Bir tesadüften zirveye Abdurrahim Albayrak

Bundan yirmi beş yıl önce mücadeleye bir tek minibüsle başladı. Şimdi onun için “İstanbul’un servis kralı” diyorlar.

Bundan yirmi beş yıl önce mücadeleye bir tek minibüsle başladı. Şimdi onun için “İstanbul’un servis kralı” diyorlar. Her gün servise çıkan üç bin beş yüz araç ve üç bin yedi yüz personeliyle, altmış üç bin kişinin, evlerinden işyerlerine, işyerlerinden evlerine sağ salim ve zamanında ulaştırılmasını sağlıyor. En büyük tutkusu Galatasaray’dır. Memleketinin takımı sorulunca “Rizespor için her zaman elimden geleni yaptım, yapmaya da hazırım” demekten de geri durmuyor. Şirketinin renkleri sarı-kırmızı, yemekhanedeki çatal bıçaklar sarı kırmızı, havlusu sarı kırmızı… Sırf renkleri sarı-kırmızı diye, Shell ve Pirelli`den bayilik almış. Ona kalırsa, sarı kırmızı olsun, üç kuruş pahalı olsun.
 
Bir tesadüften zirveye

Abdurrahim Albayrak iş dünyasındaki başarısını söyle anlatıyor: 1977 yılında bir gün Edirnekapı`da durakta beklerken, arabamın yanında bir Mercedes duruverdi. İçinden iki kişi indi. Yanıma gelip, “Fabrikamızın servis hizmetini üstlenir misin,” diye sordular. Ben de “yaparım,” dedim. Daha sonra birlikte fabrikaya gitmeye karar verdik. Onlar kendi araçlarıyla önüme düştüler, ben de minibüsümle onları takip etmeye başladım. Avcılar tarafına yöneldik. Git git yol bitmiyor. O zamanlar Avcılar`da daha oturan falan yok. İstanbul`dan iyice uzaklaştık. Beni bir telaş aldı, birden minibüsü durdurdum. Ben durunca öndeki araba da durdu. Niye durduğumu sordular. Ben de, “abi beni kaçırıyor musunuz, İstanbul bitti, tabelada Edirne yazıyor, siz beni nereye götürüyorsunuz?” dedim. İkisi birden gülmeye başladılar. Fabrikanın çok yakın olduğunu söylediler. Ancak bu diyalog aramızdaki iletişimin ısınmasına, çabucak kaynaşmamıza yol açtı. Fabrikaya vardığımızda, daha inşaat sürüyordu. Bu benim ilk işimdi ve tek arabayla servise başladım. Zamanla fabrika büyüdü, araba sayısı da arttı. İkinci işim Sümerbank Pazarlama Müessesesi oldu. Hiç unutmuyorum, o işi aldığım akşam, sabaha kadar uyuyamadım. Sonunda bugünlere kadar geldik. O zaman kırk kişi taşıyorduk, şimdi altmış üç bin kişiyi taşır hale geldik.

Annem zeytini bize bir defada yedirmezdi
Bu noktalara gelmeden önce çok fakirlik çektik. Hatta kahvaltı ederken annem zeytini bize bir defada yedirmezdi. Bir zeytini en az dört sefer ısırmak zorunda kalırdık. “Babası Almanya’dayken sokakta top oynadı” demesinler diye çok çalışıyordum. Her şeyi yapıyordum. Okuldan çıktıktan sonra briket kesiyor, akşam olunca da kestane veya simit alıp satıyordum. Babam Almanya’dan geldiğinde depoladığım briketleri görünce çok şaşırmıştı. Böyle sıkıntılı bir geçmişten gelince insan işine dört elle sarılıyor. Günde neredeyse on altı saat çalışıyorum.
 
Yevmiye çay toplamaya giderdim
Çocukluğumda tarlalara çay toplamaya giderdim. Tarlasında çalıştığım kişi hak ettiğim parayı o akşam verirse daha mutlu olurdum. O insan benim gözümde çok değerli olurdu. Ancak tabii bir ay sonra verenler de çıkıyordu. Ben bunları bizzat yaşadığım için benim yanımda çalışan insanların maaşları bir gün bile sekmez.  Hayatımdaki en önemli olaylardan biri de ilk aldığım Mercedes otobüstür. Yeter ki, bir Mercedes otobüsüm olsun, o zaman canımı alabilirsin diye her akşam Allah`a dua ederdim. Günün birinde bu dileğim de yerine geldi. Otobüsüme o kadar çok ilgi gösterdim ki, her gün yıkamaktan, silmekten neredeyse boyası kalkacaktı.
 
Her sabah altıda kalkarım
Muntazam bir şekilde her sabah saat altı da kalkarım ve en az bir iki fabrikayı kontrol ederim. Böylelikle hem işverene işlerini takip ettiğimi gösteririm hem de çalışanıma, benim de onlar gibi çalıştığım mesajını veririm. Çalışma tempomla yanımda çalışanlara örnek olmaya çalışırım. Ne var ki, yanımda çalışan herkese teşekkür ederim, çünkü hepsi de bana ayak uydurmaya çalışmıştır.
 
Abdurrahim Albayrak kimdir?
1954 yılında Rize`de dünyaya geldi. İlkokulu Rize`de bitirdi. Almanya`ya işçi olarak giden ilk gurbetçilerden olan babası birkaç yıl sonra Türkiye`ye dönüp bir dükkân açmış, işler iyi gitmeyince Almanya`ya geri dönmek zorunda kalmıştır. Bu sefer yanına oğlu Abdürrahim`i de almıştır. Almanya`nın Frankfurt kentinde babasının yanında inşaatlarda çalışan Abdurrahim; askerliğini yapmak için tekrar Türkiye`ye döndü. Askerliği bitince Almanya`da biriktirdiği parayla bir minibüs aldı ve bir süre memleketi Rize`de minibüs şoförlüğü yaptı. Daha sonra akrabalarının baskısıyla İstanbul`a taşındı. Albayrak, İstanbul`da çalışırsa daha fazla para kazanabileceğini düşünüyorlardı. İstanbul`da, Rizelilerin yoğun olduğu Habibler Köyü`ne yerleşti. Edirnekapı-Habibler hattında minibüs şoförlüğü yapmaya başladı. İşleri iyi gidince zaman içinde babasının gönderdiği parayla ikinci minibüsünü aldı. Daha sonra üçüncü, dördüncü derken birden o hattaki en fazla minibüse sahip kişi unvanı kazandı.
 
Fotoğraf ve bilgiler Fatih Sultan Kar’ın Rize’nin Yüzü isimli kitabından alınmıştır.
 
 Abdurrahim Albayrak, 34 Altur 003 plakalı aracıyla fotoğraf çektirirken kendisine, hemşerisi Beşiktaş Eski Yöneticisi Ahmet Kavalcı eşlik ediyor. (İstanbul 1990)
 
 Zamanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ALTUR’u ziyareti esnasında çekilen bu fotoğrafta soldan sağa doğru Abdurrahim Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve Galatasaray yöneticisi Ergün Gürsoy yer alıyor. (İstanbul, 24 Mayıs 1995)
 
 Abdurrahim Albayrak, ocaktan yetişme bir işadamı olarak sık sık çalışanlarına zaman ayırıp, onların sıkıntılarını dinliyor. Hatta zaman zaman direksiyonun başına bile geçiyor. (İstanbul, 24 Mayıs 2005)
 
Galatasaray taraftarı renkli kişiliği ve coşku dolu Galatasaray sevgisiyle bilinen Abdurrahim Albayrak’ı her zaman bağrına basmıştır. (İstanbul, 24 Mayıs 2005)
 
 İş yerinde ziyaret ettiğimiz Abdurrahim Albayrak, renkli hayatının kapılarını bize açtı. (Foto: Resul Çelik)
 
Abdurrahim Albayrak, iş yerinde hatıralarıyla süslediği özel bölüm hakkında bize bilgi veriyorı. (Foto: Resul Çelik)
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Çaykur, Eylül Ayı Yaş Çay Ödemelerini Ne Zaman Yapacak ?
Ekrem Orhon Anısına Ovit Dağı’nda Cumhuriyet Tırmanışı Yoğun İlgi Gördü
Rize Ardeşen'de Heyelan: 3 Ev Tedbir Amaçlı Boşaltıldı
Ayder Yaylası Yeniden Doğdu: Koruma Projesi Tamamlandı
Deprem Sonrası Geldiği Rize’de Mozaik Sanatını İcra Ediyor