Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çay TV'de katıldığı Neşe Yelken İle Her Açıdan programına konuk oldu, ''Çay bu bölgenin en önemli geçim kaynağı, ürünü. Çayın pazar payının büyütülmesi, nitelik olarak daha iyi hale getirilmesi, müstahsilin korunması ve daha iyi yerlere getirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz''dedi.
Bakan Yazıcı, Çaykur ile ilgili görüşlerinin belli olduğunu belirterek, ''Çay bu bölgenin en önemli geçim kaynağı, ürünü. Çayın pazar payının büyütülmesi, nitelik olarak daha iyi hale getirilmesi, müstahsilin korunması ve daha iyi yerlere getirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu düzenlemeleri yaparken, çay fabrikalarının kapasitelerinin artırılması da bizim eylemlerimiz içerisinde yer alıyor. Nitekim 2012 yılında kapasiteyi günlük 500 ton artırarak 7 bin 100 tona çıkardık'' dedi.
Rize'deki Taşlıdere Çay Fabrikası'nın başka yere taşınmasına da değinen Yazıcı, ''Bunu 'Fabrika kapatılıyor' olarak değerlendirmeyi fevkalade yanıltıcı buluyorum. Hemşehrilerimizin bu algı içerisinde tepki vermesi doğal olabilir. Tepki ortaya konulacak. Ancak hiç kimsenin tasvip etmeyeceği söylemlerde bulunmayı, söyleyenlerin aleti durumuna düşmelerini hiç bir şekilde kabul etmiyorum. Bunlar hemşehrilerimize yakışmaz'' diye konuştu.
Fabrika alanının Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne devredildiğini, üniversitenin Rize'nin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
''Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, birlikte kurulan üniversiteler içerisinde en hızlı büyüyeni. 11 tane fakültesi var, öğrenci sayısı her yıl artış gösteriyor. Böyle bir üniversite Rize ve bölge için önemli sonuçlar ortaya koymaya devam ediyor. Taşlıdere Fabrikası'nın üniversite alanı için başka yere taşınmasını hemşehrilerimiz önemli değerlendirmeli. Biz başka bir iş için tahsis etmiyoruz, üniversite için kullanacağız. Bu çalışma bölge halkı içinde son derece prestijli bir çalışma olacak. Fabrikanın makineleri Veliköy ve Cumhuriyet Çay Fabrikasına taşınacak ve kapasiteleri artırılacak. Ayrıca Cami Dağı Çay Fabrikasının alanı var. Gerekli düzenlemeleri yapabilirsek büyütmeyi düşünüyoruz, bunun da takipçisiyiz. Hemşehrilerimiz buna tepki koyması değil, sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. ÇAYKUR, özel sektörden bazı kapatılmış fabrikaları kiralama yoluyla değerlendirmeyi düşünüyor. Bu konuyu da Bakanlar Kurulu ile değerlendireceğiz. İlgili Bakanlık mevzuatında olur varsa bunu uygulama yoluna gideceğiz''
-Çay kaçakçılığı-
2012 yılının çay kaçakçılığı rakamlarının ocak ayında belli olacağını belirten Bakan Yazıcı, ''Ancak son dört yılın kaçak çay yakalama miktarı 15 bin 500 ton. Bunun içerisinde emniyet ve jandarmanın yakalamaları dahil. Kapılarımızda ise en çok kaçakçılık tütün ve tütün mamulleri, belli bölgelerde çay, elektronik eşya bu şekilde takip ediyor. Nitelikli gıda maddeleri kaçakçıların en çok teşebbüs ettikleri alanlar oluyor'' diye konuştu.
Yazıcı el konulmuş TASİŞ'in ambarlarında bulunan çayların piyasaya satılmadığını da sözlerine ekledi.
Sarp Sınır Kapısındaki 1 liralık geçişlerle ilgili olarak Gürcistan hükümetinin yeni bir uygulama bildiriminde bulunmadığını da anlatan Bakan Yazıcı, Gürcistan ile Türkiye arasında anlaşma olduğunu ve uygulamanın bir ülke tarafından askıya alınması halinde uluslararası hukukta prosedürünün belli olduğunu kaydetti.
Havaanalanı konusuna da değinen Bakan Yazıcı şimdiden konuşulmasının güzel olduğunu ancak şuan da bir hava alanının yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Bu ay sonunda sona erecek tevşik yasası ile ilgilide bilgi veren bakan Yazıcı gündemlerinde süreyi uzatmak olmadığını söyledi.