Rize’deydik…
Çay TV Genel Müdürü Hasan Yavuz Bakır Bey’in davetlisi olarak ailecek Rize’ye gittik. Ankara’nın yoğun siyasi trafiğinden kurtulmak için bir fırsat oldu. Ankara’da gerçekleşen kabine değişikliğinin hemen ertesinde Rize’ye gelmek iyi oldu. Her kabine değişikliğinde kırılanlar da olur sevinenler de. Ama şunu bilmek gerekir ki bu koltuklar gelip geçicidir. Bizler bu dünyadan gelip geçiciyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan her daim “İki metrelik kefen bezine sarılacağız. Kimse bize general misin, Başbakan mısın diye sormayacak. İmam cenaze namazını kıldırırken er kişi niyetine diyecek” diyerek fani olduğumuzu hatırlatıyor.
Trabzon havalimanına indikten sonra Rize’ye doğru yola çıktık. Ben daha önce Rize’ye geldiğim için biliyorum her taraf yemyeşil. Bizim çocuklar ilk defa Rize’ye geldikleri için hem yemyeşil doğaya hem de denize hayran kaldılar. Çay TV’den Hasan Yavuz Bakır Bey bizi hemen Huzur Lokantasına götürdü. Böylesine zengin menüsü olan başka lokanta görmedim. Hasan Bey sabah kahvaltısı yerine bize Rize’nin kavurmasını ikram etti.
Rize’ye geldiğimiz gün Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak Bey bakan olmuştu. Rizeliler hem çok sevinmişler hem de çok şaşırmışlar. Cumhurbaşkanımızın Rizeli olması, Meclis Başkanımız İsmail Bey’in Rizeli olması nedeniyle böyle bir bakanlık beklemiyorlarmış. Ama Rize’den bir bakan çıkması Rizelileri mutlu etmiş.
Rize yaylaları, dereleri, denizi ile bir başka güzel. Gezimizin ikinci gününde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğduğu, ikamet ettiği ilçeye gittik. Güneysu ilçesi gerçekten çok şanslı bir ilçe. Hem Türkiye’nin hem de dünya mazlumlarının umudu bir lider çıkarmış. Cumhurbaşkanımız çok vefalı bir insan. Burada bir ev yaptırarak hem baba ocağının bacasını tüttürmüş hem de ilçesindeki halkı unutmamış. Güneysulular Reis bizi isim isim bilir diyorlar. Erdoğan sık sık sıla-i rahim yapan bir lider.
Güneysu’ya gelmişken Kıble dağına çıkmadan olmaz dedi dostlar. Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Kıble dağına çıktık. Buraya Cumhurbaşkanımız çok güzel bir cami yaptırmış. Kendinle baş başa kalmak, tefekkür etmek için çok güzel bir yer. Geçmişte bu dağa salih bir zat mescit yapmış ve burada ibadet edilmiş. Zaman içinde yıkılan bu mescidin yerine Erdoğan güzel bir cami yaptırmış. Burada iki rekât namaz kılmak nasip oldu.
Rize deyince akla çay geliyor. Bu güzel ilimize gelmişken çay nasıl yetişiyor, fabrikada nasıl işleniyor konusunu araştırmadan olmazdı diyerek ÇAYKUR’un fabrikalarını gezdik. Tarlada sofraya çayın bütün üretim aşamalarını görmüş olduk. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu çalışkan ve başarılı bir isim olarak değerlendiriliyor.
Rizeli kardeşlerimiz çalışkan dağların yamaçlarındaki tarlalarda gece gündüz çalışıyorlar. Arazi sınırlı olduğu için o patikalarda, dağlarda çay üretimi yapıyorlar. Halk devletine ve milletine bağlı. Birileri doğuda işsizliği bahane ederek devlete kurşun sıkarken Rizeliler bu memleketin bekasının garantisi.
Rize sokaklarında ve ilçede gezerken siyasetin nabzını da tuttum. Rizeli kardeşlerimiz Rize Milletvekili Hasan Karal’ı çok seviyorlar. Yine Rizeli sivil toplum örgütlerinin önde gelenleri de ne işimiz olsa Hasan Karal’a gidiyoruz diyorlar. Rize’de eski vekil Ali Bayramoğlu Babillon isimli bir otel inşa etmiş. Otel gerçekten çok temiz, kaliteli ve konforlu. Rize’ye böyle bir tesis kazandırılması Rize turizmi açısından büyük bir fırsat. Tabi Rize’ye gelmişken Çayeli’nde kuru fasulye yemeden olmaz dedi dostlar. Çayeli’nde Lale Lokantasında güzel bir kuru fasulye ve pilav yedik.
Bu arada, bu isimleri burada yazarak reklam yapıyorum. Evet, bilerek yazdım. Kaliteli ve iyiyi ödüllendirmemiz lazım. Bu arada; hem yemeklerin hem de otelin parasını tıkır tıkır ödedik. O nedenle kimseye diyet borcumuz yok.
Rize’den bir günlüğüne Kars’a geçtik. Burada Türklerin Anadolu’ya ilk girdiği Ani Harabelerini ziyaret ettik. Sultan Alparslan burada Cuma namazı kılmış ve bir cami yaptırmış. Mutlaka görmeniz gerekir. Kars’a varınca Evliya Camii’ni ve Ebul Hasan Harakani Hazretlerini ziyaret ettik. Mevlana Hazretleri bile benim maneviyatta Hocam Ebul Hasan Harakani demiştir.
Tekrar Rize’ye döndük. Hasan Bey’in validesi Rize’nin yöresel yemekleri olan muhlama, lahana sarması, turşulu fasulye kavurma ve Laz böreği yapmış. Doğrusu bu yemekler çok güzel ve sağlıklı. Bir Kayserili olarak bu yemeklere alışmak zor ama yapanlar marifetli olunca alışma süreci daha kolaylaşıyor. Şimdilik Rize ile ilgili bunları yazabildim. Gerisi size kalmış. Siz de gidin ve bu güzel ilimizi yakından tanıyın.