Ülkemizde son aylarda yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle ve hemen hemen her gün artan fiyatlarla ezilen üreticilerimiz için açıklanan gübre fiyatı çok yüksektir. 7 yıldır 13 kuruş ile sabit tutulan destekleme dışında geçen yılı baz alırsak, yaş çaya verilen ücret de gübre maliyetlerini karşılama noktasında yetersiz kalacağı aşikardır.
2020 yılında 3 lira 27 kuruş olarak açıklanan yaş çay taban fiyatına 2021 yılında yüzde 18 zam yapılarak 3 lira 87 kuruş olarak açıklanmıştı. Destekleme ile birlikte bu fiyat 4 Lira olsa da bir önceki yılın destekleme ile birlikte 3 lira 40 kuruş olan fiyatın üstüne yüzde 17 zam demekti. 2020 yılında bin 650 Lira olan gübre bir yıl sonra yüzde 45 artmışken eksilen hep üreticinin cebinden olmuştur.
TÜİK verilerine göre 2021 yılı enflasyonu yüzde 36 olarak açıklanırken 2022 yılı Ocak ayı enflasyonu ise yüzde 48,69 olarak açıklandı. Hal böyle olurken gübre fiyatına gelen artış ise yüzde 183 olmuştur. Çay üreticimiz geçen yılın yaş çay taban fiyatını baz alırsak 1 ton gübre için 672 kilo yaş çay satması gerekirken bu yıl 1 ton gübre için 1,938 kilo çay satması gerekecek. Eğer yaş çay taban fiyatına, yapılan zamlar oranında artış olmazsa üretici bu yıl neredeyse gübre ve diğer maliyetleri karşılama uğruna çayını toplayacak ve eline çok az bir ücret geçecek.
Bu yıl yaş çay taban fiyatına Ocak ayı enflasyon oranında zam yapılırsa taban fiyatın destekleme haricinde en az 5 lira 72 kuruş olması gerekir. Bu fiyat bile verilse üreticimizin 1 ton gübre için 1,312 kilo yaş çay satması gerekecek.Zaten her yıl kota nedeniyle Çaykur’a satamadığı çayını taban fiyatın altında özel sektöre satmak zorunda kalarak zarar eden üreticilerimizin artık daha fazla korunması elzemdir.
Bizler bu yıl yaş çay taban fiyatın en az Ocak ayı enflasyon oranının üstünde bir artış verilerek açıklanmasını, devletimiz tarafından en az yarı fiyatında bir gübre desteği verilerek, özel sektörün de açıklanan taban fiyat altında yaş çay alamayacağı bir düzenlemenin yürürlüğe sokularak üreticimizin korunmasını talep ediyoruz.