Rize'de toplanan çöpleri ayrıştırarak hem geri dönüşüme katkı sağlamak, hem de Rize Belediyesinin çöp transferine kilogram başı ödenen ücretten tasarruf sağlamak adına kurulan “Çöp Ayrıştırma Tesisi” hizmete devam ediyor.
İncelemenin ardından bir açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin; “Rize Merkez mahallelerimiz başta olmak üzere köylerimizden gelen çöplerimiz oluşturmuş olduğumuz bu tesise dökülüyor ve burada bulunan paletli sistemimizden geçerek içerisindeki plastik, cam ve karton gibi maddelerimiz gıda ürünlerinden ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan malzemeler ayrı bir yerde tutularak değerlendiriliyor. Geri kalan gıda artıkları ise özel tırlara yüklenerek Sürmene’de bulunan TRABRİKAP’a gönderiliyor. Tabi oraya göndermiş olduğumuz çöpe kilogram başı ücret ödemesi yapıyoruz. Bu tesisimizi hayata geçirmemizin sebebi ise kilogram başı çöpe ödemiş olduğumuz para miktarını azaltmak. İçerisindeki malzemeyi ayrıştırmakla kiloyu da aşağıya çekmiş oluyor ve bu sayede belediyemizden çıkacak olan para miktarının bir kısmı kasamızda kalmış oluyor. Ayrıca tesisimiz içerisinde geri dönüşüme kazandırılabilecek atık yağ, kağıt, pet şişe, pil, elektronik ve metal atıklar için ayrı ünitelerimiz bulunmaktadır. Bilindiği üzere geri dönüşümle ilgili de özellikle okullarımızla yürütmüş olduğumuz koordineli çalışmalarımız geçmişte mevcuttur. Malum pandemi dolayısıyla okullarımızın olmayışı dolayısıyla geri dönüşüm konusunu daha çok evlerimiz ve iş yerlerimizle yürütüyoruz. Bu konuda şehrimizin muhtelif yerlerinde yerleştirmiş olduğumuz özel konteynırlarımız var. Halkımızın bu konudaki hassasiyeti de bizleri memnun etmektedir. Bu ve benzeri çalışmalarımızla hem tasarruf yapmış oluyoruz, hem de Rize’nin sıfır atıkla birlikte daha temiz bir şehir olmasını sağlıyoruz. Dünyanın en temiz şehri olmaya adayız. Eğer daha az kirletirsek ve bu konuda topyekun bir birlik beraberlik sağlayabilirsek hedefimize daha kolay ulaşmış olur, parmakla gösterilebilen bir şehir olabiliriz.
"Bine Yakın 4’lü Geri Dönüşüm Kovası Aldık ve Dağıtımına Başladık"
Ayrıca sıfır atık projesi çerçevesinde bine yakın sayıda 4’lü atık kovaları alındı. Alınan bu kovaları sitelerimize, şehrimizin farklı noktalarına yerleştirdik. İlerleyen süreçte de okullarımızın tekrar açılmasıyla bunları okul bahçelerimize de yerleştireceğiz. Bu uygulamayla dağıtılacak olan kovalarımız sayesinde şuan burada yapmış olduğumuz ayrıştırmayı çöplerimiz evlerimizden, okullarımızdan, işyerlerimizden çıkarken yapmış olacağız. Kartonu, metali, plastiği ve benzeri atıkları ayrı kutulara atabilen bir kültürü şehrimize kazandırabilirsek Rize Belediyesine ve şehrimizde yaşayan vatandaşlarımıza büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Bu sayede transfer etmiş olduğumuz çöpümüz daha az kilograma düşmüş olacak. Bununla birlikte ödediğimiz ücret aşağıya çekilmiş olacak. Kasamızda kalan parayla da sosyal ve çevreci projelerimizi hayata geçirerek şehrimize hizmet yapmış olacağız” dedi.