BIÇAKÇI; DOĞALGAZ FATURALARINI AZALTMANIN YOLLARINI AÇIKLADI

Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Makine Yüksek Mühendisi Metin BIÇAKÇI; DOĞALGAZ FATURALARINI AZALTMANIN YOLLARINI AÇIKLADI

 TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin BIÇAKÇI, “Kokusuz, temiz ve çevreci bir gaz olmasının yanı sıra ekonomik yakıt olan doğalgaz’ın verimli kullanılması için vatandaşları yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdi. BIÇAKÇI, "Binanızın ısı yalıtımını yaptırarak ısı kaybını önleyebilir, verimli ısıtma cihazları, uygun tesisat ve tasarruf ekipmanları kullanarak iklim şartlarına bağlı olarak yüzde 50'ye varan oranlarda doğalgaz tasarrufu sağlayabilirsiniz." dedi.

 
Isı doğası gereği sürekli hareket halindedir. Yüksek sıcaklık sürekli düşük sıcaklık bölgesine doğru hareket eder. Dolayısıyla arada bir sıcaklık farkı oluşur. İşte aradaki bu sıcaklık farkını dengelemek için yani ısı akışını yavaşlatmak için yapılan işlem ısı yalıtımı işlemidir. Mantolama, ancak doğru ve düzenli bir biçimde yapıldığı zaman tam verim alınabilir. Isı yalıtımının uzman, konusunda deneyimli ve yetkili firmalara standartlara uygun malzeme kullanılarak yaptırılması gerektiğine işaret eden BIÇAKÇI, “Isı yalıtım levhası üzerinde ayrıca donatı filesi ve dış cephe kaplama astarı bulunuyor. Bu elemanlar, dış cephenin levha ile bağlantısı açısından çok önemlidir. Bağlantının tam olarak sağlanabilmesi adına kullanılan elemanların kalitesi de önemlidir özellikle eski binalarda yalıtım malzemesini dübel yada uygun yöntem ile doğru ve sağlam bir şekilde tutturulması ve işçiliğe önem verilmesi gerekir. Yapıştırma harcı sürülürken yapıştırıcının ısı yalıtım levhası üzerinde ne kadar yer kapladığı da çok önemlidir. Yapıştırma harcı, ısı yalıtım levhası üzerinde en az % 40-45’lik bir alana sahip olmalıdır. ” dedi.
 
BIÇAKÇI, “Isı yalıtımını dış mekanda yaparak kiriş ve kolonların da izole edilmesi sağlanmalıdır. İçeriden yapılan yalıtımlarda bütün olarak yalıtım yapılamadığından ısı köprüsü oluşur. Bu durum binamız için tehlikelidir. Demir ve betonun ömrünü azaltır. Isı yalıtımı kışın soğuktan koruduğu gibi yazında sıcaktan koruyacaktır. Yönetmeliklere uygun olarak yapılan ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama %  50 ye varabilecek tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlayabilir. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturulmasını sağlar. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına da katkıda bulunuluyor”. dedi
 
Cihaz seçiminde yaygın servis, yedek parça ve verimliliğe dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren BIÇAKÇI, bireysel ısıtma sisteminde seçilecek kombinin dairelerde yoğuşmalı olarak tercih edilmesi ile minimum yüzde 10 tasarruf edilebileceğine değinerek şöyle dedi:
 
“Yoğuşmalı kombi kullanımı ile bir yandan yakıt tasarrufu sağlarken diğer yandan da çevreyi, daha fazla kirletmemiş oluruz. Konumu ne olursa olsun her türlü mekana yoğuşmalı kombiyi tavsiye ediyoruz. ‘Evimiz küçük veya petek sayımız az; yoğuşmalı kombi gerekmez’ söylevi çok doğru bir söylev değildir. Yoğuşmalı cihazlardaki verimin nedenini basite indirgeyerek açıklarsak; kalorifer dönüş suyunu bacadan geçirerek ön ısıtma yaptığımızı düşünebiliriz. Ortaya çıkan suyun sebebi ise doymuş su buharının kendisinden daha soğuk bir ortama girdiğinde suya dönüşmesidir. 
 
Kombilerimizin bakımını konusunda uzman yetkili servislere yaptırarak, radyatörleri 3 yılda 1 kez en azından temizlettirerek tasarruf sağlayabiliriz. Bilhassa kullanım suyu eşanjöründeki kireçlenme ısı transferini azaltır, eşanjörü temizleterek bu duruma engel olabiliriz” diye konuştu.
 
MUTLAKA BİNANIN YALITIMLI OLMASINA DİKKAT EDELİM
 
Yalıtımı tekniğine uygun yapılmayan kötü inşa edilmiş bir binada; Çatı yalıtımı ile % 25, dış duvar yalıtımı ile % 30, kapı ve pencerelerin yalıtımı ile % 25, sızdırmazlık önlemleri ile de % 15 oranında tasarruf sağlanabilecektir. Bilindiği gibi binalar pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturaları yüksek gelmektedir. Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili garanti ve kalite belgesi isteniyorsa, artık bizler de bir bina alırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimini soracak ve yakıt tüketimi az binaları tercih edeceğiz.
 
ODA SICAKLIĞINDAKİ 1 ° C FARK, % 5-6  ORANINDA TASARRUF SAĞLAR
Verimli kullanımda oda sıcaklığının 19 derece olduğunu ve 1 derecelik farkın yakıt tüketiminde %  5 ila 6 oranında tasarruf sağladığına işaret eden BIÇAKÇI, "Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız. Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının % 15'i yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 santimetrekare net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse % 15 yakıt tüketimi artar. Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer." uyarısını yaptı.
 
Tasarruf için bireysel sistemlerde oda termostatı, termostatik vana gibi ekipmanları, merkezi sistemlerde kalorimetre, pay ölçer gibi ısı ölçüm cihazları ve termostatik vana kullanılması gerektiğini ifade eden BIÇAKÇI, “Merkezi sistemlerde kalorimetre ve pay ölçer 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunun 7. maddesi gereği 2 Mayıs 2012 tarihi itibari ile zorunlu hale gelmiştir. Isı ölçüm cihazları ile adaletli ödeme ve ısı tasarrufu sağlanır. Merkezi sistem binalarda, tesisat mobil sistem ise kalorimetre, çok kolonlu sistem ise ısı pay ölçer cihazları mutlaka kullanılmalıdır” Doğalgaz tüketim cihazı ve yeni bir su ısıtıcısı satın alırken verimi yüksek olanın tercih edilmesi gerektiğini kaydeden BIÇAKÇI, "Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız. Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız. Sıcak su termostatınızı isteğinize bağlı olarak 45-55 °C arasında ayarlayınız. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturur. Bu nedenle de sağlıksızdır. Su ısıtma kontrol vanasını 'pilot' konumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız. Dış ortamda bulunan Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız." şeklinde tavsiyelerde bulundu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

Rize, Artvin ve Ardahan İçin Kuvvetli Kar Uyarısı
Ayder Yaylası’nda Kar Kalınlığı 1 Metreye Yaklaştı
Rize'de Kar Küreyen Vatandaşın Samimi Sözleri Gülümsetti
Son Dakika Rize Haberleri
Rize İnstagram sayfaları