Vatandaşlar “Yol buradan değil Aşağı Kavrun’dan geçsin” demeleri, rant peşinde olduklarını gösteriyor” diyor
Sekiz ilin yaylalarını yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesi, dünden bugüne ortaya çıkan bir proje değil.
DOKA tarafından üstlenen ve Samsun’dan Artvin’e kadar olan tüm yaylaları birbirine bağlayacak proje olarak hayata geçirilmiş, bölgenin turizmden daha fazla gelir elde etmesi için, yaylaların sahilden değil de dağlar arasında yapılacak yollarla birbirine bağlanması için çalışmalar başlamıştı. Fakat özellikle geçtiğimiz günlerde Rabiye Özcan’ın sembol olduğu eylem ve Taksim’de düzenlenen protesto yürüyüşleri ile Yeşil Yol tekrar gündeme geldi.
Yeşil Yol’a karşı çıkanların büyük bölümünün ise yaylalarda kaçak pansiyon ve market işletenler olduğu ortaya çıktı. İşletme sahiplerinin, ‘yol yapılırsa yeni kurulacak pansiyon ve ruhsatlı işletmeler bizim kazancımızı düşürecek’ düşüncesiyle eylemcilere destek verdiği öne sürüldü. Bölgede yaşayan köylüler de, “Karşı çıkanlar ‘doğacıyım’ diyecek, sonra da ‘Aşağı Kavrun yaylasından yol gitsin’ diye isteyecek. Burada doğa var da Aşağı Kavrun’da doğa yok mu? Demek ki rant peşindeler.
Doğanın katledildiğini ileri sürüyorlar. Burada ağaç yok, orman yok. Yola karşı çıkanlar, Galerdüzü mevkisinden Kavrun’a kadar yol yapılırken neredeydi?” diye konuşuyor. Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar ise dışarıdan gelen bazı kişilerin bölgeyi karıştırmak istediklerini söyledi.
Mührü Kırıp Tesisleri Açtılar
Geçtiğimiz hafta Yukarı Kavrun Yaylası’nda bulunan 9 kaçak pansiyon Rize Valiliği tarafından ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Mühüre rağmen işletme sahiplerinin mühürleri koparıp, çalışmaya devam ettikleri öğrenildi. Sabah’a konuşan Hüseyin Merdamet (48) “10 yıldır o yaylada çobanlık yapıyorum. Yol’a karşı duran insanları hiç tanımıyorum. Nereden geldiklerini bile bilmiyorum” dedi.
Ali Benek (65) adlı vatandaş ise “O yolun yapılmasına karşı çıkan insanlar geçmişte orada kaçak tesisler yapıp, devlete vergi vermeyen istedikleri gibi kazanç sağlayan insanlardır. Orada çok büyük gelirleri olduğundan yeni tesisler yapılabilir korkusu yaşıyorlar. Halbuki kazançtan öte yol medeniyettir” diye konuştu.
‘Yol Medeniyettir’
Yayla halkından Hayati Ferah “Yol medeniyettir. Kaçak tesis sahipleri, yol geçerse başka tesisler de yapılacağını düşünüp rant korkusuyla Yeşil Yol’a karşı çıkıyor” diye konuştu.