ilk yıllarda yaklaşık 200-300 kilogram toprak düzenleyici kullanılması, toprağın havalandırılmasının verim ve kalite için uygun olduğunu ifade eden Akman, organik çay tarımına geçen bölgelerdeki üreticilerin yetkililerce yapılan uyarılara gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.

Akman, organik çay için yapılan çalışmalara bölgede yaşayanların destek vermesi gerektiğini, gelecek nesillere sağlıklı ürün, yaşanabilir toprak, hava ve çevre bırakmak adına sürdürülebilir bir çay tarımı için, çay sektörünün geleceği açısından organik çay üretiminin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize'de Ferdi Tayfur Anısına Çay İkramı
Rizeli Dayı Ailesi Son Yolculuğuna Uğurlandı
Rize Emniyet Müdürlüğü, Aranan Şahısları Yakalamak İçin Büyük Operasyon Düzenledi
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri