‘Bize Başka Yol Bırakmadılar’

ÇAYKUR'a bağlı 58 işletmede, Tek Gıda-İş Sendikası'na bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan grev kararı, uygulanmaya konulurken ÇAYKUR’a bağlı 58 iş yerinden biri olan ve Giresun’un Tirebolu İlçesinde faaliyetini sürdüren Tirebolu Çay Fabrikası'nda çalışan işçiler de bu sabah grev uygulamasına başladı.

Tek Gıda-İş Sendikası Tirebolu Şubesi Genel Sekreteri Temel Cırıt, Tirebolu Çay Fabrikası önünde yaptığı basın açıklamasında, kendilerine başka yol bırakılmadığını ileri sürürek, "Bu günlerde hazırlığımız var. Greve hazırlanıyoruz. Biliyoruz bu çevre için çok alışılmış bir şey değil. Ama bize başka yol bırakmadılar. Neden derseniz? Aslında her şeyi birlikte yaşadık ama kısaca özetleyeyim hikaye 60 yıldır örgütlü olduğumuz ÇAYKUR işyerinde birden bire patlak veren bir operasyonla başladı. Yıl 2008 tezgah kuruldu. Öz Gıda-İş, kim iktidar mensupları ve o dönemin bazı ÇAYKUR yöneticileri birlikte el ele verdiler, Tek Gıda-İş üyelerini çembere aldılar. Baskı, tehdit, gözdağı ve sürgün görünen hedef Tek Gıda-İş’i yok edecekler, üyelerini zorla Öz Gıda-İş’e geçirecekler. Asıl hedef ÇAYKUR’u özelleştirecekler. Ama Öz Gıda-İş’le birlikte, kol kola. Öz Gıda-İş işçiyi tutacak, tepki göstermesini engelleyecek, böylece sessiz sedasız işi bitirecekler. Tek Gıda-İş’li ÇAYKUR işçileri oyuna gelmedi. Birlikte öyle bir direndiler ki, tezgah bozuldu. Yani (A) planı tutmadı. İşte o zaman ÇAYKUR yönetimi, Çalışma Bakanlığı Öz Gıda-İş (B) planına geçti. Sahte belgelerle, sahte beyanlarla, Anayasa, Kanun, yönetmelik ne varsa ayakaltına aldı.

Tek Gıda-İş’in yetkisi Öz Gıda-İş’e verildi. bu kez de kavga yargıya taşındı. Mahkeme safahatı bütün Rize adeta dizi film izler gibi hem de canlı yayında izledi. Türlü ayak oyunları, türlü tezgahlar ama sonuçta hukuku alt edemediler ve yargı nihai kararını verdi. Sonuç Tek Gıda-İş ezici çoğunlukla yetkili oldu. Peki, bütün bu yalan dolan düzeni ÇAYKUR işçisinin ve Tek Gıda-İş’in kaç yılını yedi? nerdeyse tam 5 yılını yedi. ÇAYKUR işçisi, onuruyla, gururuyla ve haklı olmanın güveniyle sendikasıyla birlikte tam 5 yıla yakın bekledi. Kanun çizgisinden, meşruiyetten sapmadan ve seviyesinden kaybetmeden sabretti. Toplu İş Sözleşmesi'ni bekledi. Şimdi soruyoruz size bunca yıllık sabrın, bunca yıllık hak kaybının bir karşılığı olmamalı mı? Eğer hak ve vicdan diye bir şey varsa, bunun karşılığı da olmalı ve olacaktır. İşte bu gün grev çanları çalıyorsak, haksız yere kaybettirilen yaklaşık 5 yılın bedelini adil bir şekilde istediğimiz içindir. İşveren bunca yanlışına, bunca mağduriyete rağmen hala ayak diretiyor, hak ettiğimizi vermemek için bahanelere sığınıyor ve deniyor ki çok para istiyorlar. Bizde diyoruz ki, hak etmediğimiz hiç bir şeyin peşinde değiliz” dedi.

Basın açıklamasının ardından sendika temsilcileri tarafından müdürlük binası önüne "Bu iş yerinde grev vardır" yazısını astı.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize Masası'nda Müdürlükler Masaya Yatırıldı
Rize İnstagram sayfaları
Son Dakika Rize Haberleri
Rizeli kadın bugün ne yemek yapacağım sorusunu yapay zekayla çözdü
Kendini Bişey zanneden Rteü'lü akademisyen görevden uzaklaştırıldı