Ülkücüler Yeşil'i falakaya yatırıp ayaklarını dağladılar

Emekli Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz, çeteler ve faili meçhul cinayetleri anlattı.

Kamuoyunda yaygın bilinen adı ile 1996 yılında 'Yüksekova Çetesi'ni ortaya çıkaran emekli Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz, çeteler ve faili meçhul cinayetleri anlattı.

Kendi ifadesi ile "Yüksekova'da bir çete çıkarmıştım. İşte hayatım bundan sonra tamamen değişmişti" diyen Oğuz, kitabında hala sır perdesi aralanmayan bir dizi cinayeti gündeme taşıyor.

Radikal'in haberine göre, korucu, asker, itirafçılardan oluşan Yüksekova Çetesi'nin hala tüm yönleri ile soruşturulmadığı görüşünde olan Hüseyin Oğuz "Yüksekova çözülseydi, Susurluk olmazdı" iddiasında. Eski Özel Harekât Polisi Ayhan Çarkın'ın açıklamaları ile mezar yeri yeniden gündeme gelen eski MİT'çi Tarık Ümit'in Marmaris'de defnedildiğini iddia eden Oğuz, Yeşil lakaplı Mahmut Yıldırım ile ilgili de bir dizi bilgiye kitabında yer veriyor.

 

Oğuz'un Paraf Yayınları'nda önceki gün çıkan kitabında öne çıkan konu başlıkları şöyle:

KÖSTEBEK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

"Yeşil kim? Devletin manevi şahsiyetine hakaretten ve görevli polis memuruna hakaretten kayıtlı olan, kimliğiyle beraber Bingöl Solhan'ın köyünden olduğunu ilk olarak Meclis Susurluk komisyonunda açıklayan kişiydim. Yeşil 1978 yılında kime hainlik etmişti. Ayaklarının altı demirle neden yanmıştı? Herkes Yeşil'i ülkücü olarak biliyordu. Ben de ülkücülere yaptığı o hainliği kaleme alayım. 1978 yılında Muş Ülkü Ocakları Başkanı, Sakık Ailesi tarafından öldürülür. Ülkücü hareket o il başkanının kanını yerde bırakmaz. O şahsı Muş merkezinde misilleme yaparak infaz etmelerinin ardından, genç, Elazığ ülkü ocakları başkanlığına sığınmak zorunda kalır."

YEŞİL'İ FALAKAYA YATIRDILAR

"Polis bu şahsı arar. Neticede Elazığ'da olduğunun tespit edilmesinden sonra Elazığ ülkü ocakları başkanlığı abluka altına alınarak, ülkü ocaklarının aranmak istenmesi üzerine zanlı polise teslim edilmek mecburiyetinde kalınır. Ülkücü camia içerideki köstebekleri arar ve bulur. Köstebek Ahmet Demir takma adını kullanan Mahmut Yıldırım'dır. Mahmut Yıldırım sorguya alınır. Ne kadar inkara çalışsa da kendisinin ispiyonculuğu ortaya çıkar. Ülkücü hareket bunu hazmedemez. Yeşil falakaya yatırılarak ayakları kızgın demirle yakılmıştır. Yeşil'in Sakıklar ile tanışması ve samimiyeti bu yıllara dayanır."

"Malatya alayında İstihbarat Şube Müdürü İrfan Yarbay vardı. Sürekli olarak yanına esmer biri geliyor, yalan yanlış bir şeyler anlatıp gidiyordu. Bu Papaz, İrfan Yarbay'ı kandırıyordu. Ben bundan çok şüphelenmiştim. Bölgede ne kadar hatırşinas insan varsa onları PKK'cı olarak ispiyon ettiğini ve bunlardan para sızdırdığını tespit ettim ama sırası var diyordum. Bu Papaz'ın gerçek kimliğini ve köyünü tespit etmek için arkadaşlarımı PKK'cı olarak onun evine gönderdim."

PAPAZ ETRAFA KENDİNİ JİTEMCİ OLARAK TANITIRDI

"O da arkadaşlarımı PKK'cı zannederek bizimle ilgili tüm bilgileri aktarmış ve arkadaşlarım bunu öğrenip bana rapor verdiler. Bu Papaz Arguvanlı Hasan Hüseyin Çıplak'tı. Papaz evlidir ama etrafa kendini JİTEM'ci olarak tanıtır. Hatta ikinci bir kız kaçırır. Kızın anne ve babası üzerine gidemez. Papaz kaset çıkaracağım diyerek istihbarat ödeneğinden para alır. Benim artık Papaz'ın kafasını koparma zamanım gelmişti. Papaz bana yanaşmaya çalıştı. Benim kendisinin bu işlerini öğrendiğimin farkında değil. Beni aptal zannediyordu."

"Rahmetli Eşref Bitlis ekibini oluşturmuştu. Bu ekipte; Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır bölge komutanı iken Lice'de, Tuğgeneral Temel Cingöz Adana'da, Jandarma Albay Rıdvan Özden Mardin'de, Kazım Çillioğlu Tunceli'de şehit oldu. Bu güzel insanlar sırasıyla birileri tarafından yok edildi. 20 Eylül 1996 tarihinde kamuoyunda Yüksekova çetesinin ortaya çıkmasında Havar kod adlı Kahraman Bilgiç şunu ifade etmişti: "Eşref Bitlis ve Bahtiyar Aydın'ı biz öldürdük." Bu sözün üzerine gidilmeliydi. Üzerine gitmeye çalıştım. Başıma gelen kalmadı ama yine de yılmadım."

EŞREF BİTLİS ÇÖZÜM İÇİN DİYARBAKIR'A GİDECEKTİ

"Rahmetli Eşref Bitlis

bu derin yapının sistemini kanıtlayan güçlü bilgileri içeren bir dosya hazırlamıştı. Çözüm için Diyarbakır'a gidecekti. O gün ekibinde olup da annesi hasta olan Kazım Çillioğlu Diyarbakır uçağına son anda binememişti. Eşref Paşa'nın Diyarbakır'a gideceğini karargah personeli haricinde bilen olmazdı. Onun için kara havacılık okulunda hazırlanan uçağa binişinden bir saat sonra uçak düşmüştü. Tüm ekip şehit olmuştu. Olay basında uçak buzlanma neticesinde düştü denildi. Oysaki 18 Şubat 1997 tarihinde Meclis Susurluk komisyonunda ben şu ifadeyi kullanmıştım: 'Bu bir kaza değil, suikasttır. C-4 ile suikast gerçekleştirilmiştir. Hangarda nöbetçi olan er Tahir, pilot elbisesi ile C-4'ü yerleştiren kişiyi gördü' demiştim."

SUİKAST EYLEMLERİ PLANLI EYLEMLERDİR

"Gelelim 1992'ye... Niçin 1992? Çünkü suikast eylemleri planlı eylemlerdir. O yıllarda Aytekin Özen binbaşı olarak Diyarbakır JİTEM'de görevlidir. Kamuoyunda varlığı çok tartışıldı. Neden yok dendi? Çünkü amacının dışına çıkmıştı. Artık kontrol edilemiyordu. 1992 yılında Amerikalı, bir ayağı topal emekli bir albay, siyah bir çanta dolusu C-4 ile geldi. Bu çanta dolusu C-4'ü Aytekin Özen ve Yeşil'e verdiği tüm istihbarat birimlerince biliniyordu. Aytekin Özen bu işin uzmanı olarak onu Diyarbakır JİTEM'de iken denedi. Örneğin Avukat Mustaf Özer olayında denendi. Niçin Eşref Bitlis ve ekibi hedefti? Çünkü jandarma JİTEM sayesinde kirletilmişti. JİTEM'de kimin ne yaptığı bilinmiyordu."

"Elazığlı Eyüp Tuncay arkadaşım, yalnız kaldığımızda, emekli olacağını ama çok önemli bir olaya tanık olduğunu ve onu da benimle paylaşacağını söyledi ve ben de olur dedim. Ama telefonla görüşeceğimiz zaman, gömlekçi olarak beni arayacağını söyledi. Ben emekli oldum. Eyüp de emekli olmuştu. Onun da benim gibi hiçbir birikimi yoktu. Ben çobanlık yapıyordum. Eyüp bana ısrarla Tarık Ümit olayının evrakları bende var dedi. 'Beni güveneceğim birisiyle tanıştır' diyordu. Eyüp arkadaşım da aynı benim gibi düşünüyordu. Bana Muğla İl Jandarma Komutanlığı'nda 1995 yılında karşılaştığı olayı şöyle anlatıyordu. Yeşil'den bahsediyordu. Gerçi ben gerçek kimliğini biliyordum ama o bilinmeyenleri anlatıyordu."

YEŞİL'İN KOD ADLARI

"Mahmut Yıldırım'ın Kod Adları: 1.Ahmet Demir (Bu kimliğin Jandarma Genel Komutanlığı'nda kaydı var) 2.Moruk, 3. Sakallı 4. Hacı, 5. Yeşil...En son kullandığı kod adını ben de bilmiyordum. Diyordu ki; 4 Mart 1995'te Mahmut Yıldırım'ın Muğla İli Jandarma Komutanlığı'nın yanında Hadi Özcan ile beraber görüldüğünü anlatıyordu. Hatta 5 Mart 1995 tarihinde Muğla Marmaris bölgesinde kimliği meçhul bir cesetle karşılaştığını ve karşılaştığı kişinin Tarık Ümit olduğunu üstüne basa basa ifade ediyordu. Hatta olay yeri incelemesinde Tarık Ümit'in kot takım elbisesindeki düğmelerinin olmadığını ve ayaklarının içinde marka yazan bezlerin dahi çıkarıldığını yazıyordu. Arkadaşım bu şekilde soruşturma evraklarını hazırlıyor. Daha sonra o zamanki şube müdürü kendisini çağırıyor. İyi bir fırça atıyor. Başka bir ekip göndererek aklıselim olmayan Hüseyin Özer adına işlem yaptırıyor."

ŞEHİT TABUTU İLE EROİN GÖTÜRME

"Yüksekova olayında şehit tabutu ile eroin götürme olayını öğrendim, o zaman kanım durmuştu. Kısacık bahsedeyim. Bir operasyon sırasında Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul ve Kahraman Bilgiç 13 kilogram eroini kümeste ele geçirdikten sonra Astsubay Ali Kartoğlu bunları İzmir'de satarken yakaladılar. Bunlara tanık olursanız herhalde siz de feryat edersiniz."

"Bununla beraber Mehmet Emin Yurdakul adında bir binbaşı, Yüksekova'da Abdullah Canan adında bir vatandaşı öldürüp oğlundan yedi bin beş yüz mark aldı. İtirafçı Kahraman Bilgiç'i sorgulamaya başladım. Önce Necip Baskın'ın kaçırılması olayını şöyle anlatmaya başladı. Ben Komiser Fatih, Korucu Başı M. Emin Ergen beraber şöyle karar aldık. Necip Baskın'ın ailesinin zengin olduğunu, sıkıştırılınca tehditle para alınabileceği istihbaratını korucunun verdiğini, bu konuyu en ince detayına kadar korucunun evinde konuştuklarını, kimin nerede ne şekilde görev alacağının kararlaştırıldığını, yasa dışı PKK süsü vererek Necip Baskın'ı evinden Komiser Fatih'in kırmızı arabasıyla alarak özel harekatçı polislerin kaldığı yere, arka kapıdan mescit olarak kullanılan yere götürdüklerini, şahsın orada olduğunu anladık.. Yüksekova'nın bir köyünde 12 kg eroini ben Komiser Fatih, Mehmet Emin Yurdakul'un komutasında bir operasyonda kendisinin bulduğu bu eroinle beraber 4 adet tabanca yakalandığını, vatandaşı Mehmet Emin Yurdakul'un para karşılığında bıraktığını anlattı."

"Kahraman Bilgiç, Dağlıca bölgesinde bir operasyon sırasında yaşlı bir çobanı öldürdüklerini, buna çok ama çok üzüldüğünü, çünkü bu yaşlı "Beni öldürecekseniz namazımı kılayım" der ama Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul öldürülmesini ister. Neden mi? Bu çobana gelmeden, yani karşılaşılmadan önce iki çobanın öldürüldüğünü görmüş olabileceğini, olayın tanığı olmamasını söyler ve öldürülür. Dört silahtan birini Ali İhsan Zeydan'a hediye ettiğini, belediye başkanı seçilmesi halinde avantamı isterim diyerek verdiğini, devam ediyordu; Kahraman Abdullah Canan diye bir vatandaşın Yüksekova Komadno Taburu'nda Mehmet Emin Yurdakul tarafından öldürüldüğünü, öldürülmeden önce Hakkari merkezinde, Abdullah Canan'ın yeğeni Esat Canan ile görüştüğünü, Abdullah Canan ile ilgili bilgi vermesi halinde Esat Canan'dan mark karşılığında para aldığını, bu aldığı paranın bir kısmını Hamdi Poyraz'a ve Kemal Ölmez'e verdiğini anlatınca, Abdullah Canan olayı çözülmeye başlamıştı."

"Bir gün Anıttepe Jandarma misafirhanesine geldim. Orada dışarıda otururken 1978 yılında mezun olan Jandarma Astsubay Sedat Tatar beni tanıyordu ki yanıma yanaşarak cep defterime eliyle 0532 31560.. numaralı telefonunu yazdı. Yazmadan önce sen beni önce bulsaydın çok önemli bilgiler verirdim, dedi. Bu bilgi ne idi diye sordum. Kendisi Gebze'de görevli iken Korkut Eken ile Yeşil'den bahsediyordu."

"Bu şahısların İzmit'te polisle bir çatışmaya girdiğini, bu açığa çıkmaması için İzmit alayına Veli Küçük'ün yanına uğradıklarını, kendisinin bunlara tanık olduğunu, güvenilir bir milletvekili ile tanışması halinde Veli Küçük ile ilgili açıklama yapacağını anlatıyordu. Sen bunları açıkla dedim. Kendisi emekli olunca açıklayacağını söyledi. Peki neden bana anlatma gereğini duymuştu. Demek ki rahatsızlığı vardı. Anlatımına devam ediyordu. Veli Küçük'te 124 adet küçük kaset var diyordu. Bunları da şantaj olarak kullanıyor diyordu. Beni güvendiğin birileriyle tanıştır diyordu."


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri

Karnesini Getiren Öğrencilere Teleferikte Yüzde 50 İndirim
Samsun’da 572 Gümrük Kaçağı Telefon Parçası Ele Geçirildi
Kayıp Balıkçı 27 Gündür Aranıyor
Karadeniz’de Fırtına Uyarısı
İstanbulluları Korkutan Haber