Başkan Dev Projeyi Açıkladı

Güney Çevre Yolu ve Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazmanın vurulduğu 2012 yılının önemli projelerin hayata geçirildiği yıl olduğunu vurgulayan Bakırcı, `;Şehrin geleceği ve menfaati için doğru bildiğimiz her şeyi bazen de risk alarak yapıyoruz” dedi. Bakırcı, belediye blokları için geliştirilen avan projeyi de kamuoyuna açıkladı.

GÜNEY ÇEVRE YOLU

 Başkan Bakırcı, Rize Belediye sınırları içerisinde en çok önemsedikleri projelerin başında 2006 yılından bu yana üzerinde çalıştıkları Güney Çevre Yolu projesinin geldiğini söyledi. Projenin temelinin 2012 yılı içerisinde atıldığını ifade eden Bakırcı, şöyle konuştu.

“Rize’nin en önemli sorunlarından biri olan trafiği çözmek için sürekli kafa yoruyorduk. 2004 yılında sahilden geçecek olan yolun yetersiz olması nedeniyle uzun uğraşlarımız sonucu sahil kısmına kuzey toplama yolu koydurduk. Biz o gün düşünmeye başladık ve Çiftekavak ile İslampaşa Mahalleleri arasında Güney Çevre Yolu’nu planladık ve karayolları ile müşterek çalışma başlattık. Yol ihalesi yapıldı, müteahhit çalışıyor. Kamulaştırma bedelleri de ödeniyor. En önemli projemiz olan Güney Çevre Yolu’nda somut adımları attık.”

 KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KONUT SAHİPLERİ İLE YÜZDE 92  ORANINDA ANLAŞTIK

 Rize için en çok önemsedikleri bir diğer projenin ise Kentsel Dönüşüm projesi olduğunu ifade eden Bakırcı, “Bunun da ihalesi yapıldı kamulaştırılan binalar boşaltılıyor. Bir iki ay içerisinde bölgede dönüşüm çalışması başlayacak. Yüzde 85 civarında hemşehrilerimizle anlaştık. Konut bazında yüzde 92 anlaşma sağladık. Bu çok yüksek bir orandır. Konutlarını boşaltanlara daire başı 400 lira kira yardımı yapılıyor. Bunun yarısını TOKİ yarısını Rize Belediyesi finanse edilecektir. Konutu bulunan herkese kira yardımı yapacağız. İlk etapta 550 konut yapılacak. Daha sonra TİMYA vadisinde ilave konutlarla toplamda 850 civarında konut yapılacak. TİMYA Vadisi içerisindeki daire 50 ila 60 bin lira arasındaydı. Kişiler 40-50 lira daha borçlandığında toplamda 110-120 bin lira harcamış olacak. Ancak proje bittiğinde teslim alacağı daire 200 bin lirayı aşan bir bedele ulaşacak. Dolayısıyla çok karlı bir yatırım olacak.”

 
SALARHA TÜNELİ GELİYOR

 Çok önemsedikleri bir diğer projenin ise Güney Çevre Yolu ile entegre olacak olan Salarha tünelini olduğunu ifade eden Bakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Salarha tüneli dalyan vadisinden girecek arka tarafta Fen Lisesinin olduğu yerden çıkacaktır. 2013 yılı yatırım programına bu projeyi aldırmaya çalışıyoruz. Tünelin giriş bölgesi olan Dalyanda büyük bir kavşak projesi planlıyoruz. Bu kavşak projesi kapsamında TEDAŞ binası da yıkılacak.”

 
İKİ DERENİN ÜZERİ AÇILMAYA BAŞLANIYOR

 Rize’de yaşanan sel felaketinden sonra projelendirdikleri derelerin üzerinin açılması projesinin hayata geçirilmeye başlandığını ifade eden Bakırcı, “İki derenin üzerinin açılması için ihale yapıldı. Toplamda 6 derenin üzeri açılacak. Hamam deresinin üzeri kentsel dönüşüm projesi ile açılacak. Hamam deresini temiz tutmak için Andon suyundan dereye su vereceğiz. Ufak tefek kirlilik böylece kaybolacak. Gece geç saatlerde su kullanımının düşük olduğu saatte dereye temiz su vereceğiz.”
 
ÜNİVERSİTENİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYORUZ

 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi gelişimini en hızlı bir şekilde tamamlamaya çalıştığını ifade eden Bakırcı, kendilerinin de üniversite için yürütülen kamulaştırma işlemlerini koordine ettiklerini belirtti. Rize’de AKOS adında akıllı kent sistemini kurduklarını ifade eden Bakırcı, bu sistemle belediyecilik için önemsedikleri  bütün sistemleri elektronik kayıt altına aldıklarını sözlerine ekledi.


 OVİT TÜNEL PROJESİ DİYE TEK BİR A4 KAĞIDINI GÖRÜNCE HASAN BEYLE ŞÖYLE BİRBİRİMİZE BİR BAKTIK


Rize’de Ovit tüneli ile Rize limanının yılladır hep konuşulduğunu ifade eden Bakırcı, hayli ilginç bir anısını anlattı. Bakırcı, şunları söyledi:

“2006’lı yıllarda şimdiki Milletvekilimiz o dönemin İl Balkanı Hasan Karal ile birlikte Karayollarına ve DLH’ ya gidip bu liman ve ovit için ne yapmışlar bir bakalım dedik. Trabzon’da Karayolları Bölge Müdürüne gittik ve “Bize Ovit tünelinin projesini bir gösteririmsin” dedik. Bize bir A4 kağıdı üzerinde bir harita çıkardı. Biz Hasan beyle birbirimize şöyle bir baktık. Müdürüm bunlar Genelkurmay’ ın savaş planı değil şu projeyi bir gösterin bize dedik. Bölge Müdürü “ben anladım sizi ancak bende bu kağıttan başka bir şey bulamadım” dedi. Ovit tünelini bugüne kadar çok konuşanlara sormak lazım neredeydi bunun projesi diye. Sonra projenin üzerine gittik ve hayat buldu.”

 
TAKİP ETTİK VE LİMANIN İMAR PLANINI OLUŞTURDUK

 Rize Limanının imar planlarına dahi işlenmediğini anlatan Bakırcı, “Özelleştirildiği halde imar planlarında yeri yoktu. Limanın büyütülmesi için ihale edilecekti dolayısıyla imar planı olması gerekiyordu. Liman fiiliyatta var ancak imar planı yok. Limanın imar planını yapmak için zemin etütlerinin yapılması lazımdı. Parasını kim verecek?. Belediye olarak 150 bin liraya yakın imar planı için para ödedik. Sonra hazırlanan plan Dışişleri Bakanlığı dahil bir çok bakanlık ve askeri kurumların onayına gitti. Bu uzun bir süreç aldı. Takip ettik ve limanın imar planını oluşturduk. Burada Milletvekilimiz Hasan Karal beyinde katkısı oldu. Liman şimdi büyütülüyor. Biz bunları belediye olarak takip etmezsek bu yatırımların buralara gelmesi çok zor.”

 RİZE’NİN MENFAATİ İÇİN EVET “RİSK” ALIYORUZ

 Stadyumun yeni yasallaştığını ifade eden Bakırcı, “Ruhsat vermiştik ama müfettişler görseydi sorun çıkardı. Şimdi İslampaşa’da yüzme havuzu yapıyoruz. Her şeyi mahkemeye taşımayı alışkanlık yapan CHP il başkanı Mehmet Aslankaya bizi şikayet etti. Biz olimpiyat ve U 20 dünya kupasının burada oynanacağını bildiğimiz için yüzme havuzu için inşaat ruhsatını verdik. Erken verdik. Yaptığımız kusur olarak algılanabilir. Şimdi kıyı kenar çizgisi kanunu çıkınca otomatikken bu inşaatlar yasallaştı.  Biz şehrin geleceği ve menfaati için doğru bildiğimiz bir şeyi yasalara biraz uyması halinde risk alarak yapıyoruz: Biz kanunsuz iş yapıyoruz anlamında değil. Kanunlara uygun olmayan hiçbir iş yapmadık ve yapmayız.”

 İSPAK’LA BİRLİKTE TRAFİK SİRKİLASYON PLANI OLUŞTURDUK

 Göreve geldiğinde kentin en önemli sorununun trafik olduğunu söylediğini hatırlatan ancak bir çok kesimin kendisine gülüp geçtiğini ifade eden Bakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Herkes biraz gülümseyerek “Rize’nin trafik sorunu ne gezer” dedi. Bugün geldik bu noktaya. O nedenle ben göreve geldiğimde Rize şehir geçişinin uygun olmadığını söyledim. Bu yolların yetmeyeceğini denize doğru açılması gerektiğini ifade ettim. O dönem Rize kamuoyu bizi çok tanımaması ile Liman girişinde yol inşaatını durdurmaya yönelik hamlelerimize yeterince destek vermedi. Ama biz o günden bugünü gördük. Trafik sorununun çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İSPAK’la bir çalışma yaptık. Rize belediye bu çalışma ile ilk defa ciddi bir şekilde trafik sirkülasyon planı elimizde oldu.  Hangi kavşaktan hangi araba geliyor, hangi yöne dönüyor, nerede ne kadar kalıyor. Çok yönlü bir araştırma yaptılar. Bu plan zamanı zemini geldikçe uygulanacaktır.”

 
KEŞKE O HASTANEYİ ORAYA YAPMASAYDIK

 Rize şehir içerisine trafik yükü getireceğini bildiğimiz Rize Devlet Hastanesinin planlandığı alanda yapılmaması için girişimleri olduğunu ifade eden Bakırcı, “Rize’deki eski hastanemizin yerine yapılan yeni hastane valilik önü ile üst caddede ilave trafik yükü getireceğini bu caddelerin trafik yükünü kaldırmayacağını söyledik ancak çok kabul görmedi. Keşke o hastaneyi oraya yapmasaydık. Oraya 60 milyon lira bir yatırım yapıldı. 4-5 milyon lira kamulaştırma bedeli verseydik ve hastaneyi başka bir yerde yapsaydık şimdi bu bölgede trafik sorunu yaşamayacaktık.”

 ISIRLIK YOLU KARAYOLLARI AĞINA ALINDI  

 
Şehri güneye açma adına Isırlık mevkiini çok gündeme getirdiklerini ifade eden Bakırcı, Isırlık yolunun karayolları ağına alındığını söyledi. Bakırcı, şöyle konuştu.

 “Karayolları projesini oluşturarak burayı ihale edecektir. Hatta Dağ başında Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi’nin oradan geçen ve arka tarafa inen yolda karayolları ağına alındı. Bu yolun asfaltlamasını karayollarına yaptırdık. Bunları Rize Belediyesinin bütçesi yapamaz. Merkezi hükümetin desteği ile işlerimizi yapıyoruz. Belediye olarak kendi yağımızla kavruluyoruz, ufak projeler için bir takım bakanlıkların kapısına dayanmıyoruz. Yaptığımız yatırım bir şeye değecek.Attığın taş kurbağayı ürkütsün.”

 
BU PROJELER BAŞBAKANIMIZIN GÜCÜDÜR

 Takip ettikleri projelerin Rize’nin değişikliğini sağlayacak projeler olduğuna dikkat çeken Bakırcı, “Biz bu projeleri ısrarla takip ediyoruz. Burada aldığımız sonuçların tamamı AK Parti’ nin ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gücüdür. Ama bizde projeleri ısrarla takip ediyoruz. Geçmişte olduğu gibi belediyede bağıranı işe almak mantığı ile hareket etmedik. Keşke herkesi işe alabilsek ancak bu bir belediye başkanlığı için yapılacak iş değildir.”

 
GEÇMİŞTEKİ ÜÇ BÜYÜK HATA BELEDİYENİN 20 YILINI BUHARLAŞTIRDI
 

Proje yaparken Andon projesi gibi ilelebet borçlanacakları proje yapmadıklarını vurgulayan Bakırcı, eski Belediye Başkanı Hızır Hop dönemine ait çok çarpıcı ifadeler kullandı. Bakırcı, şöyle konuştu:

 
“Geçmişte 25 milyon lira harcanarak yat limanı yapıldı bugün ortada yat limanından eser yok. Geçmişte Dağsu, Fatih ve Çorapcılar Mahallelerinde kanal projesi yapıldı. Bugün yaptırsak 5 milyon lira tutacak olan kanal projesi için Rize Belediyesi geçmişte iller bankasına 25 milyon lira borçlandırıldı. Kontrolsüz kredi ile yapıldığı için bugün bu borç ortada. Andon suyu iyi bir projedir ama finansı çok kötüdür. Öyle bir proje yapmışılar ki bugün  İller bankasına ne kadar borç var bilemiyorum.  O dönem bu proje ihale eden iller bankası yetkilisi şimdi usulsüzlüklerden dolayı cezaevinde. Geçmişteki yanlış projelerden dolayı Rize Belediyesinin gelirinin yüzde 40’ı İller bankasına gidiyor Geçmişte 3 ciddi hata yapıldı. 3 mahallenin gerekli olan ancak yüksek bedelle yapılan kanal projesi, yat limanı ve finansı yanlış yapılan Andon suyu içme projesi.Bu 3 hata ile Rize belediyesinin gelecek 20 yılını buharlaştı. Geçmişte yine işçi fazlalığı da yaşandı. Bunun üzerine fazla durmuyorum. Sonuçta Rizeli insanımız işe alındı. Gereği olmadan tolerans kullanılarak işe alınan kişilere belediyenin imkanları onlara aktarıldı.  Tabii bunu çokta yanlış olarak görmüyorum. O dönemde işsizlik fazlaydı. Benim hemşehrilerimin parasını yüzde 60 borçlandırarak nasıl bir anlaşmaya imza attığı belli olmayan su ve kanal projesine heba ettik. Yat limanı ortadadır. Taşı eridi gitti. Biz bu tip projeleri yaparken belediye ve belediyenin geleceğini riske sokacak hatalar yapmadık.”

 
BELEDİYE BLOKLARI İÇİN DEV PROJE

 Belediye blokları için çok farklı bir proje oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Bakırcı, şunları söyledi.

 
“yıkacağımız belediye bloklarının yerine kent oteli, sinemalar, tiyatrolar yapacağız. Ben blokları yıkacağım dedim değerleri arttı. Bu alanlar için avan bir mimari proje yaptık. Bu belediye bloklarını biz yıkamazsak kendileri yıkılacak. Her işyeri alttan ya kolonu kesmiş ya krişi kesmiş. Allah’tan korkun. Kolonun yerini değiştirmişler. Ben bunları söyleyince kötü oluyorum ve esnafla iyi geçinemiyorum. Ben böyle esnafla zaten iyi geçinmeyeceğim.”

 
SABAHTAN AKŞAMA KADAR ÇALIŞIP PROJE ÜRETİYORUZ

 
Sabahtan akşama kadar işleri takip edip proje ürettiklerini ifade eden Bakırcı, “Güney Çevre yolu Rize için hiç düşünülmemiş gündeme gelmemiş. 2007 yılında bu proje ile ilgili ortaya bir harita koyduk kimse buna inanmadı. 2009 yılındaki seçimlerde bunu dönemimiz içerisinde yapacağız dedik “atıyor” dediler. Bir şeyi çok arzu ettiğimde işlerim rast gidiyor. Örneğin stadyum projesi. Hayal gibi geliyor ama o kadar karmaşa bir projeyi burada çözdük. Kaç yıldır stadyum faaliyette ama yeni yasallaştı. Stadyumun bir ucun kıyı kenar çizgisinden dolayı risk altındaydı. Ama projeyi bozmama adına biz tamamına inşaat ruhsatı verdik. Bu riski almadan bu işi nasıl yapacağım. Hemşehrilermişim desteği ile projelerimizi yapıyoruz.”



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri

AFAD ve Meteoroloji'den Rize'ye Fırtına Uyarısı!
Çayeli'ndeki sel felekatinde meğer selden korkup köyden inip Merkezde ev almışlar
Türkiye'nin Çay İhracatından 10 Ayda 19,8 Milyon Dolar Gelir Sağlandı
Rize Derepazarı’nda Kentsel Dönüşüm İçin Geri Sayım Başladı
Son Dakika Rize Haberleri